operacja a praca.

nie wiem czy odpowiedni dzial, ale trudno...

obecnie nie pracuje, jestem osoba bezrobotna (zarejestrowana w PUP), prace mi zalatwila znajoma osoba - ale od sierpnia/wrzesnia.
termin operacji mam na pazdziernik, na NFZ.
praca ktora mam podjac jest na umowe zlecenie (z tego co wiem - nie sa potracane skladki na NFZ i nie mam ubezpieczenia).
czy jesli podejme ta prace, to ubezpieczenie mi przepada (a co za tym idzie - operacja sie nie odbedzie... chyba ze na moj koszt?).
rozumiem tez ze bedac na L4 po operacji nie zarabiam.....

prosze o jakies informacje, pomoc...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: operacja a praca.

Oczywiście, że pracując na zlecenie przysługuje Ci darmowy dostęp do służby zdrowia! Masz opłacane składki!

Będąc na zwolnieniu nie zarabiasz, chyba, że "poddasz się" dobrowolnej dodatkowej składce na ubezpieczenie - wtedy zapłacą Ci za każdy dzień zwolnienia.

Re: operacja a praca.

praca ktora mam podjac jest na umowe zlecenie (z tego co wiem - nie sa potracane skladki na NFZ i nie mam ubezpieczenia).
==
Upewnij się czy tu chodzi o umowę zlecenia, czy o umowę o dzieło - ludzie mylą te dwie umowy ze sobą.

Inne tematy z forum

Uważajcie na GTS (Gruppo Trade Service)! (55 odpowiedzi)

Co jakiś czas pojawiają się ogłoszenia o wykładaniu towaru w sklepach Carrefour (zatrudnia firma...

AI w pracy i nauce ktoś jeszcze się wciągnął? (4 odpowiedzi)

Cześć! Zastanawiam się, czy tylko ja tak mam, że odkąd odkryłem narzędzia AI, to coraz częściej...

Praca jest... takie spostrzeżenia. (40 odpowiedzi)

Przeglądając oferty na naszym rynku, widać jedno. Praca jest, ale za grosze. Dominują stawki od...