opony MTB

Witajcie,

Szukam nowych opon do roweru MTB, ale się trochę pogubiłem. Jaka jest różnica między oponami:
- zwijanymi
- kevlarowymi
- drutowanymi?

I jaką oponę byście polecali do górala jeżdżącego w sezonie ok. 3 tys. tylko po TPK: 50% - asfalt, 50% - teren. Najlepiej by była:
- niezbyt droga (Nobby Nic i Racing Ralph odpadają)
- nie ważyła zbyt dużo
- była trwała i nie łapała kapcia
- uniwersalna (szybka na asfalcie i z niezłą przyczepnością w terenie)

Co sądzicie o Kenda Karma? Schwalbe Black Jack? Jakieś inne typy?

Wiem, że ten temat był już poruszany na tym forum wcześniej, ale te wątki zostały już pokasowane z archiwum
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: opony MTB

roback napisał(a):

> Witajcie,
>
> Szukam nowych opon do roweru MTB, ale się trochę pogubiłem.
> Jaka jest różnica między oponami:
> - zwijanymi
> - kevlarowymi

zwijane i kevlarowe to jeden pies

> - drutowanymi?

Drutowe sa tansze, nie da sie ich zwinac i sa ciezsze o jakies 100 gramow. Za to sa ponad polowe tansze.
>
> I jaką oponę byście polecali do górala jeżdżącego w sezonie ok.
> 3 tys. tylko po TPK: 50% - asfalt, 50% - teren. Najlepiej by
> była:
> - niezbyt droga (Nobby Nic i Racing Ralph odpadają)
> - nie ważyła zbyt dużo
> - była trwała i nie łapała kapcia
> - uniwersalna (szybka na asfalcie i z niezłą przyczepnością w
> terenie)

Dlaczego Racing Ralphy odpadaja ?? Wersja drutowa kosztuje ponizej 50 zlotych / szt. Opory toczenia na asfalcie sa zerowe a w terenie jak jest sucho trzyma sie super. Wytrzymalosc tez jest rozsadna.
Mozesz jeszcze popatrzec na Schwalbe Smart Sam, na po asfalcie pojezdza dluzej niz RR ale troszke ciezsze sa ;)

Wojtek

Polecam Smart Sam-y - to naprawdę niezłe oponki w rozsądnej cenie... dobre też są TIOGA Factory XC (dość szybko się ścierają) oraz MAXXIS-y WormDrive - chodź te nadają się bardziej na szosę lub mocno utwardzone dukty leśne, w piasku masakra! ;) Droższych tj. 100zł za sztukę opon nie miałem jeszcze okazji testować więc nie wiem jak tam z ich właściwościami - na pewno są lżejsze. Osobiście przymierzam się do NobbyNic-ów ale to dopiero jak zajeżdżę SmartSam-y.

Pozdro!

ewentualnie jesli sie nie scigasz i szukasz uniwersalnej taniej oponki to wpadnij do Rowerka w sopocie na 1 maja, CST oponki sa tanie, drutowki i przyzwoite na spokojne przejazdzki i generalnie uniwersalna

Mozesz tez kupic cos bardziej juz na teren czyli Conti Explorer drutowke
calorocznie dobrze daje rade

pozdrower,
Peter

170zl sprzedam Ci dwie opony hutchinson piranha light, spelnia Twoje oczekiwania.

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...