ZAPRZECZACIE SAMI SOBIE

Witam ! Mam tego już dosłownie dość. Nie dość że brak pracy jest co raz częściej popularny i są to fakty, to mało tego: oglądam ogłoszenia i co nie spojrzę to albo te cholerne MASAŻE (bez doświadczenia, interesujące...) albo "mile widziani studenci" ale muszą mieć doświadczenie ! Więc pytam się grzecznie.. jak mają zdobyć doświadczenie skoro są studentami ? Zaprzeczacie sami sobie ! Wy pracodawcy z takimi ogłoszeniami powinniście ulice sprzątać a nie być na stanowisku szefa ;/ to za dużo powiedziane. A my.. z doświadczeniem, nie możemy pracować bo nie jesteśmy studentami. To jest po prostu nienormalne, chore i nielogiczne..

Pozdrawiam serdecznie:
Każdego pracodawce który wypisuje głupoty w ogłoszeniach tzn.
a. doświadczenie 5-10 lat
b. mile widziani studenci
c. i wiele wiele innych
Ogólnie to świadczy o Waszej inteligencji, czyli po prostu jej BRAK.

Z uszanowaniem i pozdrowieniami dla wszystkich bezrobotnych którzy mają ogromne doświadczenia i umiejętności a pracodawcy mają Was gdzieś bo patrzą na głupoty..

Acha i zapomniałem dodać: ostatnio w jedno miejsce 3x wysłałem CV z czego raz zaniosłem.. po tygodniu ponownie widziałem ogłoszenie. Wniosek ? TRZEBA BYŁO się do mnie odezwać, ponieważ mam w danej dziedzinie umiejętności i już nie trzeba szukać pracownika ! Na tacy po kilka razy CV ludzie wysyłają a i tak tworzycie nowe. Wydaje mi się że albo opróżniacie skrzynkę i usuwacie CV, bo w innym przypadku byście przeglądali po kolei aplikacje.

Ps. i wcale się nie dziwię że Polska to bagno..
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: ZAPRZECZACIE SAMI SOBIE

Ja zauważyłam to samo , że mimo wysyłania CV nawet kilkakrotnie na dane stanowisko (ogłoszenie pojawia się regularnie) i mając wymagane doświadczenie nawet na rozmowę nie zaproszą a za parę dni ogłoszenie się znów pojawia.Jeżeli widzą ,że komuś zależy i ciągle dana osoba przesyła CV , to firma powinna choć dać jej szansę do zaprezentowania się na rozmowie.Często też tak jest ,że jak się CV zanosi osobiście to człowiek nie zdązy się odwrócić jak papiery trafiają do kosza bo przyjmującej je osobie (nawet do szefa nie dotrą) się nie spodobamy.A za kilka dni .......zatrudnimy osobę ............
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie ! Sam byłem świadkiem: szef gastronomii Sopockiego lokalu o wysokiej klasy dzwoni i zaprasza na rozmowę, którą kieruje w ten dzień jakiś zwykły pionek/kelner i pyta się mnie o doświadczenie barmańskie kiedy to właśnie na kelnera ogłoszenie robili. To jest zupełnie nie logiczne i weź szanuj taki lokal. Nic nie stoi mi na przeszkodzie by robić wirtualną opinię.

Bardzo denerwują mnie wymagania postawione, zwłaszcza w zakresie studentów którzy NIC NIE MAJĄ DO ZAOFEROWANIA. A mimo to.. pracują i udają że coś potrafią. Dzięki takim ludziom którzy pierwszy raz są pracują w danej dziedzinie : wystawiają wizytówkę w przyszłości.

Przypomnę również fakt myjni samochodowej: to nie jest nic ciężkiego i specjalnego do mycia aut. Każdy głupi by umył mając do dyspozycji środki, sprzęt oraz minimalną wiedzę z zakresu mycia/czyszczenia. 5x wysłane CV. Nikt nie odpowiedział a wystawiał 5x ogłoszenie, a pamiętajmy również to, że w mailu dokładnie podkreśliłem własne predyspozycje i umiejętności motoryzacyjne.

Precz z takim pracodawcom, oby syf, brud i mogiła zarosła w takich myjniach samochodowych !
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szanowny panie nieważny!

" Nie dość że brak pracy jest co raz częściej popularny"

Zależy dla kogo :) !

"o albo te cholerne MASAŻE (bez doświadczenia, interesujące...)"

Nie ma co ukrywać, że znaczna część tych masaży dotyczy miejsc poniżej pasa.

"albo "mile widziani studenci" ale muszą mieć doświadczenie ! Więc pytam się grzecznie.. jak mają zdobyć doświadczenie skoro są studentami ?"

Normalnie. Pierwsze doświadczenie zdobyć np w wakacje w czasie nauki w szkole średniej, albo po maturze. Nie ma też nic niezwykłego w osobie studiującej (nawet dziennie) i stawiającej pierwsze (albo drugie, trzecie :) ) kroki w pracy. Napisałem "studiującej". Jest też grono osób, które studentem jest, ale nie studiuje, liczy się tylko formalny status studenta, nie trzeba pisać dlaczego, takie osoby bardzo często tez są atrakcyjne dla pracodawców (->mniejsze koszty).

"Zaprzeczacie sami sobie ! "

Nie podałeś przykładu zaprzeczania samemu sobie, przykro mi, ałt.

"Wy pracodawcy z takimi ogłoszeniami powinniście ulice sprzątać a nie być na stanowisku szefa ;/"

A to dlaczego? Jak ktoś założył firmę, to jest szefem i tyle. Nawet jeżeli moralnych czy intelektualnych kompetencji do tego nie ma. Jego wybór, jego ryzyko.

"A my.. z doświadczeniem, nie możemy pracować bo nie jesteśmy studentami."

Z doświadczeniem w narzekaniu przez internet.

"a. doświadczenie 5-10 lat"

Zdarzają się, często na wyższe stanowiska. Na niższe stanowiska najczęściej spotyka się wymagania maks 2 lata doświadczenia, można trafić i bez.

"b. mile widziani studenci"

To może każe pisać "nie mile widziani" :)

"Ogólnie to świadczy o Waszej inteligencji, czyli po prostu jej BRAK."

Chętnie nawiązywałem współprace z osobami ze statutem studenta, cieszyłem się jak udało mi się znaleźć jakiegoś z doświadczeniem w branży. Nie widzę w tym nic co by uwłaczało mojej inteligencji.

Z takim podejściem chyba nigdy nie znajdziesz pracy. Przykro mi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

Jeszcze w sprawie rekrutacji. Być może trafiłeś na rekrutacje fikcyjną lub nie spełniałeś oczekiwań ogłoszeniodawcy i wolał przez dłuższy okres czasu nie zatrudnić nikogo nowego jak zatrudnić pracownika, który wydał mu się nie odpowiedni. Albo chciał podłechtać swojego ego i sam nie wiedział czy kogoś szuka tak naprawdę, a jak już to kogo dokładnie. Jego biznes, jego wybór.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

"Nie podałeś przykładu zaprzeczania samemu sobie, przykro mi, ałt." jak nie podałem ? przykład prosty: chcą DOŚWIADCZENIE a niżej studenci. np. Branża finansów. jak oni chca miec doswiadczenie skoro student ich nie ma ? a skoro ja mam a studentem nie jestem to nie chcą. ;) oczywiście to przykład odnośnie pracy finansowej.

;) szefie.. to że jesteś studentem i wiedzie Ci się dobrze nie znaczy że z każdym tak jest. Nie oceniaj mnie bo ja nie oceniam Ciebie, napisałem ogólnie a takich form pracy i studentów jest 4/5. Ty jesteś w 1/5 która sobie dobrze żyje i coś tam potrafi i ma pracę. Nie zapominaj o ludziach którzy ciężko pracują na swój dobytek, mają ukończone kierunki i doświadczenie których Ty nigdy nie zdobędziesz. Więc nie pisz ogólnie o ludziach, tylko sprecyzuj do kogo się odnosisz. Ja odnosiłem się do bezrobotnych i studentów którzy nie mają NIC do zaoferowania i są pionkami. A takich nie mało tutaj.. wystarczy przejść się po knajpach (kelnerzy/kelnerki) albo inne dziedziny. Np. Media Markt. Pytam się o sprzęt fotograficzny to sprzedawca czyta mi BROSZURY !!! to co ja wiem i widzę, a nie potrafi określić czym się różni stałka od zooma. Skoro ja wiem, dlaczego nie mogę być na jego miejscu ? Bo jestem za dobry ? I TAK TO DZIAŁA !!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeżeli stanowisko nie wymaga wysokiej wiedzy eksperckiej, długiego wdrażania to nie ma nic niezwykłego w szukaniu np studenta z doświadczeniem w gastronomii czy hotelarstwie czy obsłudze klienta...

Czemu zakładasz, że osoba ze statusem studenta nie może mieć doświadczenia w finansach (CO DOKŁADNIE?) albo, że takich osób jest baaardzo mało?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

nie będziesz miał pracy to się dowiesz ;] ja nie chcę wypisywać przykładów. Może trzeba przestać się uczyć i zacząć czytać gazety, śledzić ogłoszenia o pracę i oglądać wiadomości w TV to sam ujrzysz jaka jest prawda, bo na razie starasz się wmówić mi że praca jest ;) dziwne.. ostatnio jakiś polityk powiedział wprost podczas debaty (która była transmitowana na tvn24) że na pomorzu nie długo nastąpi obóz pracy ;]

czytaj. będziesz harował w najgorszych miejscach by zarobić 10zł. np. grabić liście, sprzątać, układać towary w małych sklepach..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

To co się dzieje na rynku pracy jest naprawdę chore!
Pracodawcy zaprzeczają sami sobie i to jest fakt. To co wymieniłeś to nie wszystko dochodzą ogłoszenia typu pełna sprawność fizyczna i orzeczenie niepełnosprawności to w końcu ma być pełno sprawny czy nie bo jedno drugie wyklucza! Pracodawcy chyba uważają że zwykły robotnik nie ma życia prywatnego i żyje tylko pracą... Godziny w jakich pracują magazyny są idiotyczne typu zmiany na 2:30 w nocy do 11 rano a druga zmiana na 10:30 do 19 chociaż tutaj to jeszcze ma się stałe godziny ale są też magazyny gdzie idziesz na daną godzinę i robisz aż będzie koniec przecież to jest totalny idiotyzm... Do tego stawki jakie są oferowane są śmieszne! Jak można oferować za pracę na 3 zmiany do tego soboty 8zł netto (praca jak robot na linii produkcyjnej). Ja nie wiem czy ludzie którzy oferują takie stawki za taką pracę mają wszystko po kolei w głowach... Co do myjni to widząc ogłoszenie w którym godziny pracy są od 9 do 21 stawka pewnie śmieszna (pracowałem przez pewien czas na myjni więc wiem co oferują!) jest to chore! CZY ZWYKŁY PRACOWNIK W TYM KRAJU NIE MA JUŻ PRAWA DO NORMALNEGO PRYWATNEGO ŻYCIA??? LUDZIE OGARNIJCIE SIĘ MY NIE ŻYJEMY TYLKO PO TO BY SIEDZIEĆ CIĄGLE W PRACY CHOCIAŻ MAM WRAŻENIE ŻE WY TAK MYŚLICIE!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

"pełna sprawność fizyczna i orzeczenie niepełnosprawności to w końcu ma być pełno sprawny czy nie bo jedno drugie wyklucza"

Nie spotkałem się ze zwrotem "pełna sprawność" ale z "dobry stan zdrowia" etc już tak. Po prostu chodzi o osobę z papierami o niepełnosprawności, ale takiej by mogła chodzić w kółko przez parę godzin, a nie bez nogi. To czy ma lewe orzeczenie czy nie to niech się zajmą inne instytucje, a nie pracodawcy :)

Co do stawek: RYNEK REGULUJE WYNAGRODZENIA. Wyobraźmy sobie, że Szef Szefów oferował kiedyś stawkę 10 zł netto za godzinę, ale założył, że jak jak zaoferuje 8 zł to też kogoś znajdzie i będzie się opłacało taką osobę zatrudnić, Jeżeli źle założył to będzie trochę czasu (a czas to pieniądz :) ) w d*pę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Takie stawki można było oferować kilka lat temu a nie teraz no ludzie... Jak paliwo nie przekraczało 3zł a chleb był po 1zł to można było takie stawki oferować. Teraz narobiło się masowo pośredników pracy i jest totalna klapa. Ale pracodawcy się już chyba przyzwyczaili że co miesiąc muszą szkolić nowego pracownika skoro tak lubią to niech tak robią dalej. Ja widzę że niektóre firmy się ogarnęły i zaczęły zatrudniać same. Czytając opinie na temat większości pośredników to są to zwykłe obozy pracy za stawki już nie powiem jakie. Jak pytałem osób które pracują w miejscach z których się zwolniłem to np. w przeciągu 3 miesięcy przewinęło się 8 osób i wszyscy uciekali prawie szybciej niż przyszli... Jak pracodawcy nie zaczną dawać normalnych stawek ,,CZYTAJ ADEKWATNYCH DO WYKONYWANYCH ZADAŃ"!!!!!!! i nie unormują jakoś godzin pracy to niech się nie zdziwią jak obudzą się z ręką w nocniku bo nikt nie będzie chciał u nich pracować.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Prywatne życie nie powinno leżeć w kwestii zainteresowania pracodawców. Przecież sam to słyszę od frustratów, bo korporacje rzekomo wchodzą im butami w życie prywatne, rodzinne, chcą wiedzieć o planach na przyszłość... Więc jak basta to basta :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

No bo nie powinno ich obchodzić nasze życie prywatne!!!
Mi chodziło o godziny pracy a nie o pytania o nasze życie. Wyobraź sobie że jedziesz do pracy na godzinę 10 żeby dotrzeć na tą godzinę musisz o 8:30 wyjść z domu a w pracy nikt nie jest w stanie powiedzieć Ci ile dziś będziesz pracował... To powiedz mi jakim niby sposobem sobie co kol wiek zaplanujesz?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Praca jest... takie spostrzeżenia. (40 odpowiedzi)

Przeglądając oferty na naszym rynku, widać jedno. Praca jest, ale za grosze. Dominują stawki od...

AI w pracy i nauce ktoś jeszcze się wciągnął? (4 odpowiedzi)

Cześć! Zastanawiam się, czy tylko ja tak mam, że odkąd odkryłem narzędzia AI, to coraz częściej...

Uważajcie na GTS (Gruppo Trade Service)! (55 odpowiedzi)

Co jakiś czas pojawiają się ogłoszenia o wykładaniu towaru w sklepach Carrefour (zatrudnia firma...