need help !

Witam,
mam taką sprawę - czy ktoś z obecnych mógłby mi pomóc zmienić dętkę ?Wiem, że głupio to brzmi, ale właśnie próbuję i zaraz oszaleję !
Niby mam te łyżki, ale nie potrafię zdjąć opony z koła (strasznie ciężko!), no i koła (tylniego) z roweru. Nie chce zanosic do serwisu, bo chciałabym sie sama nauczyc.. Potrzebuje kogos kto mnie poinstruuje a wsród znajomych jakos nikt mi do głowy nie przychodzi..
Mieszkam w Oliwie.
hanjus@tlen.pl to moj mail. proszę ujmijcie tez orientacyjny koszt usługi :) pozdrawiam
Hania
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: need help !

eee... w serwisie chyba powinni się uśmiechnąc, nauczyć i dać błogosławieństwo na drogę... jakoś nie wyopbrażam sobie skasowania kogokolwiek za wymianę detki...

jak do tej pory nikogo nie znajdziesz, to możesz na 16.00 podjechac na polną w sopocie - dawna szkoła zawodowa koło hipodromu, teraz SWPS, to Tobie tę dętkę wymienię. pytaj ochroniarzy o griszę

a ogólnie to musisz:

1) spuscić powietrze
2) włożyć jedną łyżkę, zahaczyć ją o szprychy,
3)włożyć drugą kawałek dalej i tak się siłować aż krawędź opony zeskoczy z obręczy
4) jak już zeskoczy to zdjąc jedną krawędź na cąłym obwodzie koła
5) wyjąć dętkę spod opony, zaczynając od miejsca, w którym jest wentyl
6) włożyć nową dętkę zaczynając od tego samego miejsca i starając się jej nie poskręcać
7) wcisnąć luźną krawędź opony na miejsce, pomagając sobie łyżkami w sposób podobny do powyższego ino w odwrotnym kierunku
8)napompowac

koło:

1) odpinasz szybkozamykacz/odkręcasz śruby
2) zdejmujesz koło z ramy ciagnąc je do przodu i w doł roweru (lub do góry i do przodu jak rower jest do góry nogami) - musisz po prostu wysupłac zębatki z łańcucha
3) wymienić dętke
4)załozyć w taki sam, najprostszy z możliwych sposobów

co do zdejmowania koła może pomóc odpięcie hamulca - ale to troche nieintuicyjne ;)

hej dziękuję bardzo za odzew i instrukcje.
Dętka juz zostala szczesliwie wymieniona - przez przenośny serwis rowerowy :) Dzieki chłopaki !!
pozdrawiam

Zapomniales dodac, ze musi rozpiac hamulec, jesli ma V-ki czy canti, zanim zdejmie kolo z roweru.

I uwazaj, zeby nie przytrzasnac detki miedzy opona a obrecza, mozna zrobic dziure :)

Good luck

Hania, pewnie na kole bez powietrza nie dojedziesz, ale jakbys sobie ostatecznie sama nie poradzila, a mogla zapakowac rower w auto, to na pewno mili panowie ze sklepu rowerowego zmienia Ci detke za free :)

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...