problem z przerzutkami

Witam
Na początku maja tego roku zakupiłem rower UNIBIKE MISSION. Ostatnio zauważyłem problemy ze zmianą biegów. Chodzi mi o zmianę przednich przełozeń. Pierwsze objawy jakie się pojawiły to miemożność takiego ustawienia przerzutek aby bez problemu jeździć zarówno na przełozeniu 2-3 (średnie z przodu i 3 z tyłu) jak i 3-7 (czyli do najszybszej jazdy). Łańcych ocierał o element zmieniający jego położenie. Po dokładniejszym przyjrzeniu się problemowi zauważyłem, że co prawda można ustawić przerzutki tak aby używać większości (dozwolonych oczywiście) kombinacji, jednak nie mogę ustawić aby bez problemowo jeździć na 3-7 a czasem nawet na 3-6. Powodem jest (na to przynajmniej wygląda) skrzywienie przednich zębatek.
Teraz pytanie: Czy skrzywienie to (dochodzące nawet do ok 5mm) mogło powstać NIE z mojej winy? Nie pamiętam abym upadł, przewrócił rower czy zrobił cokolwiek co mogło doprowadzić do takiego uszkodzenia. Teraz oddaję rower do serwisu i chciał bym wiedzieć, czy serwisant rozmawia ze mną uczciwie. Jeśli będę znał możliwe przyczyny takiego stany mechanizmu, to będę wiedział czy przypadkiem nie oszuka mnie wmawiając mi moją winę.
Dane:
Mechanizm korbowy: SR SUNTOUR XCC300/ALU/48x38x28T/175 mm/osłona
Przerzutka przednia: SHIMANO C051
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: problem z przerzutkami

w tej klasie komponentow takie skrzywienia bywaja normalne

To skrzywienie zębatek jest możliwe od słabych materiałów z których jest wykonany osprzęt, zwłaszcze jeżeli sporo ważysz i lubisz na podjazdach stawać na pedałach.
Ja sam nie za dużo waże(ok. 60kg) a jak na ciężyszym podjeździe stanę na pedałach i docisnę to widze jak mi się korba minimalnie wygina, ale jest to wychylenie nie większe niż 1mm i trzeba się naprawde porządnie wpatrywać, natomiast nie wpływa to w najmniejszym stopniu na zmianę biegów, nic mi z tego powodu nie ociera, również na przełożeniach 3-7.
Mój sprzęt jest jednak wyższej klasy od twojego, poza tym jak już pisałem nie ważę zbyt dużo. Mam korbę Alivio i przerzutkę przednią XT.

pozdROWER

ja mam powyginane permanentnie... widzę obracając korbą (pedałami) w garażu...

Dam jeszcze jedną poradę, może trochę banalną, ale...
Sprawdź czy korba jest dobrze dokręcona oraz czy nie ma luzu na łożyskach suportu. Może to będzie powodem problemu.

Ja tez mam korbe sr suntour PFF z najwieksza tarcza 48 zebow. musze ci powiedziec ze tez podczas czt to podjazdow , czy porzadnego deptania na ulicy tarcza sprawia wrazenie ze wygina sie i to dosc sporo na skutek nacisku. Ja waze okolo 85 kg wiec jak chce szybko rozbujac rower i depne konkretnie to gnie sie. Sama tarcza jest plaska jak lustro , ale na skutek nacisku material pracuje. Poki co to przejechalem w tym sezonie na niej jakies 5000 km i wszystko z nia jest ok, i powiem Ci szczerze ze jestem z niej nawet zadowolony.

Inne tematy z forum

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Rowery na chodniku-kurcze czy to tak trudno zrozumieć? (71 odpowiedzi)

Czy to tak trudno zrozumieć że rowerom (poza wyjątkami opisanymi w KD) nie wolno poruszać się po...