nowa stonka....

Hmmm, patrzę i oczom nie wierzę, zmienił się wygląd strony Harpagana.... Jest nawet napisane że będzie H32.... Nie można wejść co prawda do księgi gości, ale wygląda całkem całkem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nowa stronka....

stronka oczywiście......

Re: nowa stonka....

Wedlug mnie jest fatalna. Nie wiem kto wymyślił menu we flashu, ale to pomysl na poziomie 'klikacza', a nie webmastera. Wiem, ze 90% gospodyń wiejskich nie odróżnia flasha od gifa, ale to chyba nie jest dobry kierunek na ewolucję takiej strony jak Harpagana...

Dla jasnosci - stronka rzeczywiscie potrzebowala 'liftingu'. Widac, ze menu jest w miare przemyslane, zapowiada sie kilka ciekawych dzialow na stronie, ale samo wykonanie jest fatalne. Nawet na standard kodowania webmaster nie moze sie zdecydowac, bo raz jest windows, raz iso8859-1 (nasze jest -2). Generalnie polecam nowemu webmasterowi, zeby sie nie unosil duma jak poczyta krytyke, ale wpisal w google 'kurs jezyka html' i skorzystal z tego. Na pewno jemu jak i nam wyjdzie to tylko na plus.

majek (5 lat z Harpaganem na TR)

witam, -jako nowy webmaster-
...chcę zauważyć, że stronka jest w trakcie budowy i testowania.
Błędów jest tam narazie dużo za dużo, będzie się to zmieniać z biegiem czasu. Stara strona potrzebowała "liftingu" w tempie expresowym - dla tego też nowa została umieszczona w takim a nie innym stadium jej tworzenia. Chodziło o szybkie udostępnienie najpotrzebniejszych informacji ze względu na zbliżający się wielkimi krokami termin październikowego harpagana. Nie mniej każda krytyka jest mile widziana i z pewnością pozytywnie wpłynie na przyszły image strony.

dzięki

no. widze zatem ze mamy kontakt bezpośredni z tworzącym stronę - chwali się. Zatem powiem może, co mi nie leży w tej www (a conieco na ten temat wiem):

1) BARDZO ciężka strona. Frontowa na szybkim stałym łaczu ładowała mi się minutę z kawałkiem. Sprawę wyjasniło zachowanie frontowej do katalogu na twardym i sprawdzenie ile ważą poszczególne elementy.
Wniosek: odchudzić górę. Ten element nie moze ważyć 2,2 MB! Raz ze obciążenie serwera przy wejściach rzędu 20-30 tys miesięcznie (kwiecień/październik), dwa - szacunek dla Internautów (nie zawsze mających szybkie łącza).

2) kolor czcionki w menu lewym i górnym oraz rozmycie czcionek - one powinny być wyraźne. Czcionki górnego menu (1024x768) ostro odcięte od tła, a lewe buttony - ... trzeba sie wpatrywać, aby zobaczyć czarne na ciemnoburym.

3) niespójne menu lewe i górne. Niektóre pozycje merytorycznie nakładają się.

4) lewe menu podświetla się na pomarańczowo, górne na czerwono.. Fajnie by było ujednolicić.

5) ktoś juz wspomniał coś o czcionkach... ja tylko dodam, że polskie znaki wypadałoby by były. Na głownej przede wszystkim.

W sumie widzę tu kupę pracy, którą ktoś wykonał. Kierunek dobry (są zmiany). Teraz jeszcze zwrot poprawić .

pozdrawiam

Wlasnie TJ zwrocil uwage na wage (a ja zapomnialem, bo mam fastethernet do serwera). Zeby nie byc goloslownym: strona harpagana ma srednio okolo 300 wizyt dziennie, co przy starej stronie generowalo ok. 50MB ruchu dziennie. Nowa wersja miala wczoraj 350 odwiedzin i prawie 600MB ruchu, a poza podstawowymi informacjami o H30 jeszcze nic na niej nie ma. Jezeli jest to wersja robocza strony, to stanowczo jest ona jeszcze zbyt robocza. Jezeli cale archiwum Harpaganow ma byc przepisane do nowej szaty graficznej, to jest to naprawde duuuza praca i proponowalbym naszej nowej webmasterce zastanowic sie nad jakims systemem opartym o baze danych, zeby przy kolejnej zmianie szaty graficznej (lub przy jakichkolwiek poprawkach) nie robic tego wszystkiego od nowa. A 'opakowanie' powinno byc po prostu funkcjonalne i dla ludzi.
Claudia: zastanow sie jakiego typu jest to strona i czego uzytkownicy na niej szukaja.
Wedlug mnie strona Harpagana ma charakter typowo informacyjny - ludzie wchodza na nia nie z checi zobaczenia kolejnego czegos 'kul', 'trendy' (czy jakie tam slowo aktualnie jest na topie), ale zorientowac sie co, gdzie, kiedy, spotkac wirtualnie innych 'Harpaganow', znalezc jakies wspomnienia. Flash na takich stronach jest uzasadniony tylko jako dodatek przyciagajacy uwage na cos aktualnego (np. banner), ale jako menu moze wielu ludziom ograniczyc dostep do tej strony. To musisz wziasc pod uwage zanim zakopiesz sie na amen w tych menu flashowych. Zwlaszcza, ze efekt jaki uzyskalas w menu mozna bez zadnego problemu zrobic w javascipcie i to tak, ze nawet przegladarka nie obslugujaca jego nie bedzie miala zadnych problemow z wejsciem na poszczegolne podstrony.

Jeszcze co do statystyk: w czasie okoloharpaganowym strona ma 500-600 odwiedzin dziennie, ze szczytem na 1500 odwiedzin przez kilka dni tuz po Harpaganie (ludzie chca zobaczyc wyniki).

no i włąśnie z m. in. tego powodu musiałem odpalić stronkę w InternetExplorerze, bo pod Firefoxem stronka całkowicie wygląda do d...
Również radziłbym maksymalnie zrezygnować z gadżetów we flashu...

Pozdrowionka

Stronka optycznie w porządku, ma swój klimacik. Ale technicznie... :[

Podczas serfowania po stronach WWW mam zazwyczaj wyłączone plug-insy (w 99% flash), aby strony szybciej chodziły.
Nowa strona kompletnie nie nadaje się do oglądania bez plug-insów. Bez menu, bez linków, jedno wielkie zero

widzę poprawę :4)

ja tez:-)
oby tak dalej - menu boczne jest już używalne.
czekamy jeszcze na 'odflashowanie' górnego menu :-)

ja tam na kodach i innych takich hateemelach sie nie znam ale to co widze moge określić całkiem pozytywnie, stylistyka strony zielona czyli z duchem harpa, ciut za dużo przycisków, no chyba że faktycznie pod każdym bedzie się krył magazyn informacji. Jeden bardzo duży minus - waga super ciężka, można czekać i czekać, kawe wypić, do kibla skoczyć...

Witam!!

Jeżeli o mnie chodzi to wygląd strony bardzo mi się podoba. Kolory zostały odpowiednio dobrane tak iż wszystko do siebie pasuje. Pozostaje jedynie kwestia usprawnienia ładowania się strony tytułowej oraz jej poszczególnych działów. Mam także nadzieję iż co niektóre działy znacznie wzbogacą zasób swoich informacji. Pozdrawiam!!

H-32 jest, a nie ma listy startowej na H-30, ktory już niebawem. Nie mogę sprawdzić, czy jestem na liście.
Co do wyglądu: w porównaniu z poprzednim jest pewien postęp. Litery na przyciskach z lewej strony wydają mi się za ciemne.
Licząc na szybikie uzupełnienie brakujących elementó strony serdecznie pozdrawiam

Na listę zawodników udało mi się dostać nieco od tyłu, a znajduje się ona tutaj:
http://www.harpagan.pl/site/zawodnicy.html

Faktycznie działa! Dziekuję za informację.
Z informacji od Organizatorów wynika, ze niedługo będzie można dostać się tam od przodu.

Nareszcie działa (prawie wszystko) i lepiej wygląda.