Wizerunek Rowerzysty wg. TVN

Wczoraj podczas wiadomosci na TVN-ie niezle pojechali po rowerzystach- reportarz wygladal tak, ze najpierw przedstawili statystyki wypadkow, rowniez smiertelnych z udzialem amatorow dwoch kolek, a potem jednoznacznie "udowodnili", ze to wszystko wina rowerzystow. Dolaczyli do tego wypowiedzi fachowcow czyli kierowcow samochodow w stylu Mocher i jakiejs zestresowanej Pindy - co tam powiedzieli ? no comment :/ dla niepoznaki dolaczyli tez krotka wypowiedz Kolesia od Masy Krytycznej/W-Wa, na wszelki wypadek umiejetnie pocietej (by tylko za bardzo nie urazic samochodziarzy) z dolazonym komentarzem jakiegos frajera, co pedalskim glosem wciskal jakies teorie.punktem kulminacyjnym bylo pokazanie pijakow na rowerach (znane z netu) zaliczajcych gleby, itp.
ten co sklecil ten material, mial tyle wiedzy praktycznej, co ksiadz udzielajacy szkolenia przed slubem
Co za syf, nie ? :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wizerunek Rowerzysty wg. TVN

No tak, ale czego się spodziewać po mediach ? Oglądałem ich relację z tej ulewy zesżłotygodniowej i tego się nie dało słuchać. Przykłady :
a) tel. z kimś ds. SKM
- SKM chodzi normalnie, jeden pociąg się zatrzymał w drodze do Tczewa
(wniosek pani redaktor ) - Kolej stoi !

b) łączenie z innym redaktorem, który znajdował się w unieruchomionym pociągu i jego relacja niczym z Die Hard 2, kiedy dziennikarz opowiadał o terrorystach na pokładzie samolotu

c) "często zalewany tunel w Sopocie" - z tego, co kojarzę to raz był pod wodą

d) wywiad z właścicielką posesji ; Pd Polska :
- co uległo zniszczeniu?
- w zasadzie nic, to odratujemy
- naszym i państwa gosciem była Pani Monika, której gospodarstwo uległo zniszczeniu

e) słyszelismy że burza kieruje sie z Trójmiasta w strone Tczewa - zobaczymy teraz czy to sie zgadza i połaczymy sie teraz ze straża pożarną z... Wejherowa

Mnie najbardziej rozbroiło, jak kiedyś w serwisie sportowym ( po meczu Polska - Norwegia i słynnym rucie Siódmiaka ) odtwarzali tę akcję przy pomocy piłkarzy ręcznych Warszawianki na jakiejś sali gimnastycznej w Wwie.

To taki off-top, ale te przypadki utwierdzają mnie w przekonaniu, że w to, co mówi TV nie warto wierzyć ani się tym przejmować.

hej Aki, nie wiedziałem że masz TiVi ;) ja nie mam bo to sprzęt zbędny, nie potrzebny do życia.

SZACUN dla tych co nie maja TV!
znam kilka osob co nie maja tego pudla i luzik im sie zyje.
wstyd mi powiedziec, ale jakies tV na kwadracie jest :(
dla swej obrony moge tylko powiedziec, ze sporadycznie sluzy mi do gierkowania, eurosport lub lookania DIVIXow..bywalo czasem jakies wiadomosci, itp, ale po wczorajszej kuracji TVN i reklama-attack chyba pozbede sie tego gowna..kablowka rocznie to ~600zł w dupe, a o oszczednosci czasu nie wspomne.moznaby te kilka godzin/tydzien dodatkowo na rowerek przeznaczyc...lub impre :)
slyszalem, ze mozna sobie Eurosport na kompie zciagac i interaktywnie ogladac, to co sie chce nie tylko na zywo, ale i archivalnie..jakby nie bylo, gorskie etapy TDF trzeba jednak zobaczyc :)
Jak myslicie Lance da rade ? kiedys napisalem, ze jego powrot, to glopi pomysl...teraz mysle, ze w gorach wciagnie wszystkich lewym spd'em :)

TV przydaje się chociaz oczywiscie sa extreminści którzy jej nie mają. Przypuszczalnie mają jedank internet a to właściwie to samo.
Jeśli chodzi o TVN zawsze można zadzwonić do ich SZKŁA KONTAKTOWEGO i przedstawić swoja wersję.
Kiedyś mnie kusiło zeby się tam dodzwonić po ich reportażu na temat czy studzienki w jezdni mogą być na środku pasa a zamiast na osi koła. Ekspert którego znalezli stwierdził nie wysilając się na zbyt długie wyjasnienia że muszą byc tam gdzie są i nic w tej sprawie zrobić nie można. Dzielny i dociekliwy reporter nie poruszył nawet kwestii pokryw które w wielu przypadkach są niżej od brzegów studzienki.
Pamiętam jeszcze jak na TVP3 pojechali do naszej rafinerii żeby się dowiedzieć dlaczego benzna w 3-miescie jest droższa niż na dalszych stacjach. Jedyne co z tego reportażu się dowiedziałem to że koszty transportu nie są ważne.
Aktualnie chyba w TV nie ma żadnego programu promującego rower nawet w naszej misyjnej TV. Jedyne co kojarzę to jakaś audycja na TOK FM wieczorem w weekend gdzie dyskutują kierowca i rowerzystka.

a co jest ekstremalnego w nie posiadaniu TV? Chyba wręcz przeciwnie, oglądanie programu tytułowego nadawcy i mu pokrewnych to prawdziwy sport ekstremalny, zawody 24h to przy tym pikuś.

I bez porównań z internetem. Znikomy (w porównaniu z TV czy prasą) koszt prezentowania różnych treści w internecie tudzież jego spora niezależność powoduje, że bez problemu i o dowolnej porze ma się dostęp do wartościowych rzeczy.

A że wspomniana stacja prezentuje to, co prezentuje - no cóż, takie widać mamy społeczeństwo, pospołu z "elytami".

pozdr

Ja też nie posiadam.
Co innego internet: youtube, new meteo, demotywatory.. i czasami forum rowerowe ;)

takie wielki ten internet a raptem cztery witryny na krzyż :)
Co ciekawsze korzystam z tych samych ...

Zgadzam się wizerunek rowerzysty w tym felietonie nie był najlepiej pokazany , no chyba że tych rowerzystów ze wsi i to na której się pije alkohol i to na potęgę
Swoją drogą TV i ich prognozy pogody to też są do d... .
Gdybym był mieszkańcem np. środkowej polski i chciał przyjechać na wybrzeże na urlop to po prognozie pogody stwierdziłbym że nie ma po co bo to całymi dniami pada deszcz a temperatura nie przekracza 20 stopni C.

W tym wszystkim najgorsze jest to, ze przez takie działanie niejednej osobie życie osobiste jak i zawodowe. Narobią rabanu, bo ludzie szukają sensacji, a potem jak się okazuje, ze prawda jest inna to nikt o tym nawet nie wspomni. Ważne, żeby redaktorzyna miał dobrze sprzedający jes temat, a że komuś robi krzywdę to już go nie obchodzi. Dlatego w TV jedynie sport i wybrane filmy/seriale. Newsów nie oglądam, aby się nie wk***iać.

Ucierpiała duma?
Jak widzę jak jeżdżą rowerzyści to się dziwię, że jeszcze jeżdżą .... kierowcy samochodów nie są ani lepsi ani gorsi. A poza tym nie ma co się spinać.....jak podają w tv, że w weekend złapano 2000 pijanych kierowców, to nikt nie podaje że wśród nich jest 80% rowerzystów....czy w tym przypadku kierowcy samochodów powinni podnosić raban, że stawia się ich w złym świetle?....jakoś tego nie zauważyłem.
Czyli teraz do pieszych na ścieżkach rowerowych, psów, samochodów, rolkarzy......doszedł nowy wróg: TV!

dlatemu ja nie ogladam pedalskiej stacji tvn i innych p******ych frustrackich programikow robionych przez pseudodzienikarzy dla no wlasnie dla polmozgow

Zacznijmy od tego że nie powinno się jeździć rowerem po drogach gdzie poruszają się także samochody. Rower zawsze będzie zawalidrogą i potencjalnym niebezpieczeństwem. Planując wycieczki zawsze wybieram trasę tak (są mapy) żeby do minimum ograniczyć odcinki "samochodowe" W mieście korzystam TYLKO z ścieżek rowerowych, często zwiedzamy też kaszubskie lasy. Podsumowując "normalne" drogi nie są dla rowerów i już , koniec kropka. A pchanie się tam na siłę generuje tylko produkcje takich sensacji jak ta z tv...

dobre :)

Ale gość pojechał, głupota ludzka nie ma granic.

Drogi nie są dla rowerów? To może dla motocykli i skuterów też nie? A ciągniki to powinny tylko po polach jeździć! :)

Na pewno nie drogi w mieście, drogi poza miastem , szczególnie te "5-tej kolejności odśnieżania..czy jakoś podobnie" ewentualnie tak.
Pomijając już wszystko inne to rower w odróżnieniu od skutera np. wymaga jednak pewnego wysiłku, korzystamy z tego wspaniałego urządzenia dla zdrowia i poznawania świata, więc jazda po mieście mija się z celem, wdychasz wtedy w trakcie wysiłku więcej spalin niż kierowca samochodu drapiący się po jajach...

"więc jazda po mieście mija się z celem"

Jeśli ktoś używa roweru jako normalnego środka komunikacji zamiast wozić dupsko samochodem to wcale nie mija się z celem ;)

Oh, mija się, zdrowiej i szybciej jest w mieście korzystać z komunikacji , lub auta. Chyba że za jakiś czas chcesz się mocno zdziwić oglądając swoje usg/rtg i pytając się lekarza :"co to takie duże czarne na płucach ?"

zdrowiej i szybciej jest jeździć np. z Gdańska - Południe do centrum komunikacją albo autem? Dobry dowcip...

Do lekarza prędzej będziesz uczęszczał z infekcją łapaną co chwila w zatłoczonym autobusie albo chorobami krążenia czy pleców spowodowanych dwugodzinnym wysiadywaniu w aucie stojącym w korkach. Proponuję popytać się ludzi regularnie jeżdżących do roboty rowerem - jak im się zmieniła częstotliwość wizyt u doktóra po przesiadce na 2 kółka.

pozdr

No ja właśnie regularnie jeżdżę(kiedy nie ma śniegu lub mocnego deszczu) z domu do roboty rowerem (sopot - stocznia remontowa) ok. 13 km. z tego max 3 jade drogą, i jestem pewien że gdyby nie trasa przy plaży i dalej skręcając na ścieżkę przy Brzeźnie, to nie wybrałbym roweru. I jest spoko orinoko.

Dokładnie. Mieszkam na Ujeścisku,a pracuję w Oliwie. Nie ma lepszego i szybszego środka transportu na tej trasie niż rower. Przynajmniej, jeżeli pracuje się w godz. 8-16. Sprawdzone, bo jestem użytkownikiem samochodu (ostanio cześciej stoi) i roweru. Z komunikacji miejskiej nie korzystam od czasu likwidacji 820.

Ostatnio jestem zmuszony do korzystania z SKM:/, ale przyznaje ze "bajka" nie tylko do lasu bralem, dojezdzalem do pracy z Karwin do Gd.Głownego -miescilem sie w 50 min, jednak tydzien temu komus sie tez spieszylo do pracy, bo zgarnal mnie jak przejezdzalem przez ulice (pasy dla pieszych i przejazd dla rowerow) na Żabiance, ja mialem zielone, a fiut sie nawet nie pofatygowal sprawdzic czy ok z moim rowerem, bo ze mna zawsze jest ok:), tylko pojechal dalej, generalnie mam teraz sprawna rame i tylne kolo:/.

I twój błąd że nie zapamiętałeś numerów, sprawa co prawda by się trochę przeciągła, ale przy dobrych wiatrach baran by poniósł spore koszty...(i może w przyszłości byłby uważniejszy, no ale to jeszcze mniej pewniejsze)

Jakos nie pomyslalem o jego numerach lecac przez kierownice na glebe, raczej przemknelo mi przez mysl, ze moze dolece na druga strone ulicy- druga strona ulicy byla w koncu moim celem, jednak na rowerze a nie bez niego:). Poza tym autko zapieprzalo dposyc szybko i zanim sie ogarnalem juz go nie bylo. Szkoda, mialbym nowy rower... W zyciu bym nie pomyslal ze widelec jest az tak plastyczny, pierwsze skojarzenie-wykrecony recznik:D

AAA, rozumiem, czyli w sumie samochód nadał ci pewne stałe i w dodatku gratisowe przyspieszenie (ewentualne , wygięte elementy roweru, to efekt niezamierzony, w dodatku piszesz że niezbyt dobrze trzymałeś się roweru - twoje niedbalstwo ~!..), no w takim razie może i dobrze ze nie zapamiętałeś numerów, mógłby cie pociągnąć do odpowiedzialności za energie straconą na twój transport na druga stronę ulicy..

oj durny jesteś durny :)
Pieszesz tekie pierdoły a nawet nie zadałeś sobie trudu by sprawdzić jak jest naprawde.
Sprawdzałeś kiedyś jaka jest różnica w prędkości poruszania samochodu i roweru w mieście?
Oczywiście ze nie bo gdybyś sprawdzał to takich głupot byś nie pisał :)

Sporo zalezy od dydstansu ale zakładając powiedzmy 10 km IMO rower z komunikacją wygrywa zawsze. Głównie z powodu ze komunikacja nie kursuje od drzwi do drzwi.
Jesli chodzi o samą predkość to dana trase rowerzysta jest jednak w stanie przejachć z predkościa średnią zbliżoną do predkości tramwaju.

Z samochodem rower w godzinach szczytu wygrywa zawsze z przyczyn oczywistych. Poza godzinami szczytu (nawet w nocy) też wygrywa ale to juz raczej na mniejszych dystansach.

A co do spalin to rowerzysta łyka ich kilkakrotnie mniej niż kierowca.

"więc jazda po mieście mija się z celem, wdychasz wtedy w trakcie wysiłku więcej spalin niż kierowca samochodu drapiący się po jajach...
~bogdanor 2009-07-11 19:26:14"

Kolejne brednie rowrzysta oddycha na wysokosci conajmiej 1m podczas gdy keirowca dostaje powietrze do systemu wentylacji z 0.2, 0.3m wprost z rur wydechowych.

Byles keidys w Amsterdamie albo Kopenhadze ?
Z punktu widzenia osoby bedacej tam mozna powidziec dokaldnie odwrotny farmazon, ze drogi nie sa dla samochodow bo 10% pojazdow silnikowych blokuje przejazd 90% rowerzystow.