nasz piesek ucieka, co zrobić???

Mamy kundelka z ciapkowa od ponad roku. Mieszkamy w domu z dużym ogrodem, niestety nasz pupilek miewa okresy uciekania. Są miesiące, kiedy nie ucieka a są miesiące, kiedy ucieka kilka razy dziennie, podkopuje coraz to nowe dziury pod ogrodzeniem. Ostatnio przegigantował około tydzień u pewnej rodziny niedaleko w bloku. Odebraliśmy go a po 2 dniach znowu zwiał i znalazł się u nich pod klatką. Piesek ma u nas wszystko, co potrzeba-dużo zabawy, przytulania, biegania, spacery poza posesją, urozmaicone gotowane samodzielnie jedzonko więc nie możemy uwierzyć, że wciąż ucieka-tym bardziej, że jest po przeżyciach i schronisku. Czy tylko kastracja może pomóc?I dlaczego wraca do tych ludzi, gdzie przez dzień siedział sam w mieszkaniu a u nas jest z kimś i ma do tego zabawę w ogrodzie, całodzienne przytulanki?Kochamy go bardzo i szukamy rozwiązania. Czy ktoś ma jakiś pomysł??
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nasz piesek ucieka, co zrobić???

Obetnij mu łapki - nie ucieknie :)

A powaznie:
Pies po roku życia w rodzinie powinien wykształcić poczucie pozycji w stadzie.
Jeśli brak mu przywódcy stada - a sam nie ma ku temu ciągot - to może szukać innego stada.
Może tam trafił na stado z "samcem alfa". I tamto stado mu bardziej odpowiada?
To czysta biologia. Pies po Ciapkowie może mieć bardzo silną wewnętrzną potrzebę oparcia w stadzie.
Potraktuj psa jak zwierzę - a nie jak maskotkę do przytulania.
A kastracja wpływa jedynie na popęd seksualny. A - jak rozumiem - nie uciekał z powodu jakiejś suki?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

dziękuję za odpowiedź. Myślę, że jednak ma poczcucie przewodnika stada, którym jest mój mąż. To ja się z nim przytulam a mąż go tresuje i uczy. A co do ucieczki do suki-jak najbardziej możliwe, mieszkamy na osiedlu domków i jest tu w cholerkę psów i suczek. Weterynarz powiedział nam, że psy ciapkowe mają tendencje do uciekania, gdyż radzą sobie w sytuacjach chłodu i głodu (zupełnie inaczej, niż psy chowane od poczęcia w domu). Czasem wydaje mi się, że on ma coś z psychiką nie tak...Może był bity za szczeniaczka i coś mu się tam w główce malutkiej odbiło?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

W trójmieście jest dużo fajnych behawiorytsów. Proponuję takie rozwiązanie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja z naszym poszłam na warsztaty przywołania do szkoły Canis Sapiens. Warsztaty trwały 2 godziny a potem pracowaliśmy nad tym przez kilka tygodni i teraz pięknie wraca na przywołanie, do tego pilnuje się bo wytrenowaliśmy w nim "niewidzialną linkę" - czyli pies stara się żeby nie odejsc od nas dalej niż około 10 metrów. Polecam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

wykastrować. A jeśli nie chcesz od razu tak drastycznie to może spróbuj kastracji chemicznej- ocenisz efekt i wtedy podejmiesz decyzję. Albo faktycznie szkolenie...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Faktyczkie kastracja załatwi sprawe.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Też jestem za kastracją, dziwne, że w schronisku tego nie zrobili.
Skontaktuj się z dobrym behawiorystą, uszczelnij ogrodzenie (od spodu by nie mógł się podkopywać) w ostateczności zbuduj duży kojec.
Pies nie może biegać samopas bo prędzej czy później źle się to dla niego skończy.

Może Twój pies po prostu czuje potrzebę uciekania? Tak jak i człowiek potrzebuje swojego kompana. Może ciągle go szuka? Przyczyn uciekania może być bardzo dużo.

Pies sie nudzi,dla tego ucieka.Wychodzcie z nim na spacery poza domem to i uciekać przestanie,gdzieś do lasu i oczywiście aby mógł sie wybiegać bez smyczy.Pozdrawiam.

Ile razy dziennie pies wychodzi na spacer?
Jeśli wcale, to kastracja nic nie zmieni ;) Ile razy można wąchać te same krzaki? ileż można lać na to samo drzewo? Pies się nudzi. Kupcie mu jakieś zabawki, bawcie się z nim na ogrodzie i przede wszystkim - jeden spacer dziennie, ale taki porządny - 2h co najmniej.

A piesek nie ucieka do jakiejś suni???Ktora może ma cieczkę?

Inne tematy z forum

Gry planszowe (34 odpowiedzi)

Witam, czy może są wśród Was osoby będące miłośnikami gier planszowych? Jeżeli tak to jakie gry...

Białe tango (262 odpowiedzi)

Pan mi nie odmówi Panie Redziński (?) Ćwiczenie czyni mistrza. http://youtu.be/c3_NntYhzV4

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (116 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...