Re: opłata za plomby na wodomierze w sm bałtyk
Z tym samym pytaniem zwróciłem się do S.M.Bałtyk i otrzymałem odpowiedź od z-cy Prezesa Zarządu p.Mirosława Wesołowskiego.Uzasadnienie tej decyzji jest tak kuriozalne,że postanowiłem zacytować "Montaż wodomierzy przez Spółdzielnię był już wcześniej usługą płatną,obejmującą również plombowanie.Rozdzielenie tych opłat konieczne było ze względu na możliwość indywidualnego montażu wodomierzy przez lokatorów;w przypadku tym konieczny jest jednak mimo wszystko przyjazd pracownika Spółdzielni w celu oplombowania wodomierza.Pracownicy Spółdzielni są wynagradzani z funduszu remontowego,a fundusz płac obciąża koszty eksploatacyjne.Wykonywanie w/w robót w godzinach pracy powoduje zmniejszenie kosztów konserwacji,które występują w eksploatacji podstawowej.W przypadku odstąpienia od opłat za plombowanie indywidualnie montowanych wodomierzy,wzrosłyby koszty eksploatacyjne dla wszystkich lokatorów,więc Ci,którzy zamawiają wodomierze w Spółdzielni,dopłacaliby również do czynności plombowania u pozostałych"-koniec cytatu.
Moje pytanie dotyczyło ,dlaczego i akurat tyle i na co te pieniądze idą.Powtórna odpowiedź pana Wesołowskiego oparła się na podjęciu decyzji o tych opłatach zgodnie ze statutem S.M.Bałtyk oraz Ustawą z dnia 16 wresnia1982 r.( z późn.zm.)"Prawo Spółdzielcze" . Najwyższy czas na zmiany!!!Może nowe prawo nad którym pracuje obecnie sejm ,rozwali ten chyba już ostatni bastion komunistycznej zaszłości,bo kolejne wbory "nowych władz" nic nie dawały.
Fakturę za wykonanie usługi dostałem.W międzyczasie przyszło już upomnienie o braku wpłaty za plombowanie wodomierzy z ewentualną karą wynikającą z kc i kpc.Szok!!!!
23
0