przeniesienie kuchni do pokoju

czy ktoś z Was dokonywał takich zmian ?
planuje kupić mieszkanie od dewelopera i mam taki plan, żeby zrobić pokój z aneksem a kuchnie przerobić na pokój. Poczytałam trochę i obawiam się, że deweloper odmówi i jeśli tak się stanie to będę zmuszona zrezygnować z zakupu, chociaż znalazłam też opinie osób, którym odmówiono a potem po namowach okazało się, że jednak można.

Będę wdzięczna ze wszelkie porady :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: przeniesienie kuchni do pokoju

proszę o kontakt - pomogę
koba76@o2.pl

a mieszkanie masz juz wybudowane czy jest w trakcie i chcesz zeby zrobil to deweloper?

my tak zrobiliśmy ale sami na własną rękę, po zakupie m. i właściwie deweloper nie miał nic do gadania, a nawiasem pisząc to i tak powinien się zgodzić...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kawalerka to mieszkanie się dopiero buduje ( chyba, dzisiaj ide dopiero dowiedzieć się do biura sprzedaży ;), a jak daleko mieliście pion kanalizacyjny ? bo u mnie kilka metrów od miejsca gdzie ma być kuchnia :(

iii jak tylko poznam szczegóły to napiszę :)

Witam

pracuję w biurze projektowym w kórym projektujemy wiele osiedli mieszkaniowych ... takie zmiany są nagminne i developer powinnien się zgodzić i zgłosić się do swojego projektanta o akceptację i wtedy jest to sprawdzane pod kątem możliwości zmian (piony itp.)

Samodzielne zmiany są niedopuszczalne !! nie pod każdy pion went nie podłączy się okap itp. Takie zmiany powinne być konsultowane z głównym projektantem

fiolek a czy mogłabym przesłać Ci na maila rzut tego mieszkania ? :) czy Twoim zdaniem jest taka możliwość, dzisiaj idę do kierownika budowy i chciałabym mieć już na ten temat jakąś wiedzę

ok
kavka.gda@o2.pl

wysłałam :)

a tak poza tym, jakie sa przyblizone koszty takiego przeniesienia..? Bo zapewne wtedy robimy to na własną rękę.

Witam
Zajmowałem się już taką przeróbką.
zapraszam na strone http://www.robotica.pev.pl gdzie znajdzie Pani galerie kilku z wykonywanych przezemnie prac oraz kontakt do mnie gdyby byla Pani zainteresowana.
Pozdrawiam
Arek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Masz dwa warianty. Pierwszy łatwiejszy zglosci deweloperowi ta przerobkę by on ja wykonal. Tak bedzie zdecydowanie łatwiej i bezproblemowo bo:
-podjescia hydrauliczne bedziesz mial od razu schowane w sciany
-od razu w miejscu kuchni bedziesz mial wieksza ilosc gniazdek
-od razu zrobia ci podjescie pod kuchenkę
- jak sie da to zrobią Ci wentylacje w odpowiednia stronę

Deweloper z powodow zdroworozsądkowych odmówić Ci może tylko z powodu wentylacji. Kuchnia musi miec wentylacje i już (wedlug prawa rzecz jasna, bo w zyciu to róznie bywa). Z powodów "politycznych" moze Ci do tego zniechęcać bo mu się może nie chcieć albo bedzie chcial na tym duzo zarobić.

Jak bedziesz rozmawiał z deweloperem przyniesc mu taki plan swojego rozwiazania iż teoretycznie chociaz pion wentylacyjny jest w kuchni - czyli np narysujesz o 20-30 cm krótszą sciankę by kanal wentylacyjny miał kontakt z kuchnią.
Jak bedziesz rozważał samodzielną przeróbkę to pamietaj iz najpier bedziesz musiał rozkuć sciany by dostac się do podłaczeń hydraulicznych - one normalni ida w poziomie w posadzce, jak bedziesz je przedłuzał samodzielnie to w posadzkę trudno Ci się bedzie wkuć więc rury hydarauliczne (odłbywowa szczególnie) bedzie Ci biegla po scianie.
Nie jestem elektrykiem ale wydaje mi się ze przedłużenie istalacji 3 fazowej do płyty grzewczej to bardzo trudna sprawa.
Jak nie chesz płacić za projekt rekalmujacym sie tu polecam forum plany i wizualizacje na gazecie - tam jest duzo speców którzy plan zmian zrobią Ci za darmo.

fiołek dziękuję bardzo za odp. niestety pisałam z komputera mojego szwagra i on skasował wiadomość więc nie mogłam odpisać na maila :)

na szczęście kierownik budowy okazał się spoko człowiekiem i nie będzie najmniejszego problemu z przeróbką ! :):)
rury wentylacyjne pójdą górą

dziękuję Wam wszystkim na udzielone rady :)
pozdrawiam serdecznie

fiołek czy moge Tobie podesłać rzut mieszkania?
2 pok + oddzielna kuchnia chciałabym zrezygnować z kuchni i przenieść do jednego wiekszego pokoju.

tak oczywiście może Pani przesłać

Witam ,
W odpowiedzi na Pani pytanie chciałbym aby określiła się pani do czego dokładniej miała by wchodzić w rachubę zmiana. Prowadzę firmę wykonującą tego typu przeróbki oraz mam znajomego architekta który może ewentualnie spojrzeć w plany . Jeśli nie będzie większych perturbacji związanych z tym przypadkiem to jestem zainteresowany zaoferowaniem swoich usług do wykonania powyższego zadania.

Maciej

605-870-566

Maciek- czy to post do mnie?

Tak, poproszę o rzut mieszkania i ewentualnie na drugim takim samym nanieść poprawki czerwonym kolorem i zeskanować .

Witam.
Proszę o kontakt
Jeżeli nadal istnieje problem

STALMEB-Przemysław Kamiński
83-031 Łęgowo
Ul: Rzeczna 46
Nip: 584-25-88-114
Regon: 220975524

http://www.stalmeb.pl
e-mail: biuro@stalmeb.pl
Telefon:
793-613-213
505-167-273

Numer Gadu-Gadu:22027154

Inne tematy z forum

meble na wymiar (11 odpowiedzi)

kto co poleci

Meble ogrodowe (56 odpowiedzi)

Założyłem nowy wątek, bo wszystkie dotyczące mebli ogrodowych są już bardzo stare. Jakie macie...

białe blaty w kuchni (40 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada białe blaty w kuchni, ładnie to wygląda, ale czy jest wygodne?