nękające połączenia

Czy jest jakiś sposób, aby zakończyć telefoniczne nękanie ofertami składanymi przez telemarketerów, jak również ukrócić głuche telefony? Tak, wiem: "dodaj do blokowanych" i proszę mi wierzyć robię to codziennie, czasami po kilka razy, niestety co chwilę dzwonią z nowego numeru. Wróżki i wszelakie gry sms-owe już zablokowałam u operatora, niestety telefon dzwoni po kilka razy dziennie i szlag mnie już trafia! Z ilu numerów oni korzystają, bo ja mam już kilkadziesiąt zablokowanych, a nadal dzwonią nowe, mi nieznane. Teraz już nie odbieram i sprawdzam w necie przed oddzwonieniem, czy to właśnie nie jest jakiś natręt, ale szczerze mówiąc mam już tego dosyć! Tylko wczoraj zablokowałam 4 nowe. Zastanawiam się czy jest jakiś limit w telefonie na blokowane numery, bo jeśli tak, to z pewnością niedługo go przekroczę :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

1. Są aplikacje na telefon, które blokują listy numerów znanych telemarketerów.

2. Dobrym pomysłem jest automatyczne nagrywanie wszystkich rozmów, do tego też są aplikacje.

3. Czekamy aż powiedzą z jakiej to niby są firmy i żądamy informacji o tym skąd mają numer. "Wylosowany przez komputer" nie jest odpowiedzią, bo prawo telekomunikacyjne wymaga posiadania zgody przed zadzwonieniem.

4. Po numerze ustalamy firmę, wysyłamy pismo listem poleconym z żądaniem zakończenia przetwarzania danych osobowych oraz podania informacji skąd mają dane. W końcu chcesz wiedzieć przez jaką firmę się to wszystko zaczęło.

5. Jak po poleconym znowu zadzwonią -> kontakt z prawnikiem + inspektoratem GIODO

6. Są też rozwiązania atomowe, jak blokowanie wszystkich nieznanych numerów(nie znajdujących się w liście kontaktów) lub zmiana numeru

7. Osobiście uwielbiam pytać dzwoniących czy są w stanie spać w nocy wiedząc, że żyją z oszukiwania ludzi i czy ich rodzina jest z nich dumna.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

możesz zapytać telemarketera skąd ma Twój numer. Może usunięcie z bazy pomoże. :)

Właśnie, powinieneś spytać skąd mają numer, jeśli osobiście wyraziłeś zgodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych, zgodziłeś się z obowiązującym rodo gdynia należy jednoznacznie oznajmić,że nie wyrażasz już zgody na to i prosisz o usunięcie Cię z bazy danych, rozmowy mają nagrywane, Ty również możesz ją nagrać, jeśli nie usuną masz podstawę do tego, że jasno określiłeś swoje stanowisko w tej sprawie i nie życzysz sobie aby Twoje dane dalej zostały przetwarzane i wykorzystywane przez dana firmę.

Inne tematy z forum

Ochrona telefonu (18 odpowiedzi)

Hej, Ostatnio kupiłam pancerne etui na telefon, widziałam też na stronie tej firmy, że mają tzw....

gry online (10 odpowiedzi)

Cześć wszystkim! Mam pytanie do hazardzistów. Powiedz mi Czy próbowałeś grać na polskich zasobach...

Marketing, reklama (59 odpowiedzi)

Witam, ostatnio zastanawiałam się nad metodami reklamy w internecie. Szukałam trochę i strasznie...