prosze doradzcie w zakupie

chce kupic rower gorski, mam ok 500zl. czy moglibyscie mi polecic jakis tani sklep rowerowy. a moze ktos chce sprzedac tanio swojego bika? czy wogole za 500zl mozna kupic dobry rower (do weekendowych przejazdzek po lesie)? nie chce kupowac jakiegos szita z marketu. moze jest w 3miescie jakis komis rowerowy? prosze o pomoc bo nie jestem kumaty w tych sprawach.

z gory dziekuje i
pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: prosze doradzcie w zakupie

Przy 500zl jedyne co mozesz zrobic sensownego to zakup od kogos z anonsow. Przydalyby Ci sie w tym porady kogos kto jezdzil duzo, i ma pojecie o sprzecie. Unikaj "napuszonych" ogloszen chelpiacych sie tym "jakie to fajne sportowe gadzety nanizane na rame i jaka ta rama jest super". Z reguly ukrywa sie za tym proba sprzedania przechodzonej chabety ktora de facto sie prawie rozsypyje. Ale nie zawsze. Unikaj jak ognia wszelkich "naprawionych" ram. Sadze, ze sluszne bedzie zalozyc sobie jakas strategie dojscia do przyzwoitego sprzetu. Z reguly sprzedawane w ogloszeniach rowerki na LX, XT a zwlaszcza XTR wymagaja wymiany osprzetu. Obecny osprzet ponad "zwykle" Deore kosztuje. Przy zakupie uzywanego roweru wydaje mi sie sluszne zwracanie uwagi glownie na rowery ze sztywnym widelcem. Powinny byc mniej skatowane. Coz, gdyby udalo Ci sie "trafic" dobrze zachowana rame Mongoose IBOC ... pozazdroscilbym.
Rzuc okiem rowniez na Allegro. Ael ostoznie :)

Pozdrawiam,

dzieki za rady.
a czy moglbys luknac tu: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=24963062 Co sadzisz o tym rowerze? ile max za niego mozna byc dac? o co zapytac sprzedajacego?

pozdrawiam

Szczerze mówiąc to ja bym raczej odrazdzał zakup, z kilku powodów:
- na pierwszej fotce w miejscu łączenia cienkiej rury górnego wahacza tylnego(nie śmiejcie się, nie wiedziałem jak to dokadnie opisać:-)) z rurą górną widać coś brązowego, zapewne jest to rdza. Świadczy to o tym że rower ten ma już swoje najlepsze lata dawno za sobą
- przerzutka tylna na drugiej fotce jest bardzo stara, z tego co pamiętam to tak przerzutka Alivio wyglądała w sezonie 1998(pewności nie daje), skoro ma ona(i nie tylko ona, a cały rower) tyle lat to już napewno nie jest w zbyt dobrym stanie, ma loozy, itp.

Moja opinia: Ja bym tego roweru nie qpił, bo bałbym się że rama pęknie w miejscu rdzy, a cały osprzęt z powodu jego wieku będę musiał wymienić, co będzie w rezultacie nie opłacalne.
Ogólnie odradzam, ale wybór i tak należy do ciebie :-)

pozdROWER

Mnie zastanawia dlaczego ktos nie przyznaje sie do tego, ze to jest GT ?
Po co zamalowal marke i model ? Rury od Tange na jakims "noname" ?
Rama wyglada na przelom 96/97 moze nawet wczesniej. Zwroc uwage na sposob laczenia rur ktory ujawnia jej wiek. To jest lutowana rama. W zwoim czasie traktowalem jak skarb moja lutowana rame ze wzgledu na wytrzymalosc. Obecna technologia spawania aluminium/stali jest juz na tyle dobra, ze sadze iz przewyzsza tamte dziela.
Reasumujac - na wyczynowke on nie wyglada, nie ten typ spoin w odniesieniu do szacowanego wieku, brak sterow a-head ktore byly standardem na wycz. rowerach juz pod koniec 96.
Prawdopodobnie ma 1 calowa glowke ramy. Radze unikac - trudno kupic stery, podobno slaba sztywnosc.
Hamulce - Canti ... to nienajlepszy pomysl. Trzeba miec power w lapie zeby tego skutecznie uzywac.
Nie bardzo widze to rdzawe o ktorym wspomina Zywy ale skoro to wypatrzyl, nie bagatelizowalbym tego. U mnie ze starosci wzrok juz nie ten :)

Pozdrawiam,

Gdy kliknie się na zdjęcie w ofercie na allegro, powiększa się ona. Wtedy owa rdza jest już bardzo dobrze widoczna. Dziwi mnie jednak że na innym zdjęciu w tym samym miejscu rdzy tej nie ma. Jeżeli ktoś chce to zaznacze w Paint'cie te miejsca i moge podesłać mu te zdjęcia na maila. Jeżeli ktoś z was chce nie poda tu swojego e-mail'a.

mi to wyglada na dziwna szosowo - terenowa rame gt sprzed stu lat, nie wiedziec czemu z oznaczeniami innej marki - chyba jakas nagroda od firmy corex (skanery do kart), slowem - nie kupuj raczej, w ogloszeniach na trojmiasto.pl ktos chce sprzedac ramke gt tempest z kupa osprzetu za mniej niz 4 stowki - to mi wyglada na dobry start do budowy nowego a niedrogiego roweru - jakies drugie tyle i bedziesz smigal super, jakas polowa wiecej i bedziesz jezdzil

dzieki wszystkim za rady.
nie biore tego bika. moze ktos z was ma odrobine czasu zeby przejzec ogloszenia na allegro lub trojmiatso.pl i polecic jakiegos bika do 500zl. bylbym bardzo wdzieczny. moj gg 2188692. te 500zl ledwo co uzbieralem wiecej nie dam rady uzbierac, no chyba ze za rok. ale ja juz chce jezdzic.
a co do pomyslu kupna samej ramy to raczej odpada bo nie mam ani potrzebnych narzedzi ani wiedzy aby dokupic reszte i zlozyc w calosc.

pozdrawiam

Inne tematy z forum

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...