obwód koła w liczniku

zmierzyłem dystans obrotu koła od wentyla do wentyla i wyszło mi 215 mm, natomiast w instrukcji licznika jest tabelka ale do 26" jest duzo współczynnikow podanych i niewiem co teraz, trzeba wpisac wartosc 4 cyfrowa... wie ktos dokladnie jak to ustalic zeby grało ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: obwód koła w liczniku

Twój rower jest dla krasnoludka???.:-)
Prawdopodobnie zmierzyłeś 2150 mm.
Pozdrawiam.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Żeby mieć dokładniejszy pomiar można jeszcze lekko przycisnąć koło do podłoża podczas mierzenia gdyż rower sam nie jeździ tylko zawsze z rowerzystą :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

zmierz średnicę koła miarką rozwijaną i pomnóż razy 3,14. Wynik wklep do licznika
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zapisz ustawienia licznika, przejedź testowe 100 km i sczytaj wskazania. Następnie zebrane dane wprowadź do jakiegoś kalkulatora i wydrukuj praktyczną tabelę; z lewą kolumną "odczyt liczydła" i prawą "odległość rzeczywista"
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

usiądź na rower, zmierz odległość od wentyla do wentyla i pomnóż przez 10, taką wartość wpisz do licznika, nie patrz na to co pisze w instrukcji bo to pic na wodę, foto montaż !!! taki bayern munich w chińskim wydaniu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Powinno być raczej >2000 !!mm!!, na miarce pewnie były !!cm!! :)
Dobrze mierzysz, zmierz dokładnie i wklep, tabelki są uśrednione dla standardowych rozmiarów opon, na oponie masz na pewno oznaczenia w różnych systemach, możesz na necie sobie znaleźć odpowiedniki rozmiarów w różnych systemach i znaleźć obwody do nich.

Obwód zależy od rozmiarów opony -> średnicy, szerokości, profilu bieżnika i zużycia, wiec najlepiej zmierzyć, tak jak mierzyłeś, tyle, że dokładnie i będzie cacy, jak się pomylisz o 5mm to będzie cacy i tak nie zauważysz różnicy :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale macie problem jakby większych nie było;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...