głośne hamulce

witam ostatnio zakupiłem hamulce shimano br m757 (nowe) po zamontowaniu w rowerze podczas hamowania strasznie głośno skrzypią jaka jest tego przyczyna ?? odtłuszczałem już tarcze specjalnym płynem i papierem zeszlifowałem nieco klocki. w rowerze posiadam drugi taki sam hamulec który także sam zakładałem i nie było z nim takiego problemu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: głośne hamulce

Geometria hamulca w porządku?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

skrzypią? to znaczy jak stara skrzynia lub drewniane schody?
jesli mowisz o dźwieku jak syrena z Titanica to proponuje wygrzac klocki w piekarniku pod warunkiem ze nie sa to zywiczne klocki. kuracja 20 minut w 220C powinna im pomóc. moze niefortunnie zostaly zabrudzone olejem. shimano pracują na bazie oleju mineralnego. pamietaj uchylic drzwiczki piekarnika ;)

chyba nie smarowałeś tarcz jakimś paskudnym olejem ? hehe bo to była by głupota, a co gorsza nie zalałeś przypadkowo klocków?

mam specjalny płyn do tarcz i nim czyściłem a skrzypienie jest naprawdę okrutne. z olejem też klocki nie miały kontaktu w sumie rower był na skracaniu przewodu hamulca w serwisie....

a klocki nie wiem jakie są ale są to standardowe jakie były w tym hamulcu. to nie wiem jak z tym wygrzaniem w piekarniku

daj spokój. wyrobi sie i przestanie. No ale tak czy inaczej hamulec od czasu do czasu zawyć sobie lubi.

Z tym piszczeniem to jest tak jak w V-brekach, jak nierównomiernie ustawione klocki to piszczą. Tak samo i z tarczówkami. Tak też miałem, że mi piszczały, wystarczyło: ale może poczytaj co zrobić. Ja tak ustawiłem i jest ok.
http://www.goldenline.pl/forum/543986/regulacja-hamulcow-tarczowych

Piszczące hamulce, to upierdliwość maksymalna. Nic tak nie wnerwia na treningu. Też miałem taki problem właśnie z Shimano i nic nie pomagało, dopiero użyłem tego Silencera i było ok: http://www.mtbnews.pl/content/view/2228/39/ Oczywiście kupowanie go to przesada, bo tani nie jest, ale chłopaki z dre-rowery mają go i mogą psiknąć. Skuteczność jest, ale po jakimś czasie zabieg trzeba ponowić. Najlepiej, po prostu kupić nowe okładziny.

Bardzo ciekawe ja mam okładziny shimano m05 resin i nic mi nie piszczy i nie muszę niczym psikać:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

kiedyś ktoś napisał: "hamujesz - przegrywasz"... :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Gdzie kupić rower? (26 odpowiedzi)

Cześć! Szukam jakiegoś sklepy w Trójmieście, gdzie mógłbym kupić dobry rower po niewygórowanej...