korba Shimano 105

Ześlizgały mi się imbusy mocujące lewe ramie korby 105 ze zintegrowanym suportem na wielowypuście, klucz imbusowy (Kelly's) pozostał nienaruszony widocznie okazał się mocniejszy od japońskich śrub imbusowych.
Często dokręcałem te imbusy ponieważ lewe ramie ześlizgiwało mi się co kilkaset km, zapewne za sprawą nasmarowania wielowypustu smarem stałym potem ten smar zmyłem i ramie przestało się ześlizgiwać ale śruby się wyślizgały.
Kupiłem na cyklotur.pl nowe śruby imbusowe (oryginalne Shimano) tylko teraz do serwisu zostawić rower czy aby uda się im te śruby przewiercić bo słyszałem że to "rzeżba"?
Przecież z tego powodu nie będę zmieniał ramy bo nie udało się zintegrowanej z osią korby rozmontować?
Dodam że lewe ramie korby sie trzyma na wyślizganych imbusach jednak podczas jazdy skrzeczy - czyli nie jest wszystko w porządku, może to się nieciekawie skończyć no i drażni ucho ściąga uwage...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: korba Shimano 105

dbig, jesteś artystą...

twoje opowiadanie przypomniało mi sukces pewnego znanego mi rowerzysty, który urwał lewą korbę w suporcie roweru Romet Sport - taką zabijaną na klin. zdarzenie miało miejsce w czasie jazdy, a urwana korba zwisła bezwładnie u kończyny, przypięta pedałem i noskiem do obutej stopy. to jest dopiero wyczyn, prawda? w porówaniu z tym z***anie gniazda imbusa nr8 to jednak mały pikuś...

niemniej twoje opowiadanie posłuży jako przestroga silnorękim miłośnikom korb i pedałów.

Korbe przyjacielu co kilkaset km dokręcałem bo mi się zsuwała może nie powinno się smarować wielowypustu albo jego uszkodzenie przyczyniło się do szybszego zużycia korb.

psuja jesteś i tyle, samo sie nie popsulo :)

dbig napisał(a):

> Korbe przyjacielu co kilkaset km dokręcałem bo mi się zsuwała
> może nie powinno się smarować wielowypustu albo jego
> uszkodzenie przyczyniło się do szybszego zużycia korb.

msz za słabo przykręciłeś za pierwszym razem i luźny wielowypust się ciut wyrobił - a teraz juz pozamiatane, pewnie czas od czasu korba będzie się luzowała.
A shimanowskie śrubki od HTII to jakieś wybitne masło, też zauważyłem zjeżdżający się łeb i czym prędzej wymieniłem na pierwsze lepsze 8.8 z metalowego - i po problemie. Podejrzewam, że skoro materiał jest taki maślany, to pierwsze lepsze wolframowe wiertło albo wykrętak sobie z nim bez problemu poradzą.

pozdr

wop napisał(a):

> msz za słabo przykręciłeś za pierwszym razem i luźny
> wielowypust się ciut wyrobił - a teraz juz pozamiatane, pewnie
> czas od czasu korba będzie się luzowała.

najlepiej jest od nowości przyspawać korby do wałka i z głowy! Nic nie trzeba dokręcać i się nie luzuje, a w razie co można diaksem spaw upierdzielić i korbę zdjąć.