mapy gps

Globtroter

SPRZĘT - Raporty

Atrakcje Wielkopolski na GPS - Raporty

Atrakcje Wielkopolski na GPS

www.wielkopolska.travel

Dostrzegając rosnącą popularność turystycznych odbiorników GPS, Departament Sportu i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu opracował system śladów GPS wszystkich tras rowerowych, należących do Wielkopolskiego Systemu Szlaków Rowerowych - łącznie ok. 1500 km.

Wielkopolski system szlaków rowerowych

Piastowski Szlak Rowerowy
Szlak Stu Jezior
Transwielkopolska Trasa Rowerowa - odcinek północny
Transwielkopolska Trasa Rowerowa - odcinek południowy
Ziemiański Szlak Rowerowy
Nadwarcieński Szlak Rowerowy
- odcinek alternatywny
Pierścień Dookoła Poznania
szlaki łącznikowe:
- Alternatywny przejazd przez Rogalin
- Darz Bór
- Do Rezerwatu Gogulec
- Dolina Głuszynki
- Nad Jezioro Lusowski
- Wzdłuż Warty do Wielkopolskiego Parku Narodowego
Inne trasy

Alternatywny dojazd do Sycowa
Bursztynowy Szlak Rowerowy
Cysterski Szlak Rowerowy
R9
Pliki można pobrać za darmo
na stronie www.wielkopolska.travel
a tak swoja droga ciekawe kiedy w 3miescie cos takiego ruszy???
pozdrowienia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mapy gps

przydalby sie ... kaszuby... kociewie... oczywiscie TPK

co do szlaków się nie wypowiadam, bo wolę "szlajanie" pozaszlakowe, ale pomorskie jest całkiem nieźle omapowane - vide:

http://mapcenter2.cgpsmapper.com/

Swoją drogą testowałem dzisiaj w terenie mapę dla Garminów "GPSwielkopolska", leżącą na stronie http://www.gpswielkopolska.pl/ ( północne rejony wielkopolskiego, na południe od Człuchowa ) i jestem pod wrażeniem. Miejmy nadzieję, że ten dobry przykład współpracy Urzędu Marszałkowskiego, który nieodpłatnie udostępnił dane geo, i pasjonatów GPS, którzy za friko mapę zbudowali, zarazi także pomorskich - i nie tylko - Włodarzy...

takie mam pytanko male???
czy wyzej wymienione mapy topo oraz inne rowerowe da sie odpalic na zwyklym gps samochodowym (w moim przypadku garmin nuvi 250) i czy bede mogl np korzystac z niej jezdzac na rowerze(w gps jest opcja rower) z gory thx za odpowiedz.

mapy wektorowe w standardzie Garmina ( z darmowych to np. samochodowa UMP-pcPL, mapy topo z mapcenter czy wspomniana topo GPSwielkopolska ) odpalisz zarówno na sprzęcie outdoorowym jak i samochodowym Garmina. Opcja: samochód, motocykl, rower czy inne ma znaczenie tylko dla automatycznego wyznaczania trasy, jeśli mapa taką opcję obsługuje ( mapy topo raczej autoroutingu nie mają, bo na rowerze czy pieszo jest to kwiatek do kożucha ).

NIESTETY TE WSZYSTKIE MAPKI POMORZA SA DO KITU !!! SĄ BARDZO NIEDOKŁADNE BO ROBIONE PRZEZ LUDZI KTÓRZY TYMI TERENAMI NIE JEŹDZILI I NIEBYLI TU!!

NIEMA WO GULE PORÓWNANIA MAJĄC TAKA MAPĘ MUSISZ MEC DODATKOWO MAPĘ PAPIEROWA BO INACZEJ ZABŁĄDZISZ !!

dlatego PRZYDAŁA BY SIE MAPA KTÓRA BĘDZIE TAK DOKŁADNA JAK MAPA MIASTA I GDY JEDZIESZ W LESIE BĘDZIESZ WIEDZIAŁ GDZIE SKRĘCIĆ

A GWARANTUJE ZE Z OBECNYMI MAPAMI ZABŁADZISZ I BEDZIESZ SIE MUSIAŁ WIELE RAZY COFAC I NADRABIAC KILOMETRÓW!!tO NIETYLKO OPINIA MOJA ALE WIELU LUDZI!!mAPY TE SA MAPAMI AMATORSKIMI I NIEPROWADZA CIE JAK POSZNURKU WRECZ PRZECIWNIE JESZCE WPROWADZAJA W BŁAD PODOBNIE JAK TEGO CO OSTATNIO WYLADOWAŁ W JEZIORZE:)

SZLAKI SA WOGLE BŁEDNIE NANIESIONE!!
PROPONUJE U RYBICKIEGO ZNALESC WIERZE PACHOŁEK W OLIWIE UNIEGO NA MAPIE JEST WOGLE W INNYM MIEJSCU!!

WIEC JEST KOMU ZAZDROŚCIĆ!!
JEDYNA MOZLIWOSC TO JAZDA Z gps I ZAPISYWANIE SLADÓW!!

Znowu trolujesz?

Jak z gps bładzisz to najwidoczniej nawet nie wiesz jak tego urzadzenia uzywac. Wyobraz sobie iz sa takie urzadzenia nie obslugujace map a ludzie z nich kozystaja.

p.s. wez sie w koncu za siebie i naucz sie pisać

ale głupie :)

słuchaj ciemniaki poco sie wypowiadasz jak niemasz pojecia o temacie!!
ludzie przez takich baranów jak ty mysla ze jak pujda dolasu to beda mieli tak jak w mapie w samochodzie pokazuje kiedy skrecic i gdzie dojedzie niema ani jednej mapy kapusciana głowo która była by odpowiednikiem mapy miasta !!Niema zadnych map lesnych nawet szlaków!!
Gdańsk jest pod tym wzgledem zacofany bo inne miasta juz własnie takie mapy wydały.

Na gpsie znam sie bardzo dobrze a teraz mapy kupuja ludzie którzy mysla ze mapy do lasu czy na rower to tosamo co do samochodu!!
A moze jeleniu pracujesz w apexie i handlujesz ? na to wychodzi bo nic konkretnego niepiszesz poza wyzwiskami wiec uwarzaj bo moge ci posiac fiołki pod okiem.

Takie same zdanie jak ja maja wszyscy jakich znam i jeszce jedno na stronie rybic kiego jak byk pisze ze trzeba do tych mapp w GPS urzywac dodatkowo mapy papierowej !!

Pisać nie umiesz. Konstruować poprawnych zdań też nie. Na dodatek jesteś tak tępy że aż głowa mała.

Zasadniczo już mi sie nie chce dyskutować z nawałem głupot które
wypisujesz ale na jedną rzecz zwrócę jeszcze uwagę bo jeszcze ktoś może uwierzyć w kretynizmy które wypisujesz.

Mapa wielkopolski NIE MA ROUTINGU wiec wcale nie będzie jak w samochodzie. To jest w praktyce normalna, choć bardzo ładnie zrobiona mapa AMATORSKA - tworzona przez pasjonatów. Np. kompilowana była przy pomocy freewarowych narzędzi bo nie było kasy nie tylko na oryginalny garminowski kompilator ale nawet na płatnego cgpsmappera.

A co do używania map papierowych to wynika to tylko z tego ze ekranik jest malutki i siłą zeczy widać na nim ograniczony teren z ograniczoną dokładnością a papierowa mapa duża i obejmuje większy teren.

Sam sie nie znasz bardzo dobrze na gps'ie. Jest mapa 3miasta i okolic z porządną siatką leśnych dróg i szlaków i owszem prowadzi od zakrętu do zakrętu bo ma pełny routing po drogach. Nie można jej kupić bo nie jest mapą komercyjną ani nie jest udostępniona na MC2 dla Polski-pomorskie.
Dokładność jest w zupełności wystarczająca do jazdy rowerem i pieszych wycieczek. Przy skali 50 + metrów dla outdorowych odbiorników Garmina pozycjonowanie jest praktycznie w punkt na drodze bo mapa jest odwzorowaniem papierowej mapy turystycznej TPK, opiera się na siatce dróg z map komercyjnych (CNT 9) a większość oznaczonych szlaków turystycznych i uczęszczanych dróg w parku ma naniesione poprawki z wielokrotnie powtarzanych tracków.
Do mapy Michała nijak to się nie umywa pod względem pokrycia obszaru bo zasięgiem obejmuje prostokąt od Wejcherowa do Pruszcza Gdańskiego ale szczegółowość jest znacznie lepsza. Mi to wystarcza bo gdzieś dalej jeżdżę dość rzadko, a jak już to są mapy właśnie Michała i Lecha z Poznania.

ciekawe. mozesz jakoś podesłac albo udostępnić?
Kiedys zrobiłem sobie mapę na takiej zasadzie iż z mapy Pana Rybickiego usunąłem wszelkie drogi i miasta zostawiając tylko treść topograficzną. Na jej tle wyświtlałem ustawiony na przezroczystość CNE - ekektem była routowalna mapa topograficzna :)

Racja zawsze się znajdzie jakiś burak co nie odróżnia map samochodowych GPS od Topograficznych!!
Niema dobrych map lasów Trójmiasta na gps!!!

trzeba sie było podpisać Oregon, zrobił byś lepsze wrażenie :P

co wy tak zażarcie bronicie tego nie istnienia porządnych map 3miejskich lasów? A w innych regionach Polski są? Też nie ma, za gramanicą też nie jest za ciekawie mimo że mają topograficzne mapy pokrywające cały kraj to ich jakość pozostawia wiele do życzenia.

warto zauważyć, że nawet mapa z projektu GPSwielkopolska nie jest pozbawiona błędów ( o czym się osobiście przekonałem ). A przecież dane są relatywnie świeże i nie pochodzą z ręczej, wprost benedyktyńskiej cyfryzacji 30-to letnich sztabówek, ale są konwersją danych ( map ) cyfrowych, będących w dyspozycji Urzędu Marszałkowskiego. Nie ma więc co narzekać na mapki Rybickiego czy innych autorów. Zdecydowanie twierdzę, że akurat nasze pomorskie tereny są całkiem dobrze omapowane w porównaniu z innymi regionami kraju.