nowy ŻŁOBEK w GDYNI ?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Witam wszystkie MAMY:) Mam zamiar otworzyć niedługo przytulne i bezpieczne miejsce gwarantujące najwyższy poziom opieki naszym malutkim i tym najmniejszym skarbom ( od 5 miesięcy do 3 latek) i będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi i sugestie dotyczące wyboru lokalizacji w Gdyni. POZDRAWIAM i z góry dziękuję za wszelkie wskazówki:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nowy ŻŁOBEK w GDYNI ?

Na pewno byłabym bardzo zainteresowana od maja przyszłego roku. Lokalizacja? Odpowiem pod siebie, Władysława IV, Świetojańska i boczne, Śląska, Warszawska.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ooo fajnie :) Ja tak samo popieram lokalizacje jak koleżanka powyżej. Może być też Karwiny, Mały Kack.

...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pracuję w centrum, więc ta lokalizacja byłaby bardzo trafna. W okolicy Władysława IV, Świętojańskiej, 10lutego.

też jestem za tą lokalizacją o której wyżej pisano

a ja chętnie podejmę się pracy :)
Mam doświadczenie w żłobkach, właśnie w najmłodszych grupach!
jakby co to mail:
zanetaha@wp.pl

centrum może być ale jakby coś powstało na Witominie byłoby super :)

na Witominie to sama bym otworzyła ;)
Tylko brak funduszy niestety..

fajnie by było na Witominie

A może któras by była chętna na takie 'domowe przedszkole'?
Chętnie zajęłabym się 3-ką dzieci.
Jak się zapatrują na takie coś mamy?

Chylonia albo Cisowa:)

hmmm..domowe przedszkole.. muszę się zastanowić :) no pytanie jaki koszt :)

Bombelkowa, a ogarnęłabyś u siebie w domu takie sprawy jak przygotowanie posiłków, drzemki, wyjście na plac zabaw, spacery?

Z trójką dzieci + swoje jak mniemam byłoby ciężko szczególnie z tymi spacerami jak sie nie ma własnego podwórka.

No i jaki koszt?

bo gdyby to było tańsze od typowego żłobka/punktu opieki i posiadało w ofercie posiłki (no bo pracująca mama to raczej nie ma za bardzo czasu żeby myśleć i przygotowywać posiłki do żłobka) i wyjścia na świeże powietrze to z miłą chęcią posłałabym tam dziecko!

P.S. aktualnie się nie rozglądam za żłobkiem, ale myślę już tak przyszłościowo

mnova, fakt, w centrum (+ maksymiliana) brakuje takich miejsc. Tam na pewno byliby klienci tez z tego względu że dużo osób pracuje w centrum.

ja popieram centrum :D mały idzie od sierpnia do żłobka i będę go musiała dowozić, bo tu w centrum jest jeden żłobek ale cena powala, bardziej mi się opłaca dojeżdżać autem do pracy i podrzucać małego do chyloni niż posłać go do tego żłoba!
także cena bardzo istotna :)

bombelkowa fajny pomysł, ale czy to przemyślane? a jak ci się trafi trójka nie chodzących jeszcze maluszków ? ja miałam na jeden dzień dwójkę takich i ciężka sprawa, a o wyjściu na spacer już nie wspomnę :P
no i jak pisałam, dużo zależy od ceny :)

Odpowiadając na Wasze pytanie..
Tak - poradziłabym sobie z trójką.
Pracowałam w jednym żłobku w Gdyni i miałam SAMA pod opieką nieraz 9-kę dzieci w wieku 5-12 msc.

Przemyśleć by trzeba było dużo, ale jedno co pewne, to nie zdecydowałabym sie na duzą rozbieżność wiekową, właśnie z tego względu, aby dzieci
a) mogły się razem bawić (wiadomo że inną uwagę poświeca się 9 msc a inną 1,5 rocznemu dziecku)
b) albo wszystkie radzą sobie z chodzeniem i idziemy na spacer, albo żadne nie chodzi i wskakują do wózka np :)
Przy dwójce dzieci można by kupić uzywany wózek bliźniaczy np.
Mieszkam na Leśniczówce, obok mam piękne tereny spacerowe i takie do rozłożenia koca. Mam ogródek pod balkonem :)
Także warunki jako takie są..

A cena.. też kwestia dogadania, myślę że jest to coś pośredniego między prywatną opiekunką a punktem opieki. Tak więc 700-800 zł za dziecko byłoby w moim mniemaniu ok.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

no proszę Leśniczówka :)

patysiak - Ty też z leśniczówki? :)

tak jest :)

700-800 z posiłkami czy bez?

powiedzmy że ze śniadaniem i podwieczorkiem.

patysiak - witam sąsiadke ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

to nie tanio

witam, witam :)

Bimka to zdecyduj się na prywatny punkt opieki albo żłobek.. Gdzie uwierz mi, będzie zdecydowanie gorzej dziecku, niż w takiej kameralnej grupie. I oszukuja na kasie, catering jest opłacany owszem ale małe dziecko Ci nie powie, że dostało od pani pół porcji, a podwieczorek mimo, że zapłacony to nie zjedzony..
Ja nigdy się nie zdecyduje na żłobek. Po tym, co widziałam co dzieje się od kuchni w niektórych.. cieszę się, że będe mogła liczyć na mamę i teściową.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

a w Chyloni albo Cisowej są jakieś żłobki?

aktualnie dla Madzi mam nianię za 500 zł m-cznie, gotuje tez obiadki (gotuje swoim dzieciom to przy okazji mojemu też). Także bez sarkazmu proszę, bo wiem że 800 zł m-cznie to jest dosyć drogo (tym bardziej, że bez obiadów) i można znaleźć nianię nawet taniej, która wszystko ogarnie i przyjedzie do dziecka bez żadnej łaski.

Tylko, że niania wyjeżdża na stałe i niestety będę musiała szukać innej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

p.s. wiem jak jest w prywatnych punktach opieki i opcja posłania tam dziecka wcale ale to wcale mi się nie podoba

Bombelkowa - nie ja bym się nie zdecydowała, no chyba że bym Cię dobrze znała :) Po prostu nie mam zaufania do obcych opiekunek, które biorą dziecko do siebie do domu i nie ma tam nadzoru innych osób. A i nie wyobrażam sobie też tego jak ogarniasz całkiem sama troje dzieci na raz.

na witominie na leśniczówce jest tabaluga, byłam tam raz, dzieci chyba sporo, ale nie zrobiło na mnie dobrego wrazenia (na dwór nie wychodzą).
Ty Bimka jesteś z Witomina? ile lat ma Twoja córka?

no właśnie ta Tabaluga ma nie ciekawe opinie

na chylonii są przynajmniej dwa Magiczna Przystań tam chodzi mój synek i jestem bardzo zadowolona i jeszcze jeden zupełnie blisko magicznej przystani, ale nie pamietam nazwy i na demptowie coś jest, więc ogólnie w okolicy jest jakis wybór.

a czy 700-800 do nie tanio, nie powiedziałabym, ja za swój codziennie od 6-17,30 płace 680zł bez posilków!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

flora przy Magicznej jest Kubusiowa Chatka..
Dziewczyny decyzję pozostawiam Wam, ja do niczego nie zmuszam.. Wiem po prostu jak wygląda w prywatnych punktach. Mam nadzieję, że Wasze dzieci nie trafią do takiego, w jakim ja pracowałam..
Nie życzę temu nikomu.

Bimka, 700 zł niani płacisz? a ile siedzi? 8h?
Podziwiam Nianię.
Trochę uwłacza to jej godności, bo za 700 zł to może babcia na emeryturze sobie dorabiać. Praca niani jest równie ciężka i odpowiedzialna jak nie jedna na etacie (o ile nie bardziej) i jeżeli Twoja niania dostaje 700 zł, i jej to odpowiada, to jestem pełna podziwu :)

Pozdrawiam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

nie 700 tylko 500 zł!!! Za 7-8 godzin. Sama taką stawkę zaproponowała. Gadałam z inną babką to chciała 5 zł na godzinę także naprawde nie dramatyzujcie i nie przesadzajcie, że na nianię trzeba wydać całą swoją wypłatę. Jasne, są takie co wołają 1200 zł i są tacy co tyle zapłacą, ale to nie znaczy, że nie można znaleźć taniej.

a jak Madzia chodziła do złobka prywatnego do płaciłam 750 zł za 8 godzin dziennie z 3 posiłkami (w tym 2-daniowy obiad).

Także nadal uważam, że 700-800 zł bez obiadów to nie tanio (przynajmniej dla mnie)

a, dziecko mam 2-letnie, nie jestem z Witomina
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

500? za 8h?! Szok :)))
Pozdrów nianię :)

I nie ma co się denerwować :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

wiem, że mi sie zarąbiście udało z tą nianią. Szczególnie, że Madzia ją kocha :) Ale skoro mi się udało to znaczy, że można.

może tak mało zawołała, bo sama ma 2 dzieci (ale już wieku przedszkolno-szkolnym), no nie wiem... w każdym razie mi to nie przeszkadza, że ona ma dzieci a wręcz przeciwnie bo Madzia sie z nimi super bawi, także ma zajęcie, kontakt z dziećmi, itp.
A niania nie narzeka, jest zadowolona, mówi że się cieszy że może sobie w tej sposób dorobić, itp, no ale ja mam ponoć "wyjątkowo grzeczne dziecko" ;)

No ale ja cudów też nie wymagam, ani wykształcenia, ani kursów, ani znajomości 3 języków obcych, ani prawa jazdy (bo wiem że takie wymagania potrafią ludzie stawiać). Szukałam niani przede wszystkim takiej, która potrafiła zaskarbić sobie zaufanie i sympatię Madzi, a z Madzią to ciężko.

No i wcale nie szukałam długo, puściłam famę i się niania w sumie sama znalazła :)

Bimka, ja też będę szukała takiej niani jak twoja, bo wiem że takie istnieją, ale dopiero od grudnia, jak wrócę do pracy. Liczę na to, że uda mi się znaleść jakąś Panią, która chce dorobić, a nie tylko zarobić, bo na płacenie 700 zł mnie po prostu nie stać. Na rezygnację z pracy po to, aby siedzieć w domu na wychowawczym też nie.

Bimbka, jesli znalazlas nianie, ktroej placilas 500 zl. to szukaj takiej.
niestety, mialam gdy szuakalam niani, to tez zglaszaly sie do mnie osoby, ktore chcialy dostawac tylko 500 zl.traf chciala ze jedna potencjalna kandydatke zauwazyla moja sasiadka, ktora tez ja kiedys zatrudniala. stawka 500 to byla na pierwszy miesiac, potem dziecko przyzwyczaila do siebie i zazadala podwyzki. jak nie dasz jej tysiaka, to sobie poszuka innej pracy. i tak sie stalo po misiacu pracy, gdy taka stroan jest nie fair.
powodzenia

tylko, że ja ją mam już 8 m-cy

ja proponuje lokalizację, Dąbrowa, Dąbrówka. tu nie ma nic sensownego a dzieci dużo

Witam winogrona7!
Dzięki za odpowiedź! A jeżeli mogę spytać ile za m-c opieki i który to żłobek w centrum? po moim wstępnym badaniu rynku wnioskuję, że faktycznie w centrum Gdyni brakuje właściwego miejsca zapewniajacego troskliwą opiekę maluszkom...Może faktycznie tam powstanie moja placówka. Pozdrawiam :)

http://www.przymierzezdzieckiem.pl/oplaty.html to ich stronka, jak dla mnie zdecydowanie za drogo

Chwarzno - wiczlino. Tu brakuje żłobków i prawdziwych przedszkoli (a nie punktów przedszkolnych), a młodych małżeństw multum!!!

Dziękuje bardzo za odpowiedz i zgadzam sie z tym, ze oferta "przymierza z dzieckiem " jest za droga. I to wpisowe w tak wysokiej kwocie!!! Ja skalkulowalam, ze czesne w moim zlobku/przedszkolu wyniesie ok. 800 zł z wyzywieniem. Nadal zwracam sie z gorąca prośba o podawanie sugerowanych lokalizacji, gdzie najbardziej potrzebne jest otwarcie nowego żłobka i przedszkola w Gdyni!!!!! Pozdrawiam wszystkich :)

mnnova, to jest dobra cena :)
czekam na żłobek w centrum :D

Na Witominie by sie przydał taki punkt ;) i by było po drodze mamusia z chwarzna i Wiczlino, które jadą do pracy przez Witomino:)

Ja nadal jestem za Chylonią i Cisową.

najlepiej żeby nianie pracowały za darmo ,a do tego prały sprzątały gotowały ...brak słów
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

true!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

wyzysk :(

Inne tematy z forum

Tabletki powiększające piersi (16 odpowiedzi)

Jak to jest dziewczyny z tymi tabletkami. Działają czy nie działają? Bo tak sobie patrzę na...

Hiszpańska mucha (45 odpowiedzi)

Hej dziewczyny. Czy któraś z Was próbowała możę hiszpańskiej muchy? Mianowicie zastanawiam sie...

Domowe sposoby na trądzik różowaty (4 odpowiedzi)

Od jakiegoś czasu męcze się z czerwoną twarzą, czy są jakieś metody które mogą trochę zmniejszyc...