amor do 1000 pln ?

Jaki amor polecicie dla osoby o wadze 85 kg, która jeździ ok. 4 tys. rocznie w terenie (głównie TPK + Kaszuby) plus okazjonalnie jakiś lokalny XC.

Zależy mi na tym by amor:
- był trwały i by nie trzeba było go często serwisować (pompować, lać olej, itp.)
- był w miarę lekki, by przy zamianie odchudzić rower i zobaczyć jak to wpłynie na jazdę
- miał użyteczne funkcje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: amor do 1000 pln ?

I szukam ze skokiem 100 mm pod hamulce V-ki

SR Suntour AXON RLD ?
SR Suntour EPICON RL ?
ROCK SHOX PILOT ?

Daruj sobie Suntoury, za tysiaka kupisz RoxkShoxa porządnego, Torę albo jak poszukasz to Recona. Pilot to już stara konstrukcja, amortyzator z 2004roku.

bynio, zobacz tu w tym teście AXON RLD wypadł całkiem nieźle:
http://bikeboard.pl/index.php?d=blog&g=5&art=726

Nowego pilota to rzeczywiście nie ma chyba większego sensu kupować, ale używany byłby znacznie tańszy niż 1000 zł. Ja swojego w wersji SL Air kupiłem za 300 zł i jestem z niego bardzo zadowolony.

Ja kupilem Recona SL za 850 zł. Jak dla mnie amor bdb

recon całkiem fajny ale nie ma wersji na piwoty ;(

jeszcze pytanka:
- czy amory można pompować pomką z zaworem samochodowym czy potrzbna jest do tego jakaś specjalna pompka?
- czy przy zakupie trzeba zwracać uwagę na długość sztycy? czy to jest ważne?

Pompka samochodowa trochę za dużo tłoczy powietrza za jednym zamachem tłoczy do środka amortyzatora;> Od biedy, w sytuacji awaryjnej typu idiotyczne spuszczenie sobie całego powietrza z amortyzatora w środku niczego się nada. Ale to czysta prowizorka.

Poza tym końcówki takich pompek zwykle nie mieszczą się w tym "gniazdku", w którym siedzi wentyl w amorze.

A na długość rury sterowej oczywiście trzeba zwrócić uwagę - może być za krótka, tzn. albo będzie niewygodnie, albo nawet nie da się bezpiecznie założyć mostka, bo za mało rury będzie wystawać z ramy (główki ramy mają różne długości).

za te kase na allegro foxa setke można kupić, sam taniej sprzedawałem.

W cenie około 800 zł dostaniesz Torę 302 U-turn. Z reglowanym skokiem 85-130 mm, blokadą i regulacją tłumienia odbicia. Bardzo przyjemny amorek. Do XC ustawiasz 85 mm, a do enduro 100 lub więcej mm skoku i wymiatasz. Waga około 2,5 kg.

fox to badziew :-P

jak już to syf, badziew robi RST

Oj, bez przesady.
Przez ostatnie kilka lat RST się mocno poprawiły.

to prawda :), ja swojego RST zmodowałem i działa lepiej niż niejedna reba:P

Na czym opierasz swoje stwierdzenie, powtarzasz po kimś, bo koledze kolegi akurat ciekł???

Pzdr, Rycki

amor może i fajny, ale ta waga (2500 g) to stanowczo za dużo go wg. mnie dyskfalfikuje. Taki Recon ma np. ok. 1800 g, a Reba ok. 1600 g.

a co to zła waga? moje widły wazą grubo ponad 2 kg i zjadaję rebe razem z rekonem na śniadanie. lekki widelec poza tym że jest lekki nie ma żadnych zalet, wiotkie, słabe, mało skoku i na łomocie słabo toto pracuje, dużej tarczy nie da rady bo się zwinie... co za frajda z takiej amortyzacji :D

np.:
http://www.allegro.pl/item627911555_fox_vanilla_80_125_rl_stan_igla_dodatki_okazja.html

no i zakupiłem po 3 miesięcznych poszukiwaniach recon race na piwoty - 1700 g ;) z poplockiem

Przejście na recona po 5 latach zajeżdżania XCM, to jak przejście ze skody fabii do nissana x-trail. Szok. Co za róznica w jakości tłumienia i komfort jazdy... Niewiarygodne.

Wybor amorkow jest dosyc spory, ale tobie proponuje zakup RST/radziecki sprzet turystyczby/, bo szkoda kasy na jakies wypasy, skoro jak piszesz, robisz 4000 rocznie.

Ja mam, Rock Shock Dart 2, w zaszlym sezonie wykrecilem 7000km i nie narzekalem na niego. Sprezyna byla troche za twarda, ale wymienilem na bardziej miekka i jestem bardzo zadowolony.