niesnaski

Dziwi mnie sytuacja z jaką ostatnio zetknąłem się w trójmiejskim światku rowerowym. Mianowicie kilka grup rowerowych pogniewało się na siebie, co można zobaczyć chociażby w wątku o nowej stronie GERu. Dotychczas starałem się tym nie przejmować i wychodziłem z założenia, ze każdy ma prawo do swojego zdania i nikogo nie oceniałem. Dziś jednaj dowiedziałem się, że jedna ze stron zablokowała drugiej numery IP na swojej stronie, co skutkuje tym, że strona 2 nie może na tę stronę wejść. Jeśli to info jest prawdziwe, to jestem co najmniej zniesmaczony. Zamiast zachowywać się jak poobrażane dzieci i kłócić się o łopatkę w piaskownicy, to może trochę wszyscy zbastują. Mało rowerzyści mają problemów? Brak ścieżek, debilni kierowcy, głupie przepisy drogowe.... tak można wymieniać bez końca. Zamiast więc trzymać się razem, to zaczynamy zachowywać się jak nasza scena polityczna, a to na pewno nie jest powodem do dumy. Osobiście uważam, że walka o rząd dusz jest po prostu głupia. Zdrowe współzawodnictwo jest ok, a nawet wzmacnia struktury, ale to co się dzieje jest śmieszne, a właściwie było by, gdyby nie dotyczyło rowerzystów. W tym jednak przypadku bardzo mnie martwi. Wyrzucanie banerów, blokowanie IP, napuszczanie ludzi na siebie nawzajem niczego dobrego na pewno nie przyniesie. Większość rowerzystów po prostu chce w spokoju jeździć, a mogą nawet nie zdawać sobie sprawy, że pochlebna opinia o innej grupie nie zawsze jest bezpieczna.
Mam nadzieję, że wszyscy się w porę opamiętają, bo może to skończyć się wielkimi antagonizmami w naszym światku. Żeby razem żyć nie trzeba się lubić, ale przysłowiowe podkładanie komuś świni na dobre na pewno nam nie wyjdzie.
Celowo nie wymieniam z nazwy czy nazwiska (ksywy), bo zainteresowane osoby na pewno wiedzą o kogo chodzi. Nie wiem też co dokładnie jest przyczyną sporów (znam opinie tylko jednej ze stron) i nie chcę aby tyn wątek zmienił się w kłótnię, kto ma rację, a kto jest "be". Nam nadzieję, że dobro ogółu schłodzi trochę gorącą krew a ten post uświadomi, że sytuacja nie jest najlepsza i najwyższy czas zakopać topór wojenny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: niesnaski

celne porównanie sytuacji do naszej sceny politycznej.

zauważcie, że niektórzy próbują za wszelką cenę zebrać jak najwięcej odsłon na swojej stronie i upowszechnić ją na siłę, nawet kosztem koalicji z ludźmi znanymi ogólnie ze swojego chamstwa. a to wszystko pod przykrywką wspólnej sprawy rowerowej.

Myślę, że wszelkie spory możnaby bardzo łatwo rozwiązać:

Sekundanci i 40 km trasa z dużym przewyższeniem.

może po prostu po ryjach sobie dadzą jak ludzie

Tak to robili w ubiegłym wieku :> Może coś na czasie? co powiecie na ukryte nagranie?

Ukryte nagranie, to jest coś...
Wszystko wyjdzie na jaw i będzie spokój! Dołużmy oliwy do ognia! Już dawno sie nie jarało ;))) Hehe he, ozywiście to żart, ale niesnaski z nikąd sie nie biorą, ale moim zdaniem każdy ma prawo na swojej stronie robić co mu się podoba. Po co zatem wtykać nos w cudzy sos? Dajcie sobie ładnie buzi, takie ładne chłopięce buzi jest wskazane w dzisiejszych czasach ;)))

Tylko zauważcie, że to jedna grupa ciągle oskarża (nawet jeśli to nie jest prawdą) o coś drugą, która nawet "grupą" nie jest :D Czyli jak ma podbierać członków??

Osobiście też jestem tymi wszystkimi antagonizmami zniesmaczony...

Abstrahując od słuszności czy niesłuszności powodów dla których "jedni" nie lubią "drugich" (to nie jest miejsce na takie dyskusje), dziwną sprawą pozostaje fakt zablokowania IP. Czemu to ma służyć? Skoro strona X jest przeznaczona nie tylko dla danej "grupy" tylko ogólnie dla rowerzystów, to po co takie zabiegi? Dla mnie jest to po prostu niezrozumiałe i samo w sobie wygląda na przysłowiowe dolewanie oliwy do ognia.
Oczywiście, że właściciel strony może z nią robić co tylko zechce, ale Takie akcje kolidują z zapewnieniami o chęci współpracy ze wszystkimi i tylko pogłębiają spory.
Widzę dwa powody dla takiego kroku: czysta złośliwość albo niechęć do dopuszczenia danej osoby do brania udziału w dyskusjach na danej stronie. Oba są wysoce niesmaczne (pamiętajmy, że oficjalnie strona jest dostępna dla wszystkich).
Rozumiem cenzurę w przypadku wypowiedzi chamskich i obraźliwych. Wtedy takie działania są nawet pożądane, ale nie posiadam wiedzy, aby takie miały miejsce.
No, chyba, ze wszystko jest kwestią złośliwości rzeczy martwych, błędu programisty itp. Wtedy nie ma o czym mówić, ale sprawę powinien wyjaśnić i uregulować właściciel strony.

Mudia, to po cholerę w takim razie w ogle zaczynałeś ten temat na tym forum, skoro uważasz że takich rzeczy nie powinno sie tu pisać? Następnym razem zastanów sie trzy razy zanim rozpoczniesz jakiś temat. Nie działaj pod wpływem emocji, bo wysiwiejesz ;)))

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Ja nie chcę poruszać powodów dla których powstały antagonizmy pomiędzy grupami, ale wskazać na sam fakt, że takie zachowania nie powinny mieć miejsca. Mi się to po prostu nie podoba. Sprawę powinny ja najbardziej wyjaśnić, ale nie na publicznym forum, tylko we własnym gronie.. Post skierowany jest do obu grup i mam nadzieję, ze tym razem wyraziłem się dostatecznie jasno.

Osobiście specjalnie nie staram się rywalizować z innymi (czy innymi grupami). Robimy swoje, trzymając się własnych założeń. Często jednak mamy okazję obcować w innym gronie, bywając u innych na rajdach, czy zapaszać na nasze. Np z grupą Freestajnia, SopotKillers czy ostatnio TiR. Mówisz o tym żeby grupy starały sie nie rywalizować ze sobą, a tym czasem macie taką wewnętrzną politykę sami sobie zaprzeczacie. Jak tylko ktoś z zewnątrz (nie będę wymieniał, bo lista jest długa, nie wymieniając oczywiście naszej grupy) chciał podjąć z Wami współpracę wszystko szło do śmieci, jak nie odrazu to po pewnym czasie.

Zatem jeśli chcecie powiedzieć STOP rywalizacji, zacznijcie od siebie.
Przestańcie wiecznie kopać w starych śmieciach i obsypywać nimi młode pokolenie, które z tamtymi czasami nie ma nic wpólnego! Jesli chcecie żyć spokojne, zakopcie ten cholerny topór wojenny!

Frans Ty najlepiej nie wtrącaj się, bo to przecież nie chodzi o Ciebie. Niech oni sami rozwiązują swoje spory. Nie dolewaj oliwy do ognia.

Frans, czy tu w ogóle przeczytałeś mój pierwszy wątek, czy może go po prostu nie zrozumiałeś?

a co to za przeinteligentna grupa zablokowała swoja strone dla "wybranych" ?

RWM zablokowal dostep dla kilku osob z GER.

Co ciekawe pojechali po adresach, z których wychodzi w świat ok 100 innych osób. Aby było jasne: przed blokadą nikt z nas nie wypowiadał się na ich forum. Blokada została założona abyśmy nie mogli zabierać głosu w dyskusji. Ciekawe kto następny im się nie spodoba i pójdzie pod nóż.

Mudia, masz rację. Czas skonczyć waśnie.
Zapominamy o sprawie. Usuwamy wszystkie śmiecie z forum. Trzeba jeżdzic i robić swoje. Szkoda psuć humor po wspaniałym rajdzie takimi bzdetami. A dzisiaj było super prawda? :)

Andrzej "scoot"
Gdańska Ekipa Rowerowa
http://rowery.gda.pl

No właśnie trzeba jeździć, a nie jak rycerzyk Mudia walczyć na głupie słówka. Będąc pierwszy raz na rajdzie z GRT niczego nie pożałowałem. Było świetnie! I z pewnością pojadę z nimi w najbliższej okazji. Nie wiem po co tyle szumu o jakieś tam pierdoły. Osobiście jako początkujacy rowerzysta mam głęboko gdzieś Wasze niesnaski i potępiam takich tu i ówdzie "żygających sobie za kołnierz". Z jedną grupą już bawiłem się dobrze, poznałem przy okazji Trójmiejską Inicjatywę Rowerową. Po tym wszystkim co tu przeczytałem, nie wiem czy jest sens kontynuowania szlaku. Jak dla mnie GRT i TIR to bardzo sympatyczni i otwarci ludzie.

Podczas niedzielnego rajdu byo nas 30-toro! 30 osób w przeróżnym wieku!

Sympatyk napisał(a):

> No właśnie trzeba jeździć, a nie jak rycerzyk Mudia walczyć na
> głupie słówka.

Słuchaj no Sympatyku jak nie wiesz o co chodzi to się lepiej nie odzywaj, bo tylko robisz niepotrzebnie zamęt.

GER

Wtrącać sie do Waszych spraw nie chcę. Nie mniej jednak sami nas tym obrzucacie. Więc proszę nie róbcie tego na ogólnym forum.

Hm, Sympatyku, to zabawne, że dopiero zaczynasz jeździć z grupami, a już tyle złości w Tobie. I kto to są Ci "my", których podobno GER "błotem obrzuca". Bo raczej nie TIR, o którym piszesz. GRT? No cóż, nie jest to tajemnicą i zadną nowością, że dwóch szefów się nie lubi (wiesz kto to dwaj szefowie?). Trudno się już tym emocjonować.

Poza tym, jeśli chcesz być taki nieprzyjemny na tym "publicznym forum" (jak to sam je nazwałeś), to może podpisz się swoim imieniem. Nie uważasz, ze to tchórzostwo atakować kogos tak anonimowo?

(Ale pokuszę się o próbę odgadnięcia, kim jest tajemniczy Sympaty. Czyżby jacekw?)

Szanony Kolego/Koleżanko
Źle dedukujesz. Pozdrawiam.Jacekw

mudia napisał(a):

> Dziwi mnie sytuacja z jaką ostatnio zetknąłem się w
> trójmiejskim światku rowerowym

co tu się dziwić, to chyba taka późnosezonowa, ogólnopolska zaraza:

http://www.transcarpatia.pl/php/index.php?s=2101&pid=150&l=pl=link_sp

;-)

pzodr

Koledzy.

Jacekw to ja. Byłem ostatnio na rajdzie z GRT i świetnie się bawiłem . Organizacja jak i towarzystwo super . Mam zamiar uczestniczyć w rajdach które mnie interesują nie zważając na to kto je organizuje. Pozdrawiam wszystkich . Z tą dyskusją nie mam nic wspólnego.
Jacek

Eee, tak to jest jak się dedukuje :P Czasem można perfidnie trafić kulą w płot:P. Sympatyk mnie nieco zdenerwował, a ja nieuprzejmie wskoczyłam na niewinnego człowieka :(

Proszę was skończcie ten temat. Jedżcie na rower :)

Zakończcie w końcu ten temat, nie ma już żądnego konfliktu.
Będziecie to ciągnąć w nieskończoność.
GER

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...