rowerzysci na drodze

Ja wiem iż rowerzysci na drodze czują sie pokrzywdzeni i dyskriminowani. Ja wiem iż PoRD jest stowowany wybiórczo w zależności od okoliczności. Sam też tak robie - rozumiem.
Ale jesli ktoś pakuje sie prosto pod koła pojazdu z pierszeństwem to już naprawde opadają łapy.

Niedziela - osowa godzina 11 - pewnikiem słynna ustawka szosowa. Kolarze wjeżdzją na rondo pomimo iż sa na nim samochody a oni mają obowiązek ustąpić pierszeństwa. Ale co tam jutra nie ma.
Nagroda darwina czeka panowie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: rowerzysci na drodze

byłem tam.

goń się.

no to zostałeś otrąbiony :)

proponuje zadarmo rowerzystom rozdawac wyłacznik zaplonu na pilota:)

jedziesz sobie rowerem i widzisz ze jakis burak che wymusic pierwszeństwo bo musie wydaje ze ma je zawsze !! wiec naciskasz pilota i taki burak robi sie jeszce bardziej czerwony bo mu nagle autosmierdziel staje i on nic niemoze zrobic najwyzej go przephac! naturalnie po kilku minutach moze jechac dalej :)

Wystarczył by olej.
W głowie.
Dla wszystkich - bez różnicy czym jezdzi.

myślę, że kierowcom samochodów bardziej by się przydał...

żeton napisał(a):

> myślę, że kierowcom samochodów bardziej by się przydał...

buractwo i brak wyobraźni raczej nie zależą od pojazdu, którym kierujesz.
A brak podstawowej wiedzy o zasadach ruchu drogowego to niestety zdecydowanie przypadłość rowerzystów (a ostatnio coraz bardziej również małoletnich użytkowników pierdziawek jedno- i dwuśladowych)

pozdr

nie twierdze, że my przestrzegamy przepisów, ale kierowcy czują się bezkarni, bo wiedzą, że im się nic nie stanie, gdy dojdzie do wypadku z ich udziałem i rowerzysty. wymuszanie pierwszeństwa przez kierowców samochodów jest nagminne, nie ma dnia, żeby jakiś z nich nie wyciął jakiegoś numeru.

żeton napisał(a):

> nie twierdze, że my przestrzegamy przepisów, ale kierowcy czują
> się bezkarni, bo wiedzą, że im się nic nie stanie, gdy dojdzie
> do wypadku z ich udziałem i rowerzysty.

to, o czym piszesz, to akurat buraczana część społeczeństwa (dość pokaźna, ale nie dominująca). Większość kierowców po prostu często nie zdaje sobie sprawy z zagrożenia, które sprawiają - nie jeżdżą rowerem w normalnym ruchu, a na kursach prawa jazdy instruktorzy nie zwracają zbytniej uwagi na taki wynalazek, jak drogi rowerowe czy generalnie na jednośladowców. Ostatnio miałem przypadek człowieka, który przerżnął z prędkością kilkudziesięciu kmh "zieloną strzałkę", przejeżdżając mi przed nosem - gdy się zreflektował, wyglądał na naprawdę zszokowanego, za skrzyżowaniem zatrzymał się i przeprosił.

Natomiast co do bezkarności - bezkarni to raczej mogą się czuć rowerzyści, czy uszkadzający samochody czy potrącający pieszych czy innych rowerzystów - bo mogą bez zostawiania śladów zmyć się zmiejsca i trudno ich zidentyfikować. Kierowcy aut nie są anonimowi i w każdej chwili, zapamiętując nr rejestracyjny, można ich pociągnąć do odpowiedzialności.

> wymuszanie
> pierwszeństwa przez kierowców samochodów jest nagminne, nie ma
> dnia, żeby jakiś z nich nie wyciął jakiegoś numeru.

Niestety. Ale spójrzmy też na problem z perspektywy pieszego - latem każdego dnia obserwuję nagminne wymuszanie pierwszeństwa przez rowerzystów na chodniku (na którym ich w ogóle nie powinno być) czy na ciągu rowerowo-pieszym.

Czy za kierownicą okrągłą, czy rowerową, czy uderzając z buta - warto być trochę wyrozumiałym, a przede wszystkim nie czynić drugiemu, co tobie niemiłe.

ja pierdykam - ludziska zmiencie wreszcie plyte - ciegle te same texty, czyli: jeden typ pisze jacy to kierowcy sa dupkami, a za chwile czytam jacy, to rowerzysci sa bezmozgowcami...nudne to sie staje....
prawda jest taka, ze niewazne czy jedziesz rowerem czy kombajnem zbozowym i jak olewasz przepisy to jestes dupkiem :D

PS tez jestem dupkiem i bardzo sie tego wstydze :D

wiadomo - swietych nie ma. Napisałem też iż sam swiety nie jestem.

Nie mialem zamiaru rozpetywac flejma - posta napisalem tylko i wyłacznie daltego iż miałem pewność i cześć uczestników owego zajscia go przeczyta. Po prostu taka uwaga.

dla mnie EOT.

otóż to aki, debile są tutaj i tutaj, nie ma znaczenia czym jezdzimy.

szanujmy sie na drodze - tyle w temacie.

Niestety, ale 99,9% rowerzystów nie ma pojęcia o PoRD, i stąd takie zarozumiałe buractwo na rowerach....

Przychylam się do odpowiedzi, duuużo buractwa na rowerach jeździ, co dziwne szczególnie ci w kaskach i wypasionych rowerach... (za nic mają innych użytkowników drogi)może czują się bezpieczniejsi ?
Wiem co mówię, jeżdżę do roboty rowerem codziennie, a i po robocie tyż, ale to już rekreacyjnie , do lasu..
Ogólnie aż czasami mi głupio. Słowo.

bogdanor napisał(a):

> Przychylam się do odpowiedzi, duuużo buractwa na rowerach
> jeździ, co dziwne szczególnie ci w kaskach i wypasionych
> rowerach... (za nic mają innych użytkowników drogi)może czują
> się bezpieczniejsi ?

a mozesz doprecyzowac co buraczanego robia ci "w kaskach i wypasionych rowerach"?
inna sprawa, jak sie w tych rowerach zmiescili?:O

Głównie wyprzedzają cię kiedy zatrzymujesz się np. przed przejściem dla pieszych by kogoś przepuścić , doginają chyba z 60 na godzinę widząc np. blisko przy ścieżce biegające małe dzieci, psy..Że olewają wszelka sygnalizacje świetlną (nawet przy dużym ruchu) to już norma, ogólnie zachowują sie tak jak by słowo "wyobraźnia" kojarzyło sie im raczej z nazwą jakiejś cześci rowerowej. A mieszczą sie dlatego, bo to buraki cukrowe przecież. Nie mówię że tak robią wszyscy tacy, ale sporo ich.

ok, poniekad tez burak jestem, przynajmniej czesciowo:P ale tolerancyjny dla konserwowych burakow:D

pozdrower;-)

W każdej grupie kierowców są piraci drogowi, ci co wymuszają pierwszeństwo są podobni do kolesia który mnie potrącił na Wiczlińskiej zajechał mi droge a ja prosto jechałem.
Po prostu zasade "organiczonego zaufania" powinno się zmienić na "brak zaufania", tak to już jest można być ostrożnym i nie z własnej winy trafić nie tylko do szpitala ale i do piachu.
Wracając z Żukowa (ok.3 miesięcy przed wypadkiem) na odcinku Lniska - Leżno (długa prosta i bardzo wąsko) tam lubią wyprzedzać z naprzeciwka na drugiego trzeciego nie ważne dla nich że rower jedzie a oni na czołówke z nim, gdybym nie trzymał się prawej strony mocno to pewnie nie doczekałbym wypadku w Gdyni.
Bardzo blisko mijał mnie podczas wyprzedzania tylko poczułem poduszke powietrzną i świst 10-20cm mnie od niego dzieliło nie więcej taki sobie srebrny albo biały samochodzik osobowy a za kierownicą człowiek bez wyobrażni.

Jako kilkukrotnie zepchnięty wczoraj przez blachosmrodziarzy, a przez jednego nawet stuknięty... śmieszy mnie ta prowokacja.

Co powinno sie rozumiec przez zdanie ,,Niestety, ale 99,9% rowerzystów nie ma pojęcia o PoRD"
czy to w naszym woj sa jakies inne przepisy??
- PORD wedlug mnie to Pomorski Osrodek Ruchu Drogowego

Ustawa Prawo o ruchu drogowym, potocznie zwana kodeksem drogowym.

Aha to zmienia postać rzeczy:) Dziekuje za wyjasnienie i pozdrawiam:)