ochrona stopy_stosowane skarpety

Było już o butach, o kolorowych mapach, o jedzeniu... w czasie naszych „Bojów Harpaganowych” – może spróbujmy „podyskutować” (podzielić się doświadczeniem) na temat: OCHRONA STOPY - STOSOWANE SKARPETY.
Kiedyś Wesoły Jędruś zapytany przeze mnie: „Co używa do ochrony stóp?” zaproponował mi „Fuss Pilz” – wypróbowałem był dobry ale... i tak stopa była wilgotna już po kilku kilometrach. Podobno, to całkowicie normalna reakcja organizmu ?!
A z opinii o stosowaniu skarpet można by prawdopodobnie napisać książkę. Jedni proponują frotę, inni wojskowe wełniane, a jeszcze inni góralskie ale oryginalne z owczej wełny... TO JAKIE SKARPETY BIERZEMY NA H31 do Bożegopola ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: ochrona stopy_stosowane skarpety

Ja uzywam skarpetek trekkingowych firmy Quechua (do nabycia w Decathlonie). Tanie nie sa, ale w polaczeniu z FussPilz jest przez caly czas suchutko. Trzeba tylko zwrocic uwage na wspolczynnik grzania, zeby byl jak najnizszy. Mam tez model "grzejacy" i w tych idzie sie pochlastac. Oczywiscie wazne zeby skarpetka miala plaski szew, odpowiednie sciagacze itd. IMO warto zainwestowac w porzadny produkt. But + skarpeta to na harpie podstawa.

W Decathlonie można kupić specjalny krem zpobiegający otarciom, Anit friction foot cream, (podobno oddychający) czy już ktoś testował ten specyfik? Ja ostatniego harpa zakończyłem po pierwszej pętli z krwawymi odciskami na stopach mimo, że buty i skarpety używałem przez 2 tygodnie ciągłej wędrówki w górach. W tym roku próbuję w lżejszych butach i cieńszych skarpetach. A może trzeba je częściej zmieniać (a nie 2 razy w roku)?Peter napisał(a):

http://www.x-socks.com/buy.php?XSID=301744c6c4034f46f451108ed37681da&cat=21&area=401

Jedne z drozszych --- ale..... mucha nie siada.

http://www.sat.poznan.pl/xsocks/opis.htm

Witaj Rudy Sokole. Mam nadzieję, że Cię nie zamknęli w obawie przed ptasią grypą :-) A tak na poważnie, to potwierdzam, że na skarpetach oszczędzać nie warto. Skarpet trekkingowych jest obecnie na rynku sporo i żadne wojskowe, góralskie, czy inne tradycyjne nie umywają się do nich. Do uwag, które już na ich temat napisano dodam, że na okres wiosenno-letni polecałbym skarpety pogrubione jedynie w dolnej części (pięta i podeszwa), co poprawiając amortyzację stopy nie powoduje jej nadmiernego ogrzewania, na zimę lepsze są skarpety w całości grube. Na dobre skarpety trzeba wydać kilkadziesiąt złotych, ale naprawdę warto. Nadmierne pocenie się stóp może być też wynikiem słabej oddychalności obuwia. Niektórzy preferują buty biegowe z pokryciem częściowo z siateczki. Oddychalność wspaniała, za to brak ochrony przed dostawaniem się wody z zewnątrz. Coś za coś. Ale dobór obuwia, to już odrębny rozdział.

Dzięki Wesoły Jędrku za słowa "otuchy"... sytuacja nasza (ptaków) nie jest zbyt wesoła, zwłaszcza naszych braci łabędzi, których obecnie pilnują służby porządkowe.
Źli ludzie zastanawiają się (podobno dopuszczają taką myśl) czyby tak nie wybić stadka dla "dobra sprawy"?! Nie wiem czy czasami organizatorzy H31 (myślę o Panu Karolu i spółce) nie powinni starać się juz o jakieś maty do nasączania chemikaliami - jak to ma miejsce w jednym z polskich miast... ale już wyciszam się, bo wywołam jeszcze "wilka z lasu"...
Póki co idę "zainwestować" w dobre skarpety jak nam radziłeś Wesoły Jędrku. Nawet nie pytam czy wybierasz się do Bożegopola, bo na pewno spotkamy się...

mimo wszystko jestem zwolennikiem skarpet wełnianych . na tego harpa zabieram produkt made in teściowa ze wzmocnioną piętą ( w razie niepowodzenia misji będę miał na kogo zwalic winę ). a tak serio , przewiduję kichę pogodową to i grube skarpety mogą sie przydać

Jestem ciekaw w jakich skarpetach wystąpią (po raz pierwszy w swoim życiu w tegorocznym ekstremalnym marszu typu >Harpagan< w Bożympolu) moi "współbracia" z Sokolej Rodziny? Serdecznie Was pozdrawiam Sokoły i również jak Wy czekam na "zejście śniegów" ze ścieżek leśnych...!!!