olej do amortyzatora

Gdzie zaopatrujecie sie w 3miescie w olej do amort? Tzn gdzie jest najtaniej i duzy wybor :)
A przy okazji ciekaw jestem co polecacie (szczegolnie do rs), bo jak czytam to kazdy poleca to, co aktualnie uzywa :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: olej do amortyzatora

do RS jest olej RokShox (cirka stówke za litr), można tez nalać olej Marcoka (cirka stówe za litr). Oba to są oleje syntetyczne i jak najbardziej się nadają (oba mają gęstość 7,5). Ale to sie nie opyla tego nalewać. Całkiem popularny jest taki olej w niebieskich flaszkach co się zwie Aral (mieszasz sobie gestość 5 z 10 i masz 7,5). Koszt flaszki coś koło 15-20 zeta ale to jest minerał i raczej jest dupny (pieni sie okrutnie i nie nadaje za bardzo do ciężko pracujących widelców). Jak chcesz sobie zrobić dobrze to obdzwoń sklepy z motorami i popytaj o syntetyczne oleje. Są dwa razy tańsze od orginalnych 'rowerowych' i są lepsze. Tak na dobrą sprawę to ani rokszok ani marcok same sobie oleju nie robią tylko robi to jakiś shell czy inny elf ale że to jest finalnie produkt 'do roweru; to dlatemu jest tak drogi. Polecam mothul (dobrze ja to napisałem?) w cenie koło 60 zeta za litr albo Castrola (dwie pol litrowe flaszki różnej gęstości) w cenie około 50 zeta za obie butelki. Ale to trzeba mieć fart żeby trafić cośkolwiek co się nada bo najcześciej to w motorowych sklepach nie ma albo mają tylko jedną gęstośc. Na zaspie jest dobry sklep Revel sie chyba nazywa i tam można kupić oleje motorowe (jak są :). Jest też w sopocie koło wyścigów (chyba Honda) i na wielkopolskiej w Gdyni tez jest jakiś spory salon. W październiku miałem potrzebe kupić olej to niestety tych sklepach nic nie mieli... i w końsu zamówiłęm z netu syntetyczny castrol - z kosztami przesyłki wyszło mi to 53 zeta (w sumie litr - tak na 4 razy powinno styknąć).

oleje, smary, odtłuszczacze Motul w sklepie Hondy na Słowackiego u góry
jakieś 300m od ronda po prawej stronie.

http://www.motosprzet.pl/index.php?m=Main&f=Assortment&id_ass=874&s=0lhym383i5dkshojjp4ri2bhavh5kgwg

zamów sobie 5 i 10 co by sie dało wymieszać na 7,5 albo Motula Factory Medium (też jest w tym sklepie) - ważne żeby był w pełni syntetyczny.

kello napisał(a):

> Gdzie zaopatrujecie sie w 3miescie w olej do amort? Tzn gdzie
> jest najtaniej i duzy wybor :)
> A przy okazji ciekaw jestem co polecacie (szczegolnie do rs),
> bo jak czytam to kazdy poleca to, co aktualnie uzywa :P

zalewam Pilocika Castrolem 5W (coś kolo 30zł/0.5l) i sobie jakoś chlupie... miał być głównie na zimę (stąd gęstość), ale z lenistwa zostało mu się i na lato i nie zauważyłem dużej różnicy w tłumieniu w porównaniu z fabrycznym - bodajże 10W (takie to widać i to tłumienie HC, którego nie czuć ;-)

niestety zanabywany w WAW, w Gdyni same jakieś Mobile o dziwnych gęstościach mieli

pozdr

syntetycznego motula kupowałem na Słowackiego w gdańsku - ostatnie zabudowania tuż przed lasem - bodajże kawasaki pomirski czy jakoś tak.

Zdecydowanie Motul !!!! Używałem go 4 lata w RS Judy.

4 lata najednym zalaniu? ;) to sie musiał na masło ubić :P

rB napisał(a):

> 4 lata najednym zalaniu? ;) to sie musiał na masło ubić :P

Nie no bez przesady, serwis robiłem co 70 godzin ;)

to samo zdzierstwo dotyczy smarow do lancucha. za taki np rohloff trzeba bulic jak za zloto. moze wlasnie dlatego on taki zolciutki. od pewnego czasu stosuje z powodzeniem mieszanine zlewek syntetycznych olejow silnikowych (zostaly ojcu jakies resztki z wymian oleju w jago aucie) i wszystko dziala calkiem ok.

kiedy dawno dawno temu za gorami itd ... w czassach wolnobiegu lalem na lancuch mobil 1 silnikowy :P ale nie powiem zeby to bylo dobre zmywalo sie po 20 km

zawarlem tylko swoje spostrzezenia. co prawda ten olej to standardowy 15W40, troche rzadszy od rohloffa. w sumie caly czas jest to faza testow ale nie narzekam.

wza flaszka rolofa starcza mi na dwa rowery na lekko dwa lata co przy cenie 25 zl daje 3 gr za jeden dzien jazdy :) wiec nie dramatyzowalbym z cena...

ano widzisz, jednak moje sknerstwo nie pozwala mi przejsc obojetnie obok tego problemu. zgodze sie ze rohloff schodzi wolno jesli smaruje sie lancuch w domciu. w trudnych warunkach w terenie okazuje sie nagle ze schodzi nadspodziewanie szybko, nie ma takiej precyzji dozowania, czlowiek jest zmeczony i mu sie spieszy. wtedy mozna lac taki olej zastepczy bez zadnych skrupolow :-)

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...