papier fotograficzny, gdzie kupic?

Gdzie można w Trójmieście kupić takie artykuły jak papier fotograficzny do zdjęć czarno-białych, wywoływacz, utrwalacz? Proszę, pomóżcie!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: papier fotograficzny, gdzie kupic?

W minionym tygodniu dyskutowałam w "zaprzyjaźnionym" Punkcie Foto o fotografii czarno-białej. Byłam zszokowana ceną za wykonanie jednej "odbitki", jest ponad dwukrotnie wyższa od kolorowej !!! Papier kupowany jest w hurtowniach, ale myślę że do automatów, bo w rolkach.
Ponoć, kiedyś produkcją papieru do fotografii o jaką pytasz zajmowała się jakaś f-ka chyba w Bydgoszczy. W tym tygodniu ponownie będę w "swoim" Punkcie i zapytam, tak o papier jak i całą resztę. Rozumiem, że jakiś stary "Krokus", maskownicę, suszarkę i całą resztę posiadasz.
A swoją drogą przyznam się, że to też moje hobby :)))

Pozdrawiam-M.

Więc wszystko, na dzień dzisiejszy dostaniesz w Hurtowni "Fotka", w Gdańsku, to gdzieś chyba na Przymoprzu, ul. Czarny Dwór 4a. Z pewnościa taniej niż w sklepach. A tak na marginesie, same chęci nie wystarczą, że chce się robić samemu zdjęcia czarno-białe. Trzeba ruszyć głową i szukać, szukać. Sklepy też już znam, gdzie można prawie wszystko kupić. Jeżeli mogę, to podpowiem, że fachowcy podpowiedzieli mi, że najlepsze są komponenty jednak POLSKIE !!! Ponoć całkiem niezły jest wywoływacz R-o9 produkowany przez sanocką firmę "Elfot", dobrze znany produkt wytwarzany kiedyś przez VEB Gelatinenwerk Calbe w byłym NRD. R-09 jest dobrym uniwersalnym wywoływaczem. Jeżeli chcesz komponenty zachodnie, to polecam Laboratorium Kodaka TCF w Gdańsku chyba na ul. Młyńskiej.
Pozdrawiam-M.

Dzięki ci, szlachetna niewiasto! Twoja odpowiedź aż nazbyt wyczerpująco rozwiała moje wątpliwości. Oczywiście, że trzeba ruszyć głową i szukać, ale żaden sposób nie zawadzi, na przykład zapytać na forum. Zresztą już drugi raz z niego korzystam i zawsze udało mi się uzyskać odpowiednie wiadomości.
Jeśli chodzi o produkty, to mam zamiar zakupić te polskie, cieszę się, że fachowcy też tak radzą. Jestem raczej amatorem w tej dziedzinie, więcej na ten temat wie mój brat, a ja tylko "odziedziczyłem" powiększalnik po nim...
Dziękuję za wszystkie informacje i porady i pozdrawiam!

Cała przyjemność po mojej stronie. Życzę ciekawych zdjęć.

Pozdrawiam - M.

...uprzejmosc jak widac poplaca :))

Inne tematy z forum

Gdzie wynajem busa ? (12 odpowiedzi)

Polecicie jakąś firmę na wynajem busa ? Planujemy pojechać większą grupą do Zakopanego na kilka...

Nocleg w Gdańsku (41 odpowiedzi)

Witam :) Szukam noclegu w Gdańsku w dniach 17-19 maj. Czy ktoś może polecić hotel lub pensjonat...

Wyroby z bursztynu - gdzie tanio kupię??? (4 odpowiedzi)

Mam pytanie gdzie można tanio kupić wyroby z bursztynu??? Może ktoś wie.