Re: nowa stonka....
Wlasnie TJ zwrocil uwage na wage (a ja zapomnialem, bo mam fastethernet do serwera). Zeby nie byc goloslownym: strona harpagana ma srednio okolo 300 wizyt dziennie, co przy starej stronie generowalo ok. 50MB ruchu dziennie. Nowa wersja miala wczoraj 350 odwiedzin i prawie 600MB ruchu, a poza podstawowymi informacjami o H30 jeszcze nic na niej nie ma. Jezeli jest to wersja robocza strony, to stanowczo jest ona jeszcze zbyt robocza. Jezeli cale archiwum Harpaganow ma byc przepisane do nowej szaty graficznej, to jest to naprawde duuuza praca i proponowalbym naszej nowej webmasterce zastanowic sie nad jakims systemem opartym o baze danych, zeby przy kolejnej zmianie szaty graficznej (lub przy jakichkolwiek poprawkach) nie robic tego wszystkiego od nowa. A 'opakowanie' powinno byc po prostu funkcjonalne i dla ludzi.
Claudia: zastanow sie jakiego typu jest to strona i czego uzytkownicy na niej szukaja.
Wedlug mnie strona Harpagana ma charakter typowo informacyjny - ludzie wchodza na nia nie z checi zobaczenia kolejnego czegos 'kul', 'trendy' (czy jakie tam slowo aktualnie jest na topie), ale zorientowac sie co, gdzie, kiedy, spotkac wirtualnie innych 'Harpaganow', znalezc jakies wspomnienia. Flash na takich stronach jest uzasadniony tylko jako dodatek przyciagajacy uwage na cos aktualnego (np. banner), ale jako menu moze wielu ludziom ograniczyc dostep do tej strony. To musisz wziasc pod uwage zanim zakopiesz sie na amen w tych menu flashowych. Zwlaszcza, ze efekt jaki uzyskalas w menu mozna bez zadnego problemu zrobic w javascipcie i to tak, ze nawet przegladarka nie obslugujaca jego nie bedzie miala zadnych problemow z wejsciem na poszczegolne podstrony.
0
0