opłata za plomby na wodomierze w sm bałtyk

za zaplombowanie wodomierza chcą 30 zł jak to jest z tym może ktoś wie wie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: opłata za plomby na wodomierze w sm bałtyk

powiedz ze chcesz na to fakture , zobaczymy co z tym zrobia skur.....
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 1

I TAK ZROBIE BO SAM WODOMIERZ 60 ZŁ JAK KUPIE U NICH I MI ZAŁOŻĄ 70ZŁ A JAK SAM KUPIE I SAM ZAŁOŻE TO 60 + 30 ZA PLOMBE .KIEDYŚ TO BYŁ ICH z****NY OBOWIĄZEK NO ALE WYJSIE MAJSTRA Z BARŁOGU KOSZTUJE . TO SĄ JAJA I WOLNA AMERYKANKA. TO NA CO IDZIE CAŁY CZYNSZ REMONTOWE ITP? MOŻE KTOS ZNA ODPOWIEDZ. NORMALNIE ŁAPY OPADAJĄ TYLKO TYRAĆ NA ZŁODZIEJI
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ten ich majster to wafel :) , nie potrafił mi zaworów w kiblu wymienić bo powiedział że dojścia nie ma a przecież ktoś kiedyś je zalorzył , zawinął graty popatrzał i poszedł w ch.. . Frajer bierze kase co miesiąc z naszego czynszu a podejście do pracy seksualne, gnój powinien d*pska nam lizać za to że ma prace !!!. A te stare dewoty co siedzą za biurkiem wysłać do pucowania klatek schodowych i piwnic bo syf wokoło jak skur.... , u mnie sprzątaczka zamiast sprzątać to wódke w piwnicy pije.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 2

sama prawda,
nagroda dla Ciebie za dobry styl !
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 0

To wszystko udało by Ci się dokładnie tak samo opisać bez bluzgów. Jak sprzątaczka pije w piwnicy, postaw jej jeszcze pół litra i się dośiądź. A tak w ogóle jest to wszystko dziwne, bo każdemu płacimy ile kto zawoła i nie ma komu sie zbuntować. Na forum się pocimy a jak jest zebranie to nikogo na nim nie ma, a jak już ktoś jest i jest głsowanie to wszyscy łapy w górę, nie ma kogoś kto by się postawił. Zarobki coraz mniejsze, a opłaty w górę. Zbliżają się warunki symptomu jugosłowiańskiego. W krótce półki będą puste, prąd wyłączą, kaloryfery wystygną. Żeby było ciepło spalimy najwyżej meble. Na ile to starczy? Taka jest wizja przyszłej POlski. Co z tym rządem się dzieje?
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co do frekwencji mieszkańców się zgodzę. Natomiast z tą czarną wizją to już się nadto rozpędziłeś a rząd zamieszałeś w to chyba odruchowo. Tych ostatnich nie bronię, ale akurat zabierają się za likwidację reliktu PRL pt. spółdzielni mieszkaniowych, co uczciwym właścicielom lokali powinno wyjść na dobre (pozostali sami będą sobie winni).
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 1

napisz jaka była reakcja kolesi, jak powiedziałeś, że chcesz fakturę :-)
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z tym samym pytaniem zwróciłem się do S.M.Bałtyk i otrzymałem odpowiedź od z-cy Prezesa Zarządu p.Mirosława Wesołowskiego.Uzasadnienie tej decyzji jest tak kuriozalne,że postanowiłem zacytować "Montaż wodomierzy przez Spółdzielnię był już wcześniej usługą płatną,obejmującą również plombowanie.Rozdzielenie tych opłat konieczne było ze względu na możliwość indywidualnego montażu wodomierzy przez lokatorów;w przypadku tym konieczny jest jednak mimo wszystko przyjazd pracownika Spółdzielni w celu oplombowania wodomierza.Pracownicy Spółdzielni są wynagradzani z funduszu remontowego,a fundusz płac obciąża koszty eksploatacyjne.Wykonywanie w/w robót w godzinach pracy powoduje zmniejszenie kosztów konserwacji,które występują w eksploatacji podstawowej.W przypadku odstąpienia od opłat za plombowanie indywidualnie montowanych wodomierzy,wzrosłyby koszty eksploatacyjne dla wszystkich lokatorów,więc Ci,którzy zamawiają wodomierze w Spółdzielni,dopłacaliby również do czynności plombowania u pozostałych"-koniec cytatu.
Moje pytanie dotyczyło ,dlaczego i akurat tyle i na co te pieniądze idą.Powtórna odpowiedź pana Wesołowskiego oparła się na podjęciu decyzji o tych opłatach zgodnie ze statutem S.M.Bałtyk oraz Ustawą z dnia 16 wresnia1982 r.( z późn.zm.)"Prawo Spółdzielcze" . Najwyższy czas na zmiany!!!Może nowe prawo nad którym pracuje obecnie sejm ,rozwali ten chyba już ostatni bastion komunistycznej zaszłości,bo kolejne wbory "nowych władz" nic nie dawały.
Fakturę za wykonanie usługi dostałem.W międzyczasie przyszło już upomnienie o braku wpłaty za plombowanie wodomierzy z ewentualną karą wynikającą z kc i kpc.Szok!!!!
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ludzie , po co kupować wodomierz za 60 zl jak można kupić legalizowany za 26.80 (najtańsza oferta na allegro). Wszystko oczywiście legalnie !!!.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mamy możliwość wyboru,decyzja należy do kupującego.Jeżeli jednak wodomierz legalizowany możemy kupić za 26.80(wynika z podanej oferty).a za założenie plomby na takim wodomierzu musimy zapłacić 30 zł ,świadczy to tylko o pazerstwie,a nie zdrowej kalkulacji zarządu.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja myślę że z tego 30zł sz.p. PLOMBA dostaje 5zł a resztę bierze SM.
Przeliczając te opłaty na przykładzie 10.000 lokali z ilością liczników 4 bo tak ma większość z nas wychodzi że SM ma z tego tytułu 240.000 zł rocznie ,minus opłata Pana który plombuje wodomierze :)
W ABK4 opłata ta wynosi ponoć 5 zł za plombę.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0

Proste wyliczenie.Niestety pan Wesołowski "takiej kalkulacji" mi nie przedstawił,odesłał do statutu spółdzielni.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0

to moze trzeba poprosic p. wesolowskiego o przedstawienie dokladnych wyliczen/kalkulacji kosztow ? : )
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

mieszkań sm bałtyk ma ok 7,5 tys x 30 zł = 235000zł, często opłata jest za 2 wodomierze, ponieważ zostało to z przepisów , które nakazywały legalizację tych na ciepłą wodę co 4 lata, tak bylo parę kadencji, teraz wszystkie mają 5 lat, tak więc przychodzi człowiek zwany hydraulikiem raz plombować liczniki gorącej wody bierze 30 zł, 2 raz zimnej wody też bierze 30 zł
jak już liczysz 10 tys lokali to bądź dokładny, razy 30 = 300000 zł , pobiera się nie za licznik a za mieszkanie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sa lepsi bo w czestochowie za plombowanie biora 70 zl i nie ma prawa pan prezes siedzi sobie jak na swoich wlaosciach i bierze ile chce w tej polsce nie ma przepisow i jest wolno amerykanka.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0