Twarde amortyzatory

Moja siostra ma problem z amortyzatorami z przodu w rowerze Author Unica, są tak mało ruchome że w zasadzie jak sztywny widelec.
Nie ma możliwości żadnej regulacji widzę u góry tylko nakrętki z nacięciami jakby pod specjalny klucz.
Nie wiem jakiego to rodzaju amortyzatory na jakiej zasadzie to działa, bo nigdy nie miałem (i nie chcę) mieć amortyzatorów w rowerze.
Poprzedni rower - Raleigh, który siostrze ukradziono miał amortyzatory z przodu miały na górze pokrętło do blokowania.
Nie wiem czy można na własną rękę rozmontować amortyzatory, czy tam trzeba coś regulować, napełniać?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Twarde amortyzatory

Ile ona ma tych amortyzatorów z przodu? ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli nie jest tak że się wcisnął i sie nie rusza, a stoi w swojej normalnej pozycji to popsikaj np wd 40 jak zacznie pracować to wytrzyj i popryskaj np brunoxem duo by było smarowanie i powinno być ok
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jaki typ amortyzatora?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Najprawdopodobniej sprężyna + ewentualnie elastomer, czyli najprostsza budowa z możliwych.
Na początek możesz spróbować nasmarować uszczelki, jak nie masz brunoxa to nada się zwykły mineralny lub do łańcucha na mokre warunki (teflonowy na suche nie sprawdza się, nie wiem jak ceramiczne i parafinowe).

Jeżeli smarowanie nie pomoże, to pewnie sprężyny za mocne, a siostra za lekka. Jak się uda, to wystarczy wyciągnąć elastomery, jak nie ma, to będzie trzeba wymienić sprężyny na słabsze.
Na koniec można pobawić się w zalewanie olejem, ale nie w każdym amorku da się to łatwo zrobić (kwestia uszczelnienia od dołu).

Tak czy inaczej niczego dobrego po Mustangu bym się nie spodziewał.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Gdzie kupić rower? (26 odpowiedzi)

Cześć! Szukam jakiegoś sklepy w Trójmieście, gdzie mógłbym kupić dobry rower po niewygórowanej...