HANIA i PORA UMIERAĆ
Ja czekam na HANIĘ Janusza Kamińskiego. Ten dwukrotny laureat OSCARA ( za zdjęcia do LISTY SCHINDLERA i SZEREGOWCA RYANA ) udowodnił mi już swym horrorem STRACONE DUSZE z Winoną Ryder, że umie sprawnie opowiadać historie. Jestem ciekaw czy odnalazł się w polskim kinie i filmie, bo o warsztat nie muszę się obawiać. Nie zdziwię się, gdy HANIA zgarnie wszystkie techniczne nagrody (do spółki z drugą profesjonalistką DOROTĄ KĘDZIERZAWSKĄ). Pytanie tylko, czy będzie się liczyć w walce o główną nagrodę. Fabuła jest wielce obiecująca.
PORA UMIERAĆ to kolejny film, na który czekam. Już sam fakt, że film dostał się na festiwal filmowy w Toronto jest dobrą wróżbą. DOROTA KĘDZIERZAWSKA jest chyba jedyną reżyserką (poza Agnieszką Holland), która zawsze odzywa się do widzów po coś. Stoi w tym samym rzędzie co Krzyztof Krauze, Jerzy Stuhr, Jan Jakub Kolski i Marek Koterski. Dobrze, że jest. Dowodzi, że kobieta też potrafi, a już ona dowodzi nam, widzom to nieustannie( patrz:DIABŁY DIABŁY, WRONY, NIC, JESTEM). Trzymam kciuki, że znowu jej się uda.
0
0