napęd ośmiorzędowy

Jeżdżę ostatnio na kasecie SORA HG-50 i łańcuch trochę lepszy HG-70 ale wydaje mi się że potrzebuje lepszego napędu coś jak Ultegra albo 105 niestety Shimano nie produkuje już tak dobrych "ósemek".
Chciałbym złożyć bardzo dobrej klasy napęd ośmiorzędowy tzn. czy np. z kasety "dziewiątki" ultegry, dura ace lub 105 uda mi się złożyć ośmiorzędową chodzi o przełożenie podkładek dystansowych z kasety ośmiorzędowej no i zgranie nowych lepszych zębatek z dziewięciorzędowym łańcuchem klasy XTR lub Ultegra, da rade?
Korbe mam z tarczami przystosowanymi również do łańcuchów dziewięciorzędowych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: napęd ośmiorzędowy

dbig napisał(a):

> Jeżdżę ostatnio na kasecie SORA HG-50 i łańcuch trochę lepszy
> HG-70 ale wydaje mi się że potrzebuje lepszego napędu

a czemu ci sie wydaje iż potrzebujesz ? serio pytam.

> Chciałbym złożyć bardzo dobrej klasy napęd ośmiorzędowy tzn.
> czy np. z kasety "dziewiątki" ultegry, dura ace lub 105 uda mi
> się złożyć ośmiorzędową chodzi o przełożenie podkładek
> dystansowych z kasety ośmiorzędowej no i zgranie nowych
> lepszych zębatek z dziewięciorzędowym łańcuchem klasy XTR lub
> Ultegra, da rade?

pewnikiem da rade choć efekty wcale nie musza być zadowalające. Pamietaj iż tryby 9 sa weższe niż 8 - musiałbyś zastosować grubsze podkładki niż te z kaset 8 rzedowych.
Moze byc tak iż waski łancuch na 9 niekoniecznie bedzie sobie dobrze dawał rade ze zwiekszonymi odległościami miedzy trybami.

Potrzebuje mocniejszego napędu nie chodzi o siłe w nogach tylko przebieg ilość pokonywanych km.
A tego nie wziąłem pod uwage że koronki faktycznie moga się różnić, ale chyba koronki hg-70 (ośmiorzędowe) można dostać i Shimano produkuje czy nie?
Wiem że ósemki Dura Ace czy ultegra nie dostane bo nie produkują:(

dbig napisał(a):

> Potrzebuje mocniejszego napędu nie chodzi o siłe w nogach tylko
> przebieg ilość pokonywanych km.
> A tego nie wziąłem pod uwage że koronki faktycznie moga się
> różnić, ale chyba koronki hg-70 (ośmiorzędowe) można dostać i
> Shimano produkuje czy nie?

ciezko powiedziec. Strona shimano czesto milczy na temat mniej typowych elementów mimo iż sa one produkowane (np. lepsze manetki na 8 do MTB)
i sa w sprzedaży.
Lepsze 8 biegowe kasety owszem sa na allegro ale raczej do MTB - na szose nie widzialem. Dobre łanuchy 8 biegowe mozna kupić bez problemu.
Co do kaset to zobacz sobie miche.
http://www.bikom.pl/index.php?cPath=69&osCsid=62777ff5bee384475d7c37bafe9aebee

Czy nei łatwiej i lepiej byłoby zapolować an allegro na jakąś starszą Ultegrę 600 czy 105? Nie raz widywałem na allegro takie właśnie kasety całkowicie nowe, będące leżakiem magazynowym.

No właśnie to jest problem, ósemke Dura Ace widziałem pół roku temu i ultegre ale teraz dawno nie ma nic takiego na allegro.
Zastanawiam sie jednak czy nie można dorwać od dziewiątki koronek 17 i 19t i ich zamontować w swojej kasecie?

A kaseta s**** na 8 ? Jest nie gorsza niż Shimano a może nawet lepsza .

No pewnie ze nie gorsza, mam nawet taką prebieg ma ok.1500-2000km ale za te kasete u Bugi zapłaciłem 99zł i co jeszcze gorsza do tej kasety nie można zakupić oddzielnych koronek jak 19 i 17t.

http://www.bike-discount.de/start.asp?uin=1066392644

Tutaj dostaniesz 8 dura ace, a nawet 7 105 Pozdr.

Siódemka mnie nie interesuje a w zapasie mam 17 i 19t koronki hg-70 także nie wiem za ile tys.km za jakiś czas będzie trzeba wyrzucić stare i włożyć je no i zakupić następne.
Koronki wymienia się jak mają ostre zęby?

dbig napisał(a):

> Koronki wymienia się jak mają ostre zęby?

Tak, jak zaczynają gryźć przy czyszczeniu łańcucha... :D

Kiedy wymienia się koronki w kasecie?

wymienia sie cala kasete...

A koronki, kiedy?

dopiero jak wymienisz kasete :D

dbig napisał(a):

> Kiedy wymienia się koronki w kasecie?

dbig, hehe, widzę że przez czas mojej nieobecności nic się nie zmieniłeś ;)

A tak na serio to czy nei szukasz trochę dziury w całym? Ludzie podali Ci conajmneij kilka sensownych rozwiązań, a Ty ciąle się upeirasz.

Ja się nie upieram przecież same pojedyncze koronki w kasecie też się wymienia poza tym totańsze po co wymieniać wszystkie koronki jak najbardziej zajeżdżona jest 19 i 17 a reszte mozna wymienić po trzech albo czterech wymianach 19t?

dbig, no bez przesady, przeważnie używa się wszystkich przełożeń, a nei korzysta tylko z dwóch zębatek na kasecie, jeżeli tak by się robiło to po co Ci tyle zębatek na kasecie?
Poza tym pomyśl też o tym że jeżeli zmienisz tylko poszczególne zębatki a stare zostaną to albo będzie skakać na starych (jeśi dasz też nowy łańcuch) albo nowe zębatki szybko się zajadą (jeżeli będziesz cały czas jeździł na starym łańcuchu).

Owszem używam całej kasety ale zębatka 19t jest najczęściej używana potem 17t a następnie 15t, itd...

dbig, błagam, zrozum, że w napędzie nie możesz wymienić sobie tak po prostu jednej zębatki, pozostawiając wszystko inne bez zmian, bo pozostałe komponenty są już zużyte, a łańcuch rozciągnięty!

Żywy sie nie znasz! :D

dbig moze!

Właśnie. To wolny kraj. Sam mam w szufladzie z pięćdziesiąt zębatek i jak mnie najdzie, to zmieniam ze trzydzieści.

tylko na jednej kasecie można zjezdzić kilka łańcuchów i dlatego mogę
wymienić dwie koronki na nowe oczywiście wtedy wymieniam łańcuch.

Wydaje mi się że skoro masz już część zębatek zajechanych to łańcuch nie ułoży się na pozostałych bo też już są w pewnym stopniu zużyte, mimo że jeszcze łańcuch na nich nei skacze, ale po założeniu nowego łańuchc amoże już nie być tak wesoło.

Krzyżak - a bo ja myślałem że to tylko Chuck Norris może ;]

Inne zębatki nie są mocno zjechane tak jak mówiłem 19 i 17t są dość ostro zjechane.

Dbig, rób jak chcesz, tylko później nei płacz że nikt CIę nei ostrzegał, bo ja już nie mam siły Ci tłumaczyć...

co tak sie rzuciliscie na tego dbiga? dbig ma co najmniej tyle samo racji ile wy. a ze wy robicie tak ze wymieniacie cala kasete to nie narzucajcie tego innym. dbig rozumuje bardzo dobrze, kupowanie calych kaset to nabijanie kabzy producentom.

Wymiana całej kasety to jedyna opcja na nowy i działający napęd. Jak chcesz kombinowac to wymien jedna zebatke w korbie, pol lancucha ( bo po co cały ) i 3 tryby kasety. Gwarantuje ze bedzie działać idealnie i pojezdzisz na tym 20 sezonów.

wszyscy doskonale wiemy ze to jedyna opcja z tym ze nie wiem czemu stanowi to dla was taki problem ze dbig chce troche pokombinowac. nawet jesli wymieni pol lancucha i pol korby to co ci do tego?
a w jednym z moich rowerow prawa i lewa korba nie sa z tego samego zestawu. tez mi cos doradzisz?

No nie, pół łańcucha i pół korby?
Nie popadajmy tu w skrajność przecież wiadomo o co chodzi przy eksploatacji napędu "zależy jak kto jezdzi".

Jak dbig sobie wymieni kilka zebatek, zalozy wszystko, przejedzie sie i stwiedzi ze naped do wymiany. I bedzie musial kupic kasete. I tak niestety bedzie. Tym sposobem straci kase którą wydał na zębatki. Ja ze sprzetem nie kombinuje, juz kilka razy na tego typu wynalazkach straciłem kase. Nie opłaca sie po prostu.
Co do Twojej korby to moge Ci jedynie doradzic zebys sprawdził czy oba ramoina sa identycznej długości, kiedyś mi sie jeden chwalił ze ma dwa rózne bo lewe lzejsze zalozył. Okazało sie ze ma lewe 170 i prawe 175 :)

jeżeli sam się przekonałeś na własnym doświadczeniu że to się nie opłaca to inna sprawa, co innego gdy ktoś powiela czyjeś opinie albo wmawia że tak nie może być, a napędu nie widział.

W jednym swoim rowerku miałem przez wiele lat prawą korbę krótszą o 7 cm niż lewą. Jeździłem tak przez +/- 8 lat zanim oddałem do serwisu. Pan w serwisie o mało nie pękł ze śmiechu, ale wstawił obie korby równej długości. W ostatnią niedzielę zrobiłem 80 km na tym ślicznym rowerku. Podobno niedługo będzie można obejrzeć foty z tej jazdy :).

Sposób myślenia dbig-a jest zdecydowanie inny, niż reszty współczesnego świata i ma więcej wspólnego z moimi nierównymi korbami, niż z cała wiedzą obecnych bikerów. żYwY nie irytuj się :) , różowe rowerki są piękne i trzeba na nie spojrzeć inaczej :) , to inny świat !!!

Test napisał(a):

> W jednym swoim rowerku miałem przez wiele lat prawą korbę
> krótszą o 7 cm niż lewą.

Hmmm, 7 centymetrów... Ta krótsza to była od roweru Bobik? :D :D :D

za kogo Ty mnie masz kurcze? :) jasne ze sa rowne. lewa gole alu (alivio sprzed 10 lat), prawa czarne alu (acera 2006). prawa tez bym zachowal gdyby tylko szimano robilo zebatki na piecioramiennego pajaka. wiec zostal mi tylko ladnie wygladajacy kawalek metalu :-)

No i po co tu się kłócić z niektórymi żle wychowanymi ludżmi.

Test napisał(a):

> żYwY nie irytuj
> się :) , różowe rowerki są piękne i trzeba na nie spojrzeć
> inaczej :) , to inny świat !!!

hehe, nie kwestionuję piękna i elegacnji różowych rowerków, bo to jets niepodważalne ;] Po prostu tylko nie mogę zrozumieć czemu Dbig nie chce posłuchać ludzi, którzy dobrze mu radzą, bo skoro udzielają mu porad to znaczy że w swojej karierze zajechali już nei jeden napęd i mają to po prostu sprawdzone, co trezba zmienić aby działało! :-)

dbig napisał(a):

> No i po co tu się kłócić z niektórymi żle wychowanymi ludżmi.

Powiedział Dbig,
Co przekłada trybik.
Dobrze wychowany
Trybik przekładany
Strona lewa, strona prawa,
To dopiero jest zabawa.
Nagle świst,
Nagle gwizd,
Trybik - trach,
Dbig - bach.
Leży Dbig koło drogi,
Połamane obie nogi.
Gęba żużlem poorana,
Ja się boję tego pana!
A choćby przyszło tysiąc atletów
I każdy zjadłby tysiąc kotletów,
I każdy nie wiem co wygadywał,
Nie przekonają takiego Dbiga.

wza, Ty lepiej to alivio dokladnie obejrzyj. U mnie leza 3 takie korby i wszystkie połamane. Rocznik 1996 :) kazda posiada po około 10 mikropekniec, jak sie dokładnie przyjrzysz to dopiero je widac. W sumie to jazda na 10 letniej korbie nie nalezy do bezpiecznych .....

a w jakich miejscach sa te mikropekniecia? ta korba jest z 95' o ile kojarze. nie katuje jej teraz bo roweru uzywam do jazdy po miescie wiec spoko mysle. wlasnie sie jej przyjrzalem i nie widze mikropekniec.

Yary napisał(a):

> Hmmm, 7 centymetrów... Ta krótsza to była od roweru Bobik? :D
> :D :D

dokładnie tak było ! :)

Jazda w takiej konfiguracji sprzętowej była bardzo interesująca :).
Jadąc pod górkę większe obciążenie przejmowała lewa noga, a z górki prawa :).
Przez jakiś czas zastawiałem się ( a był to pomysł godny naszego mistrza od zębatek ) jakby tutaj przedłużyć tę krótszą korbę domowym sposobem. Niestety w tamtych czasach nie było forum i nie mogłem zapytać się koleżeństwa jak zamiar zrealizować.

No tak, cóż za poezja internetowa.
Nie widzieć a mówić.

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...