Za granicę !!!

a nie lepiej zostawić to wszystko i wyjechać za granicę ... przecież tu nie da się żyć a będzie co raz gorzej i drożej !!!
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Za granicę !!!

to usiadzmy przed droga i z Bogiem Dobry Czlowieku
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

ok w takim razie będę czekał aż mnie pożegnasz lecę pod koniec stycznia w razie czego
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

zapraszam ;)
siedze w UK od 2 lat i klne na czym swiat stoi ze wczesniej nie wyjechalam,

po 2 latach tu osiagam zawodowo, towarzysko i finansowo wiecej niz w PL po 20..
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4

no właśnie też wracam do UK byłem tam ostatnie 4 miechy i wróciłem do PL na święta ale pod koniec stycznia wracam bo tu jeszcze większy syf się zrobił niż był
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wyjechałbym gdybym miał tam jakąś "metę" i kogoś, kto mi znajdzie pracę. W ciemno jechać nie będę, nie mam odwagi ani pieniędzy.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja tez mysle o wyjezdzie juz tak bardzo na powaznie. moj maz chce do szkocji ale ja nie jestem co do tego pewna. jak ktos sie orietuje gdzie jest najlepiej to prosze pisac. glownie chodzi mi o prace i tez o socjal bo jestesmy rodzina dzieciata. z gory dziekuje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Razem z męzem też podjęlismy decyzje o wyjezdzie .Pieniądze które człowiek zarabia wydaje na opłaty i skromne zycie.Nie starcza juz na nic więcej.Zapomniałam jak to jest iśc do kina, kawiarni a o kupieniu ksiązek czy płyt mogę zapomnieć.Ciągle tłumaczą nam,ze trzeba zaciskać pasa bo jest kryzys.W tym kraju od zawsze był,jest i będzie kryzys.Nie chcę tak żyć.Uczymy się 2 języków aby nie jechać jak analfabeci.Ma sie tylko jedno życie i to od nas zależy jak je przeżyjemy.Ja nie mam ochoty przezyć zycia na granicy nędzy i to pracując.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zgadzam się też wolałbym pracować w Polsce ale tu nie ma pracy człowiek wysyła CV , chodzi po firmach prosi itp i nic cisza albo te ogłoszenia nawet na trójmieście.pl praca na lichwiarskich umowach za 5 - 6zł godzina to przecież jest kpina , nie oczekiwałbym tu wiele ale żeby nawet na podstawowe rzeczy nie wystarczy w PUP w Gdańsku jest ponad 1400 osób zarejestrowanych z wykształceniem wyższym to o czymś świadczy ... za granicą (mogę odnieść się tylko do Anglii) są agencje pracy którym zależy żeby zatrudnić pracowników bo sami mają z tego korzyści płacą za holidaye itp też trzeba uważać wiadomo ale bez przesady , a jak się ma trochę szczęścia i popracuje przez takie agencje 2-3 miechy to i kontrakt się dostanie oczywiście nie we wszystkich firmach. Ale tam ta praca poprostu jest i nie mają jakiś wygórowanych wymagań wystarczy znać chociaż komunikatywnie język ...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co za kraj...

współczuję nam wszystkim bo siedzimy w tym g...wnie po uszy.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

A Pan Premier stwierdził ze ten rok będzie całkiem dobry, i ja mu wierzę chłop pewnie znowu o sobie myślał. A my Polaki co? do UK bo tam może kokosów brak, ale żyć się da.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zgadzam się Płemieł znowu będzie jechał na propagandzie jaki to kaczor jest zły i nie dobry , zagłosujcie na mniejsze zło ... tylko zapomniał dodać że nie ma większego ZŁA do Polski i Polaków niż on sam i jego banda przydupasów !!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

to co piszesz to zamierzchłe dzieje...teraz tak nie jest, na Wyspach nie jest wcale tak kolorowo jak kilka lat temu. A dla tych osób, które nie znają angielskiego i mają niskie kwalifikacje wyjazd może okazać się tragiczny w skutkach.
W dobie kryzysu rząd brytyjski przycina benefity, wyganiają swoich do pracy, bo Państwo ma dość darmozjadów na zasiłkach. Pracowałam w 2007 roku w okolicach Leeds w magazynach przez agencje i robota była, owszem. Najgorzej zawsze jest na początku roku, od stycznia do początku marca, bo wówczas w magazynach bezruch.
W zeszłym roku wyjechałam do Szkocji, do obskurnego Glasgow i ciężko, oj ciężko. Znam angielski komunikatywnie, ale Szkoci bełkoczą i nie sposób ich zrozumieć, poza tym tam też jest spore bezrobocie. Niewiele agencji pracy, bo rejon tez nie obfituje w fabryki czy warehouse'y. Martwy rejon. Pracowałam jeden dzien w pralni, pare tygodni w wyuczonym w Polsce zawodzie (dental nurse:))...i wróciłam. Lepsza bieda, ale własna. Na wyspach jesteś polakiem, a jak nie znasz języka i nie masz fachu w łapie, to jesteś bezużytecznym imigrantem. Teraz na wyjazd można się decydować jeśli się zna bardzo dobrze język. Dziwie się ludziom, którzy nie potrafią sklecić zdania a rzucają się z całymi rodzinami na głęboką wodę.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

potwierdzam to co napisałeś w UK nie jest już tak kolorowo jak w 2005 - 2007 roku i to zależy od regionu czy miasta w jednym jest więcej pracy w drugim mniej albo wcale jej nie ma (dlatego trzeba wiedzieć gdzie uderzyć w jakie miasto region które w miarę prężnie się rozwija gdzie jest sporo firm i fabryk) rząd angielski faktycznie przycina benefity praca przez agencje za 6,5 - 7f za godzinę na magazynach / werhousah / fabrykach jak masz jakieś uprawnienia np. na wózki widłowe nawet po Polsku warto je przetłumaczyć bo niektóre agencje je preferują ... jak się nie zna języka to faktycznie jest ciężko ( sam żałuje że nie znam np. jeżyka niemieckiego bo bym się do Anglii nie pchał tylko do Niemiec, lepiej i bliżej). Chodzi mi jednak o to że pracujące małżeństwo w PL zarabiające powiedzmy ( 2000zł + 1500zł ) = 3500zł i teraz wynajmując mieszkanie w GDA czy GDY 2 pokoje = min 1500 - 2000zł już z opłatami zostanie 1500 - 2000zł na życie / dolicz do tego dojazdy do pracy = 300zł = 1700zł na dwie osoby czyli 850zł na osobę na życie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

w UK pracując za ich min 6,19f przez agencje pracy masz miesięcznie 850f x 2 osoby = 1700 f miesięcznie. Koszt wynajęcie 1 bedroom ( w tym mieście w którym mieszkam) 400 - 550f (zależy gdzie jaka dzielnica)
dajmy na to 550 zostanie 1150f jedzenie i dojazdy 300f x 2 = 600f
Czyli 550f + 600 = 1150f - 1700f = zostaje 500f x 5 zł = 2500zł
I to jest życie pracując przez agencje pracy za stawkę minimalną, jeżeli dostaniesz się na kontrakt to Twoja pensja jak sam wiesz minimum 1000f i w górę ... także powiem tak jeżeli w Polsce ludzie zarabiają na umowach o pracę powyżej 2500zł to bym się jeszcze zastanowił nad wyjazdem ale jeżeli pracują poniżej i na śmieciowych umowach albo przez kilka / kilkanaście miesięcy wcale nie mogą znaleźć pracy a znają jednak język komunikatywnie to nie ma się nad czym zastanawiać ... wiadomo że tam jest inny kraj inna kultura i mentalność i język ludzi ... ale nie powiesz mi że tam nie żyje się prościej jak u nas ... po prostu rząd w UK nie da Ci zdechnąć a u nas jak nie ma się koneksji i znajomości albo nie jest się wybitnie wykształconym to zapomnij o pracy.

dużo racji jest w tym co piszesz. Ktoś, kto zarabia 1200f miesiecznie jest w stanie się utrzymac. Placąc za 1 bedroom flat (czyli sypialnia plus livingroom) 350f (koszt wynajecia mieszkania w Glasgow) plus opłaty raz na 3mce i council tak to masz 550f miesiecznie. Do tego bilet na autobus do pracy (nie majac auta, pracując w centrum) to 15f tygodniowo, 60f miesiecznie. I masz 610f. Do tego jedzenie np 30f tygodniowo- 120f miesiecznie. No, masz 750f miesiecznie na życie z mieszkaniem, opłatami, wyżywieniem i dojazdami. Zostaje Ci 450f i mozesz je sobie wydać wedle uznania. Lub odłożyc chociażby 200. Ciuchy relatywnie tanie, za dniówke w fabryce można kupić markowe buty. Za dwa dni pracy glany Dr. Martens, ktore u nas pochłonęłyby 1/3 lub połowe wypłaty (400zl). Jedzenie jest dość drogie na wyspach, bo za 20f kupisz mniej wiecej tyle ile u nas za 50zl (np puszka czipsów Pringles to ok 2f, w promocji 1.24f w Tesco :)). Są plusy i minusy ale jedno pewne. Mając pracę i stały dochód z głodu nie zdechniesz :) W Polsce za 1200zl opłacisz wynajem mieszkania (1000zl) a reszta na bilet i telefon. I po pieniadzach.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

dokładnie tylko że w Trójmieście nie wynajmiesz mieszkania za 1000zł ?? najtaniej za obskurną kawalerkę na byle jakiej dzielnicy płacisz właścicielowi (ang.landlordowi) 800zł do ręki + musisz opłacić czynsz 300zł a do tego jeszcze jakieś opłaty licznikowe = 50zł więc takie naprawdę już minimum za wynajem w Trójmieście 1150zł za np 25m kawalerkę ... sam wynajem pokoju to koszt rzędu 500zł - 600zł
więc wynajem 1150zł + dojazdy do pracy i telefon +250zł to już masz 1400zł + jedzenie dajmy na to 30zł dziennie x 30dni = 900zł = 1400zł+900zł = min musiał/a byś mieć 2300zł NETTO ... powiedz mi kto jaki pracodawca do Tobie tyle w ( sklepach typu TESCO, CARFOURE, BIEDRONKA, lub w firmach PRODUKCYJNYCH czy MAGAZYNOWYCH)
porównanie kasjer w TESCO w mieście w którym pracuje ma 1100f na rękę ... a u nas ?? 1700zł ? a co do jedzenie i życia fakt niektóre artykuły w Anglii są droższe ale nie dużo 20% 30% np mięso ale też są rzeczy które są dużo tańsze w promocjach a nie oszukujmy się w Anglii cały czas są promocje i tak w Gdańsku np w Carrefoure ryż uncle bance 5zł 70gr w Anglii w tesco (promocja) 0.99p = 5zł snickers PL 1,70zł x 4 =6.80zł Anglia tesco 4 x snickers = 0.99p = 5zł przykładów można mnożyć droższe jest mięso i mleko a reszta jest w takiej samej cenie albo i tańsza
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

dlatego mówię jak w Polsce zarabiasz minimum te 2500zł i więcej na normalnej umowie to nie ma co wyjeżdżać ... natomiast wszyscy Ci co mają mniej albo w ogóle nie mają pracy a jednak znają ten język angielski(to podstawa do wyjazdu gdziekolwiek ) to powinni się głęboko zastanowić czy warto dalej męczyć się w naszym kraju ..hmmm Ja nikogo nie namawiam do wyjazdu bo też nie oto chodzi żeby wyjechać z własnego kraju do innego bo to przykre i ludzie są temu nie winni. ... niestety to wina rządów, cwaniaków i nieudaczników rządowych sprawiła że jest tak jak jest. w Polsce już nie ma żadnych autorytetów
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

też bym chciał!
ale nie znam komunikatywnie angielskiego :(
let's make lots of money...tak
niestety moje zamiłowanie do pewnych zespołów nie przekułem w praktyczną wiedzę
cholera, wiem, że nic nie wiem
it's no good

pare miesięcy temu byłam tu częstym gościem, a teraz weszłam tu z ciekawości. Po paru miechach szukania pracy w Trójmiescie, bezowocnej pomijając oferty za tysiaka z grosikiem, za którego nie utrzymałabym swojego pokoiku, stwierdziłam, że wyjadę. Moja znajomość języków to tylko podstawy podstaw niemieckiego, nie miałam do kogo wyjechać, dosłownie zero znajomości, ale co tam:) wobec powyższego i także wobec tego, że chcę wreszcie komunikatywnie szprechać stwierdziłam, że wyjadę jako au-pair. Jak postanowiłam tak zrobiłam. Bez pośrednictwa biura (na to nie miałam kasy), tylko przez darmową stronkę, po 2 tygodniach od zalogowania znalazłam chętną na przygarnięcie mnie rodzinkę w Austrii:) ktoś powie, że au-pair to marny zarobek, ok, nie ma szaleństwa przeliczając na warunki zagraniczne, ale ma się wikt, opierunek i kurs językowy:)ma się też czas na zwiedzanie, wycieczki bo bycie au-pair to nie praca na etat, po 8 h. Może ktoś kto, nie ma znajomości, nie zna super języka(a chce to poprawić ) skorzysta z "mojego" sposobu na zagranicę.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

mam pytanie dlaczego przeliczacie zycie w UK na zł? przeliczaj zycie w tym czym masz wypłate i w jakiej walucie wydajesz...majac 500F na osobe w UK est tak kolorowo? ja chciałabym mieć po opłaceniu mieszkania i wszystkiego 850zł jakktos to przeliczył dziwnie.. i do przykładu posłuzył sie mieszkaniem 2-pokojowym w pl ale w angli liczy jednopokojowe... moze przynajmniej taki sam przelicznik prosze...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

heh oj Ewiaaaa to zostań w Polsce jak Ci jest tak dobrze ;) i przeliczaj sobie te złotówki na złotówki :P

nie napisałem że w UK jest kolorowo głównie jest tu pochmurnie i deszczowo :D natomiast za najniższą krajową = 850f - 900f utrzymam się sam jako SINGIEL wynajmując kawalerkę (studio flat) lub 1 bed to takie mieszkanie z salonem + sypialnią :P

a czy Ty w Polsce utrzymasz się za najniższą krajową ?? czyli ile to 1300zł netto ?? wynajmiesz kawalerkę w Gdańsku, Gdyni , Sopocie, Wejherowie,Tczewie lub okolicach ?? zostanie Ci coś na jedzenie dojazdy ??

Nie przeliczam funtów na złotówki , napisałem tylko że niektóre artykuły spożywcze są dużo tańsze niż u nas w Polsce ( co w ogóle jest absurdem porównując zarobki ) czytaj ze zrozumieniem ;)
W UK już nie odłożysz tak jak kiedyś ELDORADO już się tu skończyło ... ale jest dużo łatwiej i prościej niż u nas zwykłym szarym ludziom bez KONEKSJI RODZINNYCH, ZNAJOMOŚCI I UKŁADÓW

pozdrawiam wszystkich rodaków !

to racja. nie ma co prawda sensu przeliczać ile funtów zarabiam w przeliczeniu na złotówki żyjąc i mieszkając w UK by żyć a nie zarabiać i kase wysyłać do Polski a samemu żreć zupki instant z Morrisona za 11p i dzielić pokój z pięcioma rodakami ;)

Jak ktoś zarabia 1100f/mc to nie może myśleć kategoriami "Mam na miesiąć 5000zl", bo zarabia w funtach i płaci w funtach.

Ale prawdą jest, że zarabiając nieco wiecej niż najniższa krajową, powiedzmy 1000f można się samemu utrzymać (wynająć mieszkanie, zrobić opłaty i mieć na jedzenie)

To tak jakby przyrównać 1100f =1100zł
500f rent za mieszkanie (sypialnia i living) = 500zl wynajem mieszkania (sypialnia i duży pokój ;) )
350 opłaty raz na 3mce (prąd i gaz) = 350zł opłaty na 3mce za media
200f/mc na skromne jedzenie ale nie głodowanie = 200zł/mc na skromne jedzenie, lecz głodowanie

Widać różnice?
Wiem, bo sama mieszkałam 6mcy w Glasgow, dlatego umiem dostrzec i plusy i minusy

ja nie mam nic przeciwko tym którzy wyjeżdzają..tylko już tam sobie zostańcie niech sie wam wiedzie :)..tylko proszę nie wracajcie do tej nory PL gdy za granicą wam sie grunt spitoli pod nogami. Bo jak trwoga to do Boga... Jak tam w d*psko dostajecie do wracacie ;/..jak tak wam cudnie i lepiej to nie wracajcie...i w tedy każdy będzie zadowolony..Znam wielu emigrantów którzy mieli kolorowo i niby tak dobrze za granicą i wrócili i po co?! Tak na marginesie ja wynajmuje mieszkanie 2 pokoje w gda z rodzina i zyjemy za okolo 3,5 tys miesięcznie i nie narzekam ze jest mi źle...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

skąd to negatywne nastawienie do rodaków za granicą, że aż taka nerwowa odpowiedź:)Może to zazdrość... chociaż nie, czemu przecież masz tak dobrze:) właśnie skoro żyjesz sielsko i anielsko, czy po prostu dobrze, to po co marnujesz czas na to forum.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

napisałąm ze może sie wam układać za granicą nie żałuje i nie zazdroszczę. Napisałam tylko że nie lubie ludzi któzy wyjadą wróca bo tam sie nie udało i płacząjak tu jest źle...To skoro za ranica jest tak dobrze po co wracasz po roku czy tam 2? Wiesz ja wychodze z założenia lepszy swój róg niż obcy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Niektórzy wracaja ponieważ tęsknią za rodziną albo też wyjechali aby tam zarobic konkretne pieniądze i tu wrócić i myślą,że dalej będzie super.Mam znajomych którzy wyjechali własnie na 2 lata ale tęsknili za rodziną i wrócili.Mieli pieniadze i załozyli działalność.Polska rzeczywistośc jest brutalna wiec nie dali rady dalej dokładac do interesu.Zamknęli firmę i każdego dnia żałuja ze wrócili...ale rodzina naciska aby nie wyjezdzali...więc narzekają i są rozdaci...szukaja pracy i wierzą w lepsze jutro.
Ja nie będę kurczowo trzymać się tego kraju dlatego,ze jestem przyzwyczajona do polskiej biedy i tu się urodziłam...może znasz to powiedzenie " Nie ta matka co urodziła,ale ta co wychowała".

Aaa...lepszy swój niźli alien?To z bardzo złego założenia, "ewiuniuuuuu",wychodzisz:).Takie typowe wiejskie myślonko przełożone na miejskie.Poza tym,bejbasku,każdy sobie może na wszystko ponarzekać,ponieważ tylko krowa(ooops...! znów tą wsią zaleciało...)nie zmienia poglądów:).Miłego wieczorku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie wiem czy wrócę do kraju, za rok za 2, czy w ogóle. Na ten moment jedyną motywacją do powrotu byłaby godna praca, a na to się nie zapowiada...
A teraz na temat, ale troszkę inaczej, ale troszkę inaczej. Wczoraj kolega przypomniał mi kawał, na pewno spora część go zna więc w skrócie: Tata robaczek rozmawia z synkiem robaczkiem:
-Tato, moglibyśmy mieszkać w jabłuszku?
-Tak, moglibyśmy synku.
-Tato, moglibyśmy mieszkać w gruszce?
-Tak, moglibyśmy synku.
-To dlaczego tatusiu mieszkamy w g...?
-Bo to nasza ojczyzna synku.

powtórzenie wkradło się niechcący:)

hej
Miieszkam od 5 lat w UK moj kierownik jezdzi nieco po europie ze wzgledu na swoja corke ktora uprawia karate jezdza na turnieje zawsze cos tam wspomni jak bylo co i jak ,byl juz prawie wszedzie w europie zawsze cos powiedzial a to ,ze super a to ,ze fajne kobitki(to po wizycie w Serbi)po powrocie z turnieju z Polski(byl w Lodzi)zalamal mnie powiedzial ,ze Polska to kraj smutnych ludzi...to chyba najgorsze co mogl powiedziec o nas k....!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Anglicy też byliby smutni gdyby za najniższą pensję mogliby kupic tyle co u nas
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dookładnie :)
Niech im jeszcze ktoś powie, że w Polsce (jak i w pakiecie wschodnim) kryzys trwa ostatnie 60-70 lat :)

ale co powiesz o Serbi? tam tez rewelki nie ma jesli chodzi o poziom zycia.

a co powiesz o Tadżykistanie czy Ugandzie? Tam również rewelki nie ma:)

panowie nie ma co się oszukiwać , wszyscy jesteśmy w czarnej d*pie !!! za to politykom żyje się dobrze i godnie na wszystko mogą sobie pozwolić nawet radary im nie straszne !!! a my się nieliczym możemy zdychać za 1200 ziko do rączki i śmieciowej umowie !!!

i dlatego każdy kto może powinien z kraju uciekać. Innej rady nie widzę, no chyba, że mała rewolucja;) chociaż z tym ostatnim też nic pewnego, pojawią się na miejsce starych następne piiiiiiii piiiiiiiiiiii piiiiiiii. Lepiej wyjechać.

W Hiszpanii jest teraz chyba jeszcze gorzej niż u nas, nie mówiąc o Grecji.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

W Grecji minimalna krajowa wynosi grubo ponad 4000 zł brutto. Powiedz Grekowi, że w Polsce ludzie pracują za 1500 brutto to nie uwierzy. Gdyby tam były takie realia jak u nas, to w proteście spalili by Ateny. Tak więc Grecja protestuje, bo obywatel nie wyobraża sobie życia za 3x wyższą kasę, niż zarabia Polak na kasie w tesco. I chwała im za to ! Nie są parobkami jak my.

W Hiszpanii natomiast jest lipa, ale kuroń wynosi tam średnio ok. 2000 zł, w Polsce ok. 600 zł.

Tak więc gorzej od Nas to może jedynie Rumunii mają.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

4000zł to raptem niecałe 1000 euro szał ciał... nie przelicza sie zarobków za granicą ze gdzieś tam zarabia sie 4000zł..przeliczaj na koszt zycia..w czym zarabiasz w tym wydajesz i w tym przeliczaj.

a 2000zł to 500euro i to też nie całe...

Na litość boską, nie traktujcie Polski jako kraj, w którym ceny są mega niskie! Nie da się zaprzeczyć, że na zachodzie produkty są droższe, ale te różnice nie są aż tak wielkie (nie mówię o Danii czy Luksemburgu), kwestia też o jakim produkcie jest mowa, bo są rzeczy tańsze niż w Polsce, czy o porównywalnych cenach. Różnice są i to wielkie jak każdy wie w zarobkach. I tu jest pies pogrzebany. Owszem nie należy przeliczać zarobków w euro czy funtach na złotówki gdy wydaje się wypłatę za granicą. Przeliczyć za to można stosunek: ile z wypłaty wydaje się na rzeczy najpotrzebniejsze do życia i ile z niej jest na przyjemności czy oszczędności (wersja dla zapobiegliwych). I co i każdy wie, że mało kto w Polsce może pozwolić sobie na odłożenie z wypłaty choćby 100, bo wszystko idzie na opłaty, jedzenie, jakiś łach na grzbiet i tyle.
Nie myślmy w ten sposób: mało zarabiamy, no ale ceny też mamy niskie, więc jest dobrze. Ceny nie są proporcjonalne do zarobków. Bo można zarabiać 1500 brutto, ale nie gdy chleb kosztuje 3 czy 4 złote, a złotówkę najwyżej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

W Hiszpanii nie jest gorzej, zarobki są średnio 3 razy wyższe, tak jak u nas powiedzmy kasjerka/sprzedawca ma 1200-1500 zł, to tam 800-1000 euro, przy zbliżonych kosztach życia. Grecja niby ledwo ciągnie, ale i tak zarabiają z dwa razy więcej niż w PL...

3 razy wyższe? 800 euro to nie jest dużo pieniędzy (nie mówię o przeliczaniu na złotówki). Dla Hiszpana 800euro to jak u nas 800zl. Poza tym w Hiszpanii jest ogromne bezrobocie i ludzie już wyszli na ulicę.

Hahah, no nie, właśnie 800 euro to nie jest jak 800 zł. U nas nie dasz rady się za to utrzymać, a tam może bez fajerwerków, ale bez problemu. Ceny spożywki są takie jak u nas, wynajem 2 pokojowego mieszkania - zależnie od miasta około 250-400 euro, taniej zresztą też znajdziesz. Jest duże bezrobocie, ale to zależy od regionu, np. cała północ jako tako się trzyma. Już nie jest tak fajnie jak kilka lat temu, ale poziom życia jest ciągle duuużo wyższy niż w PL.

nawet w Czechach i na Słowacji jest lepiej niż u nas , gdzie 10 - 20 lat temu te kraje były daleko za nami także o czym my mówimy , jedyne co mamy takie same jak w całej UE to Galerie Handlowe i ceny (mieszkań spożywki ) a pensje miesięcznie ma poziome tygodniówki w UK ...

z resztą powiedzcie mi sami czy jest to ŚMIESZNE czy PRAWDZIWE ?
rozmowa Angeli Merkel z Don Tuskiem

D.Tusk : Angela powiedz mi ile u was zarabia przeciętny robotnik ?
A.Merkel : około 2000 euro
D.Tusk : a ile traci na życie ?
A.Merkel : około 1200 euro
D.Tusk : To co robi z resztą ?
A.Merkel : a chu.j mnie to obchodzi ...

A.Merkel : a u was ile zarabia przeciętny robotnik ?
D.Tusk : około 1200 złotych
A.Merkel : a ile traci na życie ?
D.Tusk : około 2000 złotych
A.Merkel : to skąd bierze resztę ?
D.Tusk : a chu.j mnie to obchodzi ...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Do czegóż taka sytuacja w kraju doprowadzi? Jak uważacie?

Do czego? Do tego,że osoby nie mające już złudzeń nauczą się języka i wyjadą całymi rodzinami.Tak już się dzieje ale nikt o tym nie mówi. Sama znam przynajmniej 4 rodziny które podjęły decyzję o wyjezdzie. Ja też. Reszta zostanie i będzie nadal wierzyć,ze inni maja gorzej.

ja pisalem o krajach europy przeczytaj ze zrozumieniem to co napisalem i odpowiedz jeszcze raz

Też myślę coraz częściej o wyjeździe.Pracowałam 5 lat w Paryżu i dzięki temu odłożyłam naprawdę sporo pieniędzy oraz poznałam wielu fajnych ludzi z całego świata plus wrażenia z Francji są naprawdę niezapomniane,to wspaniały kraj-tylko Francuzi są jak zawsze trochę zarozumiali;). Ale jeśli wyjadę,to stracę moją pracę dotychczasową,która przy odrobinie powodzenia i osobistego szczęścia,może być dożywotnią.A kiedy wrócę,to będę sobie mogła tylko pomarzyć o powrocie do niej.I jestem na razie w kropce... ;/

hmmmm

Tak samo w USA. Ipad kosztuje ok 330 doców - to takie nasze 330 zł albo i mniej bo nie zarabiają mniej niż 2000 dol/mies. Ale w przeliczeniu na pln to 990 zł - czyli i tak dużo mniej niż u nas w sklepach coś koło 3 300 zł! Nie dość że zarabiamy mniej to wydajemy więcej. Na Ukrainie mają zarobki zbliżone do naszych natomiast ceny jedzenia ciut wyższe, dletego u nas jest ciut lepiej. Poziom życia determinuje siła nabywczą pieniądza czyli ile tak naprawdę możemy sobie za to kupić. Pod tym względem bliżej nam raczej do Wschodu niż Zachodu.

Nie przesadzaj, na Ukrainie zarobki są co najmniej dwa razy mniejsze. I w USA ludzie też zarabiają 1300-1500 dolarów, a nie od 2000 w górę ;)
Nie mówię że u nas jest dobrze, ale nie ma co przeginać w drugą stronę, akurat Ukraina ma sporo niższy poziom życia ;> Co nie zmienia faktu, że za ciekawie to u nas też nie jest...

Inne tematy z forum

Praca jest... takie spostrzeżenia. (40 odpowiedzi)

Przeglądając oferty na naszym rynku, widać jedno. Praca jest, ale za grosze. Dominują stawki od...

Uważajcie na GTS (Gruppo Trade Service)! (55 odpowiedzi)

Co jakiś czas pojawiają się ogłoszenia o wykładaniu towaru w sklepach Carrefour (zatrudnia firma...

AI w pracy i nauce ktoś jeszcze się wciągnął? (4 odpowiedzi)

Cześć! Zastanawiam się, czy tylko ja tak mam, że odkąd odkryłem narzędzia AI, to coraz częściej...