XXXII Festiwal Polskich Filmów Fabularnych

Od siedmiu lat w gdyńskim Silver Screen gości Festiwal Polskich Filmów Fabularnych, a od trzech lat widzowie głosują na najlepszy polski film biorąc udział w Plebiscycie Publiczności Silver Screen.Podczas tegorocznego 32. FPFF w Silver Screen publiczności zostaną zaprezentowane wszystkie filmy festiwalowe, zarówno z Konkursu Głównego (22 tytuły) jak i z Konkursu Kina Niezależnego (21 tytułów) ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

bilety

A jakies informacje o biletach?? :/

A będzie

Pani Grazyna Torbicka !! Marzę aby Ją zobaczyć !

heh

ja to tam wolontariuszem będę nie ma to jak chodzenie na filmy konkursowe za darmo i wchodzenie wszędzie za darmo :P pozdro

dostęp

filmy powinny być dostepne oprócz gdyni także w gdańsku w godzinach popołudniowych, aby ci co pracują mieli do nich dostęp - wtedy będzie większa pbliczność. Są przecierz nawet małe kina,które by mogły wyświetlać filmy konkursowe i z tego mieć pieniądze - a nie skarżyć się że ne ma widowni na polskich filmach

co wybrać?

Poszłabym na którys z tych filmów, ale nie wiem, na co warto pójść. Trudno sie przekopać przez te wszystkie tytuły, by sprawdzic ~treść i nazwisko reżysera. Może są jacyś faworyci?

filmy konkursowe będą też w Gdańsku:) bez obaw:)) wieczorową porą zdaje się w Neptunie.
A wszelkie info można znaleźć na stronie :) http://festiwalgdynia.pl..

Co robi wolontariusz, bo ja też chce ;)

odp. Co wybrac?

Nie znam faworytow ale wybieram sie na "Swiadka koronnego", bo zainteresowala mnie fabula. "Korowod" Stuhra, po opisie sadzac, jest zrobiony pod auspicjami s. p. K. Kieslowskiego a "Nadzieja" (nie pamietam nazwiska rezysera) jest pewnie w stylu Zanussiego bo scenariusz napisal Piesiewicz. Z opisow fabuly podobaly mi sie tez: "Wszystko bedzie dobrze", "Benek", "Sroda, czwartek rano" i moze "Ogrod Luizy"?

BEZNADZIEJA

ŻAL.........KICZ

karnety

polecam karnet na cały festiwal w cenie 150 zł , opłaca się!
jak na razie festiwal sie rozkręca, poniedziałkowe projekcje to niewątpliwy sukces "Benka" Glińskiego oraz sukces frekwencyjny "Świadka Koronnego", projekcji dla niewidomych! Dlaczego inne kina nie wprowadza tego systemu audiodeskrypcji???Przecież Ci ludzie tez zasługują na trochę kultury. Dziś "Katyń" i bankiet a dla normalsów "Środa...", "Rezerwat"...... do zobaczenia w Gdyni...

HANIA i PORA UMIERAĆ

Ja czekam na HANIĘ Janusza Kamińskiego. Ten dwukrotny laureat OSCARA ( za zdjęcia do LISTY SCHINDLERA i SZEREGOWCA RYANA ) udowodnił mi już swym horrorem STRACONE DUSZE z Winoną Ryder, że umie sprawnie opowiadać historie. Jestem ciekaw czy odnalazł się w polskim kinie i filmie, bo o warsztat nie muszę się obawiać. Nie zdziwię się, gdy HANIA zgarnie wszystkie techniczne nagrody (do spółki z drugą profesjonalistką DOROTĄ KĘDZIERZAWSKĄ). Pytanie tylko, czy będzie się liczyć w walce o główną nagrodę. Fabuła jest wielce obiecująca.

PORA UMIERAĆ to kolejny film, na który czekam. Już sam fakt, że film dostał się na festiwal filmowy w Toronto jest dobrą wróżbą. DOROTA KĘDZIERZAWSKA jest chyba jedyną reżyserką (poza Agnieszką Holland), która zawsze odzywa się do widzów po coś. Stoi w tym samym rzędzie co Krzyztof Krauze, Jerzy Stuhr, Jan Jakub Kolski i Marek Koterski. Dobrze, że jest. Dowodzi, że kobieta też potrafi, a już ona dowodzi nam, widzom to nieustannie( patrz:DIABŁY DIABŁY, WRONY, NIC, JESTEM). Trzymam kciuki, że znowu jej się uda.

tylko dla kogo te filmy?

bo chyba nie dla ludzi pracujacych od 8 do 16 nastej :/

Pani Torbicka jest ale zachowuje sie jak najwieksza gwiazda nawet nie zwraca uwagi na nikogo!!

TESTAMENT

Film bardzo ciekawy i interesujacy. Pierwszy film jaki udalo mi sie obejzec w jezyku kaszubskim. Gra aktorow (amatorow) wspaniala. Film posiada dobre tempo, nie jest nudny. Udana rezyseria.

alkohol

gdyby cudzoziemiec chciał wiedzieć więcej o Polsce, to na podstawie filmów prezentowanych podczas festivalu, wyrobiłby sobie pogląd, że Polska to dramatycznie biedny kraj slamsów, biedoty, alkoholizmu i wulgaryzmów. a na dodatek wszyscy chorzy i umierający.

koniec festiwalu

witam! dziś koniec festiwalu a więc pora na podsumowanie...
moje typy to: Rezerwat, Wszystko będzie dobrze( nagroda dla Więckiewicza), Benek oraz powalający film projektu pt.: "30 minut" Anny Maliszewskiej "Pokój szybkich randek"- film wybitny W FOTEL WBIJAJĄCY! MALISZEWSKA zaznaczy swoją obecność w polskiej kinematografii nie jeden raz! polecam wszystkim ten film; niestety nie wiem gdzie teraz będzie grany?!
Czekam na projekcje filmowe, festiwalowe w Gdańsku! pełną gębą, nie tylko 5 tytułów ale prawdziwy przegląd! Z pewnością będzie sie to opłacać gdańskim kinom patrząc na frekwencję w Silwerze....

?

A ja widzialem tylko Benka i Pora umierac oba byly super, polecam.

Galeria

moze ktos podac link do galeri zdjec z soboty?

Inne tematy z forum

Mentzen w Gdyni (45 odpowiedzi)

W czwartek 8 maja o godzinie 20:00 na Skwerze Kościuszki w Gdyni odbędzie się spotkanie ze...

Pomerania MTB Żukowo (3 odpowiedzi)

Trzecia edycja MTB Pomerania Maraton 2025 zawita do Gminy i Miasta Żukowo (10 km od Trójmiasta)....

Noc Wieżowców w Trójmieście (9 odpowiedzi)

Już 31 maja 2025 roku Trójmiasto po raz pierwszy dołączy do ogólnopolskiej Nocy Wieżowców...