sklepik szkolny

Witam,

mam pytanie,czy ktoś z Was mógłby mi podpowiedzieć na jakich najprostszych zasadach mogłabym prowadzić sklepik szkolny?Chodzi o to aby ponosić jak najmniejsze koszty (księgowa,zus,skarbówka).Dodam,że mogłaby prowadzić to również moja mama która jest na emeryturze.Nie wiem która opcja byłaby korzystniejsza.bardzo proszę o pomoc bo w necie nie mogę nic znaleźć,a jestem samodzielną matką i chciałabym skorzystać z tej szansy.

Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: sklepik szkolny

Zadaj to samo pytanie na http://www.forum.prawnikow.pl w zakładce praca . Tam są darmowe porady prawne ....ja tam dostałam wiele odpowiedzi na moje pytania i to w bardzo szybkim tempie ;-)

Re: sklepik szkolny

a wiec jak chcesz prowadzić sklepik możesz wybrać ryczałt jako formę opodatkowania, prowadzisz wtedy książkę w której wpisujesz dzienny przychód ogółem, nie musisz wtedy mieć kasy fiskalnej, zakładasz działalność, wskazujesz miejsce prowadzenia tej księgi (np ze w sklepiku się znajduje i codziennie wpisujesz po całym dniu utarg), nie potrzebujesz wtedy ksiegowej, tylko sama prowadzisz prostą ksiege, zbierasz faktury za wszystkie zakupione towary, odprowadzasz oczywiscie do zusu skladke (kiedys ok 280 zł) za 1 osobowa dzialalnosc, potem na koniec stycznia składasz pit chyba 28 ??? nie jestem pewna musisz sprawdzic to,bo nie pamietam. ponadto składki ktore zapłacisz od zusu mozesz odliczyc sobie od swojego prywatnego pitu jeśli sklepik jest twoim dodatkowym dochodem. Tak jak opisuje było jeszcze rok temu.

Inne tematy z forum

Czy warto studiować kierunek "dietetyka"??? (9 odpowiedzi)

Witam, Czy warto studiować kierunek DIETETYKA ??? Jeśli tak,to gdzie (na jakich uczelniach...

Domowe sposoby na trądzik różowaty (4 odpowiedzi)

Od jakiegoś czasu męcze się z czerwoną twarzą, czy są jakieś metody które mogą trochę zmniejszyc...

Tabletki powiększające piersi (16 odpowiedzi)

Jak to jest dziewczyny z tymi tabletkami. Działają czy nie działają? Bo tak sobie patrzę na...