patenty na Harpagan

jestem zainteresowany czy przygotowujecie sobie jakies specjalne samemu lub niesamemu opracowane "patenty" usprawniajace przejscie czy tez przejachanie Harpa. niech to bedzie taki bank pomyslow (jesli kogos to zainteresuje oprucz mnie)
ja na pewno skozystam z takich zeczy jak czolowka i wezyki do picia wody z plecaka zeby nie zdejmowac go za czesto z plecow bo jest to w nocy nieprzyjemne jak musze go zalozyc zpowrotem na plecy (spocone ale juz zimny pot) no i oczywiscie dwie pary skarpet na nogi i dwie do plecaka czekam na wasze pomysly
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: patenty na Harpagan

kijki?

rozumiem ze chodzi o kijki trekingowe teleskopowe, nie wszystkich piechurow na nie stac (mnie nie) ide bez kijkow

kijki bardzo odciazaja kregoslup przy takim marszu, zreszta w ogole lepiej sie z nimi idzie.
dosc tanie sa na slowacji (tam w ogole sprzet turystyczny jest tanszy), mozna tam dostac kijki za ok 70 zl

czy naprawdę uważacie, że kijki się przydadzą?
po ostatnim H, kupiłem sobie czołówkę, bo stwierdziłem,
że wolne ręce są bardzo ważne (łatwiejszy dostęp do mapy,
kompasu, itp.). Mam dostęp do kijków, ale najprawdopodobniej
nie wezmę ich, bo wydaje mi się, że
jeśli miałyby się w ogóle przydać, to dopiero na drugiej pętelce,
gdy będzie jasno, człowiek naprawdę będzie zmęczony, itd.
Poza tym: ważą co najmniej pół kilo (razem) a najważniejsze jest
chyba lekki bagaż.
pzdr

Kijki w warunkach górskich mogą odciążyc nogi nawet do 15 %, po płaskim to nie wiem jek jest. Ale na pewno pomagają przy zmęczeniu. A ostatnio w Macro były promocje kijków i za 70 zł mozna było kupic nawet niezłe - oczywiście teleskopowe .

mogą być nawet awaryjne znalezione w lesie
są tacy :))))))))), co dzięki takiemu sprzętowi ukończyli....

Od biedy można używać kijków od nart biegowych, co prawda nie są teleskopowe i jesienią trochę można głupio wyglądać z nimi, ale w nocy mało kto patrzy na to. Poza tym są leciutkie (aluminiowe) i ze trzy razy tańsze.

Ale ubaw