załamany...

Wczoraj byłem u dr. Wiśniewskiego i okazało się że nie mogę mieć prędzej więzadeł zrobionych aż nie wykonają "wyprofilowania powierzchni stawowej piszczelowej" w rezonansie oprócz uszkodzeń łękotek i więzadeł mam opisane: stan po złamaniu kłykcia bocznego piszczeli z obniżeniem wysokości obwodowej części powierzchni stawowej o ok. 5-9mm i uszkodzeniem chrząstki stawowej-pourazowa chondropatia IV stopnia.
Zabieg który ma skorygować te różnice nie jest refundowany z NFZ koszt ok. 8000zł a ubezpieczalnia Interrisk z Sopotu wypłaciła mi tylko 4300zł.
Ortopeda wymaga aktualne zdjęcia rentgenowskie i wtedy mnie zakwalifikuje na operacje, a starych zdjęć zapomniałem wsiąść były z października 2008r ale już po zdjęciu gipsu.
Z tego co się dowiedziałem operacja polega na wszczepieniu fragmentu kości pochodzenia zwierzęcego tzw."białkowe" w miejscu w którym staw ma obniżoną wysokość 5-9mm, nie wiem jak to robią artroskopią czy na otwartym kolanie.
Niedawno poszło odwołanie z kancelarii prawnej o większe odszkodowanie ale jak podkreślił dr. Wiśniewski szykuje się szereg operacji na pewno 2 albo nawet 3, odszkodowanie niewiele powyżej 10000zł jest zbyt małe jak za taki uraz.
Ani na rowerze jeżdzić ani pracować...
Prace w zasadzie teoretycznie już straciłem i jak tu funkcjonować.
Na twarzy doktora rysowało się zmartwienie, on będzie w stanie to zrobić?
Z NFZ czeka się na podobne zabiegi pół roku i więcej paranoja, przecież takie rzeczy powinno się robić niezwłocznie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: załamany...

Od kiedy NFZ przestało refundować ten zabieg? Ja taki sam miałam w listopadzie 2006 r. i był w całości refundowany.
Operację przeprowadzali w znieczuleniu (w kręgosłup) od pasa w dół. Myślę, że na otwartym kolanie, bo mam na nodze bliznę po cięciu. Dwa dni później miałam drugą operację przy użyciu artroskopu. Co dokładnie robili to nie wiem, w każdym razie czymś tam walili mi w nogę, bo jeździł cały stół operacyjny.
Dodam jeszcze, że od momentu stwierdzenia konieczności przeprowadzenia zabiegu, czekałam na niego 3 dni.

Dbig czy ja nie mowilem od razu po wypadku co masz zrobic i szybko dzialac? no uraz masz do dupy ale powrotu do zdrowia zycze

Mysz..w NFZ od 2006 duzo sie zmienilo, mniejsze kontrakty inne finansowanie i sa doplaty w zwiazku z tym.
Zdrowie jest w cenie niestety

Jest możliwość uśpienia pacjenta w trakcie zabiegu?
Ja się bardzo boje rozumiem że nic się nie czuje ale mam wielki stres, chciałbym nie mieć świadomości w czasie tego zabiegu.
Jak ten zabieg fachowo się nazywa, ile czasu po nim można przeprowadzić naprawę łękotek i rekonstrukcje więzadeł?
Mysz można wiedzieć dlaczego cały stół się ruszał?

dbig nie zalamuj mnie! zadawaj takie pytania lekarzom a nie na forum rowerowym heheh

kosc to twardy material. nie ma sie co dziwic ze stol sie ruszal. jak mi robili reke w polznieczuleniu to czulem wiertlo i wibracje ale na szczescie nic nie bolalo :-) tzn reka bolala strasznie ale to bylo od opaski zaciskowej.

pila, wiertlo, mlotek, gwozdz
puk i raczka jest jak nowa
ciach i nozka jest jak zloto :-)

zdrowia zycze :-)

Ale nie straszcie mnie.
Interesuje mnie tylko jaka jest fachowa nazwa tego zabiegu wyprofilowania części powierzchni stawowej piszczeli, plastyka powierzchni stawu, osteotomia?

spoko, spoko, nikt nikogo nie straszy tylko piszą jak jest. Kiedyś widziałem film instruktażowy z operacji składania miednicy - masakra! a narzędzia jakich używano to można by i remont w domu zrobić :) ...będzie dobrze! uśpią, zrobią swoje, obudzą... szybkiego powrotu do zdrówka życzę! Pozdrover!

pila, wiertlo, mlotek, gwozdz
puk i raczka jest jak nowa
ciach i nozka jest jak zloto :-)

rozumiem że nie miało się rymować... ;-)

Bardziej bym sie bal uspienia niz samego zabiegu, nasi wspaniali lekarze potrafia cos spier**ć i pacjenta czasem nie wybudzić :)

Skąd wiesz chłopaku? Znałeś kogoś, kto się nie wybudził? Czy w fakcie "pisało"?

To nie jest forum ortpoedyczne.....

następny "no name" się znalazł... :/

no troche kiepskie te rymy, wymyslilem cos nowego :-)

piła, wiertło, dłuto, gwóźdź
z dużą siłą młotek spuść
więc naprostuj biedną kość
by złamaniu było dość
potem trochę piwa pij
a jak zrośnie to jeździj

chyba trochę lepiej ;-)

Widze że kolega rzadko czyta forum, były tu dyskusje, ze to nie jest forum lekarskie, i stąd mój post...

Przy znieczuleniu miejscowym dają jakiś środek który usypia pacjenta tak że nie ma świadomości podczas zabiegu i budzi się po wszystkim- nie mylić ze znieczuleniem ogólnym.

po to jest miejscowe, zeby nie robic narkozy, ktora bywa czasem niebezpieczna.

Pewnie chodziło mu o "głupiego Jasia".

Dbig
Mogę opisać jak to było w moim przypadku. Przed operacją dostałam głupiego jasia, potem posmarowali jakimś płynem znieczulającym plecy i zrobili zastrzyk w kręgosłup znieczulający od pasa w dół. To nic nie boli, tylko jest takie śmieszne wrażenie, jakby ciało kończyło się w pasie. Niestety w trakcie zabiegu byłam oddzielona parawanem, więc prawie nic nie widziałam. Na nodze miałam opaskę zaciskową, ale tak jak pisałam tego w ogóle nie czuć. Stół jeździł, bo operujący walił mi bardzo mocno w nogę jakimś dłutem i młotkiem, a stół - choć zablokowany - jest na kółkach. Po operacji w nogę wkładają rurkę zakończoną zbiorniczkiem na krew i płyny ustrojowe, a potem trzeba przez calą dobę leżeć na sali pooperacyjnej.
Znieczulenie miejscowe jest dużo lepsze niż ogólne, bo po ogólnym mogą wystąpić komplikacje. Jeśli mogę w czymś jeszcze pomóc, pytaj.
Pozdrawiam Mysz

Ja tam w trakcie zabiegu nie chce nic słyszeć ani widzieć, czy jest taka możliwość nie pytam już o rodzaj znieczulenia.