parametry ścieżek rowerowych

Witam miłośników pedałowania! :)
Czy ktoś może mi podać jakie są aktualne parametry budowy ścieżek rowerowych? Czy na ścieżce rowerowej powiedzmy 2 m mogą być postawione słupki ???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: parametry ścieżek rowerowych

Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 2 marca 1999 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie (Dz.U. Nr 43/99, poz. 430) (obowiązuje)

Szerokość ścieżki rowerowej powinna wynosić nie mniej niż
1,5 m - gdy jest ona jednokierunkowa,
2,0 m - gdy jest ona dwukierunkowa,
2,5 m - gdy ze ścieżki jednokierunkowej mogą korzystać piesi.

Jeśli dla drogi rowerowej przewidziane zostały dodatkowe funkcje, to w celu zapewnienia tego minimum jej szerokość powinna zostać odpowiednio podwyższona.

To by było na tyle :)

Nie mogą chyba że chcesz kogoś zabić.
W Gdańsku są przynajmniej dwa miejsca gdzie rozwiązano ten problem.

W sobotę (11.08) wpadłem właśnie na taki słupek stojący na środku ścieżki rowerowej na ul. Władysława IV w Gdyni. Zahaczyłem lewym pedałem o słupek który wyznaczał (2 rzędy słupków) wyjazd z posesji. Dzwoniłem już w tej sprawie do Urzędu Miejskiego aby zlikwidowali ten słupek. Upadek wyglądał naprawdę groźnie (z relacj kolego to wiem) ale na szczęście skończyło się na obiciu obu kolan, zbitym biodrze i żebrach.

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...