opony zimowe

Gdzie można zaopatrzyć się w opony zimowe szosowe lub przełajowe do roweru szosowego?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: opony zimowe

ja bym na poczatek zapytal w rowerowym, tam kiedys byly opony rowerowe

Ja wczoraj byłem, już nie ma. Trzeba probowac i chodzic po innych sklepach:((((

tak przy okazji tematu: jezdzicie w terenie w zimie na oponach z kolcami?? conti takie robi, tioga chyba tez. sa drogie, wiec zal kasy na zakup. szczegolnie, ze nie wiem jak to sie sprawdza. a na nocna masakre przynajmniej przod by sie taki przydal. na bikeworld.pl jest tez taki patent zeby to zrobic samemu: opona+blachowkrety+silikon+stara detka rozcieta wzdluz bez wentyla+troche czasu=h** wi co. co macie w tym temacie do powiedzenia?? poprawiaja znaczaco przyczepnosc??

Tak Krzyżak jak zwykle cztery grosze właśnie pytałem się ale czytaj dokładnie w temacie o jakie opony mi chodzi możesz iść do sklepu rowerowego mniejszej rangi albo hypermarketu i się pytać o opony szososowe chyba nie nie?
Chodzi o opony szosowe zimowe zastanawia mnie czy właśnie one sa oponami z kolcami w Polsce podobno jest zakaz jazdy na oponach z kolcami ciekawe czy dotyczy on tylko samochodów.
Albo czy przełajówki są do szosowych tylko byle pasowały do obręczy szosowych.

pierdole zakaz, nie wiem jak ty:D mnie interere jak one dzialaja???

Suri. Bez wulgaryzmów. Nikt tu nie bluzga.

A co do oponów z kolcami to jakies 5 lat temu takie sobie zrobiłem i faktycznie przez 2 zimy pomagały znacząco (mówię o jeżdzie w terenie po ubitych ścieżkach, w kopnym mniej pomagają ale również odczuwalne).

Jezeli chodzi o porównanie z innymi oponami to w kolcach spokojnie podjechałem pod łysą zboczem narciarskim (nie ścieżką) "pod włos" po wyślizganym nartami zboczu, a zjazd z Pachołka od góry do dołu po zmrożonym śniegu/momentami lodzie do końca 23-35 km/h. Minusy to większe opory wynikające z: wagi, większego oporu (mniejsze ciśnienie). Na asfalcie-kostce klekotały i ślizgały na zakrętach. (zostawiały też ryski na kostce ;>

Dużo też zależy od rodzaju zastosowanych wkrętów, ja mialem jakieś cynkowane, na których obcięciu połamałem 3 cęgi ;> dopiero takie "pro" telegrafowe cęgi pozwoliły mi podocinać resztę kolców.

Ale na drugi raz bym wybulił kasę zamiast samemu robić - szkoda czasu, pęcherzy na dłoniach ;>

ale o jakie opony ci chodzi bo nie wiemy?

Chodzi o opony wykonane z odpowiedniego materiału który przy temp. poniżej zera nie traci swoich właściwości i nie twardnieje najlepiej pewnie gdyby miały takie opony na skrajach kolce (budowa prawie jak letnia opona szosowa tylko nieco inny materiał i kolce na skrajach - przy skręcaniu pochylaniu się zabezpieczają przed upadkiem na przemarzniętej szosie).

dbig napisał(a):

> Chodzi o opony wykonane z odpowiedniego materiału który przy
> temp. poniżej zera nie traci swoich właściwości i nie
> twardnieje najlepiej pewnie gdyby miały takie opony na skrajach
> kolce (budowa prawie jak letnia opona szosowa tylko nieco inny
> materiał i kolce na skrajach - przy skręcaniu pochylaniu się
> zabezpieczają przed upadkiem na przemarzniętej szosie).

świetny pomysł takie opony! też bym potrzebował. nie wiesz dbig gdzie można takie kupić?

dbig wez powiedz ze zartujesz bo ja kurrwa konam ze smiechu przed kompem

beka krzyzak z debilka, ale on juz wczesniej swoj poziom prezentowal wiec dbilq chyba niestety nie zartuje... :D a na kolcowanych mtb jezdziles??

nie jezdzilem i mysle ze moga sie przydac tylko w konkretnym sniegu. jak jeszcze mi sie zdarzalo jezdzic po sniegu (1998-99) :D to jezdzilem na zwyklych oponach i bylo git

Nie wiem sam gdzie takie opony kupić na razie się rozglądam.
Fakt Krzyżak że ostanie lata pokazują że nie ma ostrych zimowych warunków ale śnieg potrafił spaść pod koniec grudnia w styczniu i trochę w lutym.
Powiedz że jeżdzisz na oblodzonej powierzchni na letnich oponach?

nie żartuje...

jasssne ze tak !! na oblodzonej tylko na letnim michelinie jezdze bo wowczas gdy jest lod pedaluje mocno plyta os i tym sposobem kolo mi buksuje i tym sposobem np do rumii mam 10km a robie w tym czasie na tym samym dystansie 20km ! dlatego na lodzie tylko letnia opona mowie Ci rewelacja trening!

co za beka tu sie dzieje ja byl łancuchy preferował, bo po co na trenarzerku se pedalowac jak mozna po oski w sniegu:):D

Ja na opony zimowe zakładam stare(zużyte) łańcuchy rowerowe

michelin robił opony zimowe, z innej mieszanki gumy.....nie wiem czy jeszcze ma w ofercie-trzeba sprawdzic na stronie.....

To chyba żartujesz ty, kręcenie niebezpieczne i bezcelowe.
A powodzenia temu kto zakłada łańcuch rowerowy na opony tylko zastanawia mnie czy ruszy z miejsca i się wyłoży:)

eee... ale teraz to żartujesz nie?

Nie ja mówię poważnie jak ty zresztą.

Taahaaak przechodziliśmy z tragarzami.

dbig napisał(a):

> To chyba żartujesz ty, kręcenie niebezpieczne i bezcelowe.
> A powodzenia temu kto zakłada łańcuch rowerowy na opony tylko
> zastanawia mnie czy ruszy z miejsca i się wyłoży:)

dbig no chyba po to są zaprojektowane te łańcuchy, żeby jeździło się łatwiej no nie?

zimowki 28 cali robi schwalbe, sa waskie, maja konkretny bieznik i dosc zadko rozsiane kolce. schwalbe robi tez kolczaste MTB, ale lepsze robi nokian.

a jak chcesz samemu zrobic to moge napisac prosty przepis 1,5 i opona gotowa :P

3 zimy na kolcach smigam, trzyma sie to wszytskiego i zero stresu ze polece na lodzie w krzaki.

No fajnie ale mógłbyś podać namiarki na stronke albo sklep który takie opony Schwalbe ma?

zadzwon do zuchlinskiego powinien miec

http://www.schwalbe.com/index.pl?bereich=produkte&einsatzbereich=4&produktgruppe=17&produkt=214

to oponka 28 cali na lod i snieg, na głęboki śnieg lepsze są szerokie opony ale na 28 to chyba nie ma :P

http://cyklotur.pl/go/_info/?id=3226&sess_id=11e7c012542ad425a34b24e20512d0de

tu mozna kupic ale napewno znajdziesz w 3miescie w sklepie, jak nie zuchlinski to obdzwon cyklo, mk i wysepke

http://www.mkbike.com.pl/sklep/index.php?cPath=77_85_116

a tu do wyboru do koloru :P

dbig, Ty na prwde jesteś głupi czy tylko udajesz ?? Wez spróbuj wyjehac na szose na oponach z kolcami..... Pierwszy zekret i masz na 100% glebe. Mialem kiedys opony z kolcami do jazdy w terenie, sam sobie zrobilem :) Jazda po asfalcie na tych oponach byla porownywalna do jazdy na szosowce po sniegu.... Domyśl sie czemu jest zakaz jazdy samochodem na oponach z kolcami. Zastanow sie nastepnym razem jak bedziesz chcial zalozyc kolejny debilny temat.

dbig: "Chodzi o opony wykonane z odpowiedniego materiału który przy temp. poniżej zera nie traci swoich właściwości i nie twardnieje najlepiej pewnie gdyby miały takie opony na skrajach kolce (budowa prawie jak letnia opona szosowa tylko nieco inny materiał i kolce na skrajach - przy skręcaniu pochylaniu się zabezpieczają przed upadkiem na przemarzniętej szosie)."

Takie opony wiszą w naszym sklepie rowerowym. Kolce tylko po bokach ale za to z węglika. bodajze 169 sztuka. na pewno nie zapomnę ich wypróbować :)

Sławek ty jesteś naprawde głupi bardziej niż ustawa przewiduje skoro uważasz że ja bym chciał z typowymi oponami posiadającymi kolce jeżdzić po jezdni miałem na myśli zimowe opony a że zimowe to znaczy dla ciebie jedno to co ja zrobie.
Ja wiem jak każdy że zimówki sa wykonane z innego materiału.

z azbestu!

a tak zupełnie serio - dzisiaj rano zaliczyłem bardzo solidną glebę na asfalcie - rower po prostu wyjechał spode mnie na zakręcie a ja jutro do szkoły pojade autobusem - jak podejść do sprawy lodu na jezdniach - jak jeże do seksu czy też są jakieś nowinki techniczne pozwalające czuć sie w miar bezpiecznie w jeździe miejskiej?

Ja chyba opon na zimowe nie zmienie bo zastanawiam się czy zmieści się opona przełajowa czy nie jest za szeroka Schwalbe chodzi też o odstęp między widełkami.
Chyba trzeba czekać do marca:( jak ma przydzwonić mróz to niech będzie tak żeby można było iść na łyżwy:)

witam!
jeśli chodzi o wkręcane kolce to wiem , że robi to człowiek z warsztatu opodal billi w sopocie (na przeciw głównego wejścia tyle , że za murem - trzeba obejść) cena 30zł za koło
pozdr.

dbig moja poranna rada...kup cegle...sam wpadniesz na to co z nia zrobic...czuwaj

Albo zobaczymy kolejny temat na forum:P

Łot dwa wynalazki na forum się znalazły.

Obejrzyjcie sobie dokładnie wszystkie rowery na tych zdjęciach http://alaskaultrasport.com/PHOTO%20PAGE..html i będziecie wiedzieć dokładnie jaki sprzęt jest na zimę. Uważam temat za ostatecznie wyjasniony.

Ale z*******e kapcie, dbig, jak takie kupisz - zostaniesz moim idolem !!

Chłopaki od FR będą robić sobie z toba foty, no i w końcu pojawisz się w TV.

"Uważam temat za ostatecznie wyjasniony"

hmmm... dbig to dbig, ale u Ciebie diablo czytanie ze zrozumieniem szwankuje

:P ja zrobilem to samo tydzien temu :P tylne kolo sie podwinelo... a predkosc spora.. zostala bruzda na betonie nawet po przeszorowaniu pedalem po prostu trzeba teraz bardziej zwalniac przed zakretami ;)

yy to samo sie tyczy upadku autora poprzdniego posta ;)

Dowiedziałem się o oponach Vittoria Master Cross Hybrid rozmiar 700x27 nie wiem jednak jakie jest w nich wymagane ciśnienie?
Tam to nie zostało opisane napisane:
http://www.bicycletires.com/tek9.asp?pg=products&specific=jolmink0

normalne cisnienie a jakie niby?

Z tego co się orientuje ciśnienie w oponach zimowych musi być odrobine niższe bo lepsza przyczepność opony.

dbig, jak bys nie zauwazyl na tej stronie co podales link jest mowa o sugerowanym cisnieniu......

slawek, ale jak bys nie zauwazyl to tam jest podane miedzy 75-100 psi. Widze ,ze dbig swietnie zdaje sobie sprawe z tego, ze roznica AZ 25 psi to jest sprawa zycia, badz smierci. Co ja mowie dbig, ty lepiej uwazaj, bo nie wiem czy wiesz ale jak temperatura spadnie o 2 stopnie Celsjusza to musisz spuscic powietrze z opon o 7,2348257 psi ale nie moze to sie wachac. Spuscisz za malo - opona ci wybuchnie, spuscisz za duzo - skrzywiona obrecz gwarantowana co sie dalej laczy z niedokladnym torem jazdy przez co mozna wpasc pod samochod jadac ze skrzywina obrecza. A najgorsze jest to ze pozniej jak ci opona wybuchnie to nie mozesz miec pretensji do producenta bo ci producent udowodni ze spusciles o 0,00456 psi za malo ... Takze ty sie dbig lepiej dowiedz o dokladne cisnienie i kup sobie pompke z elektroniczym manometrem. Hmmm chociaz moze lepiej nie bo elektornika moze zawiesc przy zimowych warunkach. Kurcze dbig, no naprawde nie wiem co mam ci doradzic. Ale z tym cisnieniem to naprawde uwazaj. Kiedys mialem dobrego kumpla, ale niestety mialem ... Temperatura spadla o 5 stopni !! a on nic nie zrobil i niestety ... Od tego czasu w zime jezdze tylko na trenazerze.

Jest jeszcze jeden sposób,obiązać pakułami opony napompować helem i będą z****iście szły po śniegu:()

przyczyną śmierci była eksplozja opony... po koledze została wielka dziura w śniegu ;)

Taaa też to miałem. Na pamiatke mam jeszcze postrzępioną felgę...

MAM OPONY DO SPRZEDANIA NIE UŻYWANE Z KOLCAMI MAJĄ 304 KOLCE WYMIAR TO 26 CALI TERENOWE JAK CO TO DZWOŃ POD nr komurkowy
692166890 lub domowy 0713380538

i o kogo mam pytać ?

a podaj przynajmniej producenta

Inne tematy z forum

Rowery na chodniku-kurcze czy to tak trudno zrozumieć? (71 odpowiedzi)

Czy to tak trudno zrozumieć że rowerom (poza wyjątkami opisanymi w KD) nie wolno poruszać się po...