opowieści juniora

Na jednym z forów dyskusyjnych "sport - kolarstwo" pewien junior opowiedział bajke której nie słyszał nikt że niby w jego grupie normalką jest że zakładają przy jezdzie pod SILNY wiatr rant z prędkościa 50km/h:)
Żeby to było 42km/h...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: opowieści juniora

to widac kochany jeszcze malo wiesz o kolarstwie...ale to wiemy nie od dzis :D

No na pewno wiem mniej od ciebie, a ty jak długo pojedziesz pod silny wiatr czołowy z prędkością 50km/h?

dlugo nie pojade ale wyscig na szosie rzadzi sie innymi prawami

Praca zespołowa i rywalizacja powodują inne zachowania, żeby założyć rant każdy z zawodników musi chociaż dotknąć prędkości 50km/h jezeli ten rant ma być prowadzony z prędkością 50km/h, a więc samemu powinien mieć wytrenowaną zdolność podtrzymania na kilka sekund lub na chwile takiej prędkości przy niesprzyjającym wietrze.

i to jest wg Ciebie niemozliwe u dobrych juniorow?

Nie mam tutaj na myśli jazdy przy wietrze wiejącym 15-20km/h z boku tylko przy silnym wietrze czołowym ktory wieje z prędkością powyżej 35km/h.
Raczej żaden junior 50km/h nawet nie dotknie.

a Ty tkniesz cwaniaczku? :)

Wątpię, żeby ktokolwiek przy czołowym wietrze 35km/h dał radę jechać 50km/h - to w sumie daje 85km/h, a tyle to nawet na torze nie wyciągają.

Bono napisał:

> Wątpię, żeby ktokolwiek przy czołowym wietrze 35km/h dał radę
> jechać 50km/h - to w sumie daje 85km/h,

A skąd to wyliczenie, jakieś nowe prawo fizyki ?

Miałem na myśli silny wiatr wiejący z prędkością 35km/h to nie jest żadne wyliczenie, jedziesz np. 33km/h czujesz wyrażny opór do tego stopnia że znosi chłopa ważącego ponad 80kg z co dopiero chłopiec ważący sześćdziesiąt pare kilogramów , niech rant z prędkością 50km/h spróbuje ktoś założyć przy bryzie.
Może i wśród niektórych "zawodowców narkomanów" to możliwe, wszystko ma jednak swoje granice nie wyjdzie przy treningu, to na stare lata zostanie kaleką jak większość pseudosportowców.
A wytrzymałość szybkościowa i siła danego kolarza nie jest w 80% uzależniona od wagi jak większość uważa tylko od wytrenowania i przelicznika siły do masy ciała.

bede sie powtarzal ale...dbig $%^$##$ nie masz zielonego pojecia o tym co mowisz po raz "n-ty" a szkoda sil zeby robic Ci wyklad od samego poczatku bo i tak tego nie przyjmiesz do wiadomosci... :D powiedz mi tylko skad czerpisz tak fachowa wiedze?

Otóż mam pojęcie o tym co mówię innaczej bym tego nie wypowiadał a ty oczywiście nie przyjmiesz tego do wiadomości i będziesz dalej kontynuował traktowanie mnie jako człowieka "drugiej" kategorii lub rowerzyste "drugiej" kategorii.

jak udowodnisz Swoje tezy to zmienie zdanie...nie mam Cie za druga kategorie, tylko za kogos kto zyje troche w innym swiecie... :D czego dowod dajesz w kazdym nowym poscie :)

Mógłbym to samo powiedzieć o tobie, a co mam ci udowadniać dokładnie że mozliwe jest jechać pod silny wiatr 50km/h czy odwrócić to co powiedziałem ze niektórzy zawodowcy to narkomani?

Krzyżak skoro taki cwaniak jesteś to mi wytłumacz, czemu na TdF podczas czasówki drużynowej nie wyciągają ponad 70 albo 80km/h? Przecież jeździ tam światowa czołówka zawodowców , seniorów i to jeszcze wspomaganych w zdecydowanej wiekszości prze epo :)
A tak w ogóle to widzę, że nie miałeś chyba okazji jechać pod mocny wiatr...
peace

hrabia mowie ze jest to mozliwe zeby w koncowej fazie juniorzy jechali jakis czas na rancie z taka predkoscia nawet pod wiatr. Twojepytanie jest torche glupie nie sadzisz? tak to prawda, dopiero zaczynam przygode z rowerem i nie jechalem pod wiatr...moze jak zejda sniegi pokazecie mi jak sie jezdzi na szosie?

Krzyżak jesteś w grupie zawodowej, jakiej?
To właśnie są wątpliwości czy junior jeżdżący dwa sezony lub trzy może mieć takie osiągi.

wiecie co dbig jest troche tepy, moze nawet z lekka niedorozwiniety...
ale bylaby beka jak to jakis zakamuflowany lance i pomyka na rowerku lepiej niz krzyzak, a z tymi postami to tylko tak glupa rznie... :D

Wpadłem.... :)

:)))

No właśnie i mowa o poziomie dyskusji na forum i jej schodzeniu z tematu.
Czy da się dyplomatycznie bez zła no i na temat czyli o kolarstwie?

a który temat wykracza poza kolarstwo ?
wszystkie są jak najbardziej na temat...

Kilku ludzi z tematu próbuje zrobić pole bitwy.
Lepiej się nie kłócić bo to wyprowadza z tematu i robi niezdrową atmosfere.

tak jezdze w US POSTAL IX oddział Gdynia.

suri -- 100% racja

zakładając taki temat można było przewidzieć że tak potoczy się dyskusja.. to tak jak zapytać o maksymalną prędkość, którą udało nam się osiągnąć na bajku..
heheh a jak ktoś pisze głupoty to lepiej odpuścić niż się kłócić :)
pzdr

Może trochę niedokładnie napisałem, chodziło mi o to że przy takim wietrze i prędkości jazdy ma się opory powietrza jak przy jeździe 85km/h przy bezwietrznej pogodzie.

A ja w Lampre i umiem gadać po włosku.
Konfliktowe jednostki się mi trafiły w dyskusji nie mówię że wszyscy.

Z fizyki nie jestem asem, ale napewno nie jest tak, że jeżeli kolarz jedzie z prędkością 50 km/h pod wiatr który wieje z prędkością 35 km/h to to samo jakby kolarz jechał w bezwietrzna pogodę z prędkością 85 km/h. Takie wyliczenia, że kolarz ważący powiedzmy 60 kg da radę pojechać pod wiatr, lub nie da rady to po prostu spekulacje. Masa masą, ale każdy ma inną budowe anatomiczną i każdy wytwarza inną moc.

A swoja droga bobo ciekawe skąd Twoje wyliczenia.

sory za "bobo" chodziło o Bono...

Wspomniany przelicznik siła do masy ciała - u każdego jest inny.

V-prędkość moc przy oporach (bez znacznego wiatru)
26 km/h - 100 watów
50 km/h - 450 watów

ze wzoru N=10*P*V=10*p*V (W)
zakładając ze rower z cyklistą o łącznej powierzchni czołowej 0,46 m2 ( to tak jakby rowerzysta wazył około 50 kg a rower 10 kg)

opór powietrz rośnie do kwadratu wraz ze wzrostem prędkości.

przy prędkosciach wiekszych niz 24km/h energia potrzebna do pokonania oporu powietrza przekracza opory toczne i mechaniczne co oznacza ze wraz ze wzrostem predkosci o 12km/h opry mechaniczne rosna 225%, toczne 363%, a opór wiatro o 1800%.
predkosc jest wiec zatem rozumiana jako predkosc wzgledem mas powietrz, a nie ta wskazywana przez licznik.Dlatego przy jeździe 50km /h dodajemy predkosc wiatru 38 km/h wiec odpowiedź jest logiczna że jest to niemożliwe.Gdyby wiatr wiał w plecy wtedy tą wartość odejmujemy.
A całkiem inna bajka to peleton i tunel areodynamiczny i kolarstwo torowe.

Przepraszam, czy to forum rowerowe ?

chyba tak, ale wiem, ze mozna polemizowac... ;)

a nawet trzeba bo to dzieki fizyce rowery sa coraz lżejsze .....:)
a poza tym fajnie jest podyskutować w miłym towarzystwie trojmiejskiej elyty kolarskiej

No Megi - to mi zaimponowałaś !! W przeciwieństwie do tematu dyskryminacji .Pozdrawiam Albert Einstein !

aaaaa oślepłem!!! na boga, co ty masz za koszmarny licznimk rowerowy?!

no z takim sprzętem rowerowym i umiejetnosciami 85km po prostej to myśle że nawet na tour de france jestes za dobry :)

Czy mam rozumiec ze przy wietrze wiejacym z predkoscia 35km/h jakims codem uda mi sie rozwinac predkosc np. 20km/h to mimo wszystko nasza specjalistka od fizyki twierdzi ze ja bede jechal do tylu?? Czy moze chodzi o to ze jezeli przy takim wietrze uda mi sie wypedalowac taka predkosc to oznacza ze bez wiatru pojechal bym 55km/h przy tym samym wysilku?? Macie tu mnostwo teorii ale bardzo malo praktykil a swoja droga bardzo ciekawy post i dyskusja (jesli czytac tylko odpowiedzi zainteresownych tym tematem) :P
Pozdrawiam

ej, dbig, co to jest rant? to kawałek ramy czy co?