piasty XT i XTR

Piasty XT XTR należą podobno do droższych ale wytrzymałych, może mi ktoś powiedzieć czy to są piasty do rowerów MTB czy Uniwersalne?

Czy np. XT można zastosować w rowerze szosowym, XT lub XTR są piastami o większej wadze od Shimano 105?

Na bębenek XT i XTR dopasuje się każdą kasete Shimano, s**** też będzie pasować?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: piasty XT i XTR

dbig napisał(a):

> Piasty XT XTR należą podobno do droższych ale wytrzymałych,

> może mi ktoś powiedzieć czy to są piasty do rowerów MTB czy

> Uniwersalne?

> Czy np. XT można zastosować w rowerze szosowym, XT lub XTR są

> piastami o większej wadze od Shimano 105?

> Na bębenek XT i XTR dopasuje się każdą kasete Shimano, s**** też

> będzie pasować?

1. Są to piasty MTB (dość oczywiste ;)

2. Ponieważ są to piasty MTB, wiec mają szerokość 135mm, a szosowe mają 130mm (dość oczywiste, znowu ;)

3. Kaseta s**** bedzie pasować

XT i XTR mają ośki 135 mm- pasuja tylko do ram MTB(niektore trekingi tez) Ramy szosowe maja szerokosc 130 mm. Na bebenek shimanowski dopasujesz kazda kasete (oprocz campagnolo).
Mozna zapakowac piaste XT i XTRa do ramy szosowej, zeby to było zrobiona fachowo trzeba wymienic oske na krotsza, ale mozna tez rozgiac lekko widełki i tez bedzie pasowało aczkolwiek tej metody nie polecam

Czyli XTR mnie nie interesuje, raz pytałem się na Kartuskiej w Buga o piaste szosową to facet mi przy okazji polecił używaną XT ja myślałem że to piasta z grup szosowych a jednak ma dłuższą ośkę.
Byłoby błędem kupowanie piasty MTB do roweru szosowego.

> Buga o piaste szosową to facet mi przy okazji polecił używaną
> XT ja myślałem że to piasta z grup szosowych a jednak ma
> dłuższą ośkę.

ano ma... jak napisano wyżej...

> Byłoby błędem kupowanie piasty MTB do roweru szosowego.

?? Pomijając nieco utrudnione wkładanie i wyjmowanie nie ma znaczenia te 5 mm. Przynajmniej jeżeli chodzi o normalne ramy za nromalne pieniądze dla normalnych ludzi. Nadal twierdzę że lepsze xt do szosówki niż 105-ka.. ale co tam...

XT nie jest lepsza od 105-tki do szosówki ponieważ XT nie nadaje się ze względu na swoje rozmiary, no gdyby była o takiej samej szerokości to na pewno bo lepsze materiały i w ogóle lepsza piasta z wyższej półki.
Piasty XT czy XTR nie wkładałbym do szosówki bo trzeba poddać widełki ramy działaniu jakiejś siły a więc już niepotrzebnie napinamy materiał, sam oczywiście mam rame stalową w swojej szosówce (na aluminium mnie nie stać poza tym na takiej ramie zresztą kupiłem rower), stal może i by się poddała zabiegowi wygięcia ja jednak wole tego nie robić a na pewno nie polecałbym tego osobom które mają alumioniowe ramy co dzisiaj jest na porządku dziennym:)
Jestem zadowolonym posiadaczem stalowej ramy bo w sklepach widać że sprzedają same drogie alumioniowe, aluminiopodobne i karbonowe a to już wydatki od 1000zł wzwyż:(

hmmm .. a gdyby z ta xt pokobinowac ?? rozkrecic i zdjac podkladki z lewej strony (tam chyba jets taka tuleja pod guma uszczelniajaca ) i zalozyc jakies podkladki zeby skrucic o te 5 mm .. oske mozna by przyciac albo dac podkaldki przy szpilce .. a i ta gumke do uszczelnienia przyciac .. moze by dzialalo .. :) . i nie ma klopotow z rama .. :)
pozdrowienia .. ;)

To pogarsza sytuacje i bez sensu.
Jeżeli kupuje dobrą rzecz i wydaje na nią tyle pieniędzy (o ile na to mnie stać na XT nie stać mnie niestety) to się w niej nic nie zmienia bo w przeciwnym razie traci na wartości.
Kupuje się coś dobrego oryginalnego tak żeby pasowało do grupy, kompletu czy jak to się tam jeszcze mówi i normalnie się z tego korzysta:)
Wiadomo np. że na piaste campagnolo nie założe kasety Shimano - niestety dlatego Campagnolo mają "nieliczni".

ja wlasnie ze wzgledu na ograniczenia budzetowe nauczylem sie kompinowac .. :) .. a im duzej jezdze tym bardziej przekonuje sie ze czesto sie licza wlasne patenty .. :) ..

Zależy jakie kto ma możliwości i jak uważa, ja jednak sądzę że lepiej do rowerów szosowych kupować oryginalne części które pasują i niekoniecznie te drogie jak np. Campagnolo czy Shimano - Dura Ace ale 105 lub Sora które są tańszymi komponentami do rowerów szosowych ale dobrymi.

Wydaje mi się, że lepiej bedzie jak kupisz piastę szosową i obejdzie się bez żadnych "kombinacji". Kupowanie nowej piasty z założeniem, że bedzie się coś przerabiać jest, moim zdaniem, nie do końca dobrym pomysłem. Co innego gdybyś miał już tą XT i chciał ją zaadoptować na warunki szosy.

> Wydaje mi się, że lepiej bedzie jak kupisz piastę szosową i
> obejdzie się bez żadnych "kombinacji". Kupowanie nowej piasty z
> założeniem, że bedzie się coś przerabiać jest, moim zdaniem,
> nie do końca dobrym pomysłem. Co innego gdybyś miał już tą XT i
> chciał ją zaadoptować na warunki szosy.

teorytyzujecie Waszmościowie. Gdybym nie miał w szosowej aluminiowej ramie piasty XT _nie przerabianej_ to bym nie pisał. Ale mam. I działa. I naprężenia ramy wiecie gdzie mozna włożyć.. w bajki. Owszem. Na pewno sa nieco inne niż przy piaście 5 mm węższej, ale (będąc zypełnie szczerym) wątpie abyście posiadali ( i ja również) ramę na takim poziomie cieniowania, by z nią coś się od owych 5 mm większych stało, to raz , a dwa - siły nam pewnie tez brakuje by coś jej zrobić.

PS. piastę xt wsadziłem do tego roweru bo akurat taką miałem zbędną.

TJ / rowery.trojmiasto.pl napisał(a):

> PS. piastę xt wsadziłem do tego roweru bo akurat taką miałem
> zbędną.

O to właśnie mi chodziło: Masz zbędną - wsadzaj i się nie zastanawiaj, chcesz kupić - kup szsową.

PS. zamontowałem piastę MTB w rowerze mojej szanownej mamusi (wiedełki 130mm) i wszystko jest ok :)))

ytrewq napisał(a):

> PS. zamontowałem piastę MTB w rowerze mojej szanownej mamusi
> (wiedełki 130mm) i wszystko jest ok :)))

... powiadasz... XTR do Jubilata? ;) Wyobraziłem sobie właśnie sytuację: jubilat na jakichs fajnych felach i piastach xtr ;) Nie ma to jak poniedziałkowy humor ;)

Ani to XTR ani Jubilat :)
Ale przyznam, że wizja Jubilata na XTR'ach jest dosyć hmm interesująca ;))))

Inne tematy z forum

Rowery na chodniku-kurcze czy to tak trudno zrozumieć? (71 odpowiedzi)

Czy to tak trudno zrozumieć że rowerom (poza wyjątkami opisanymi w KD) nie wolno poruszać się po...