przeprowadzka do bojana

witam wszystkich. od pewnego czasu zastanawiamy się nad przeprowadzką do Bojana. Ceny domów troszkę spadły, więc temat znowu powrócił zostaje jeszcze sprawa pracy. chciałem zaciągnąć języka w tym temacie i liczę na jakąś odpowiedź. ja jestem diagnostą samochodowym, a moja druga połowa nauczycielem wczesnoszkolnyn
i specjalnym. ciekawi mnie czy była by szansa na pracę i jakie są zarobki w Waszym rejonie. dzięki za odpowiedź
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: przeprowadzka do bojana

Witaj @zainteresowany.

Jest wiele wątków do poczytania na forum o Bojanie. Poniżej przytoczę ci kilka z nich. Ocenę i decyzję pozostawiam dla Ciebie.

Ogólnie o Bojanie:
http://forum.trojmiasto.pl/Wrogie-Bojano-t325126,4,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Co-wie-pan-Wojt-o-patronach-ulic-w-Bojanie-t424500,4,16.html

Szkoła w Bojanie:
http://forum.trojmiasto.pl/gimnazjum-w-Bojanie-jest-ok-t225276,4,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/szkola-w-Bojanie-opinia-t210746,4,160.html

To są przykładowe i pierwsze z brzegu. Z drugiej strony, wpisując frazy Bojano, Bojana lub Bojanie wyskoczą ci wątki na forum. posortuj sobie według czasu i masz już najświeższe wiadomości.

Pozdrawiam i życzę sukcesów
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

mieszkam tu juz od 9 lat. Bojano pozostawione jest samym sobie. Dla urzędu w szemudzie nie istnieje. Ledwie równają nam drogi, jak są juz nieprzejezdne. Tak więc raczej tu się mieszka, a życie zawodowe, zakupy itp. raczej są w Gdyni. Trudno też planować jakieś atrakcje rozrywkowe, czy dodatkowe zajęcia dla dzieci lub np. basen. jest to wyprawa do miasta i powinno się mieć jakieś lokum w Gdyni. Powietrze za to jest wspaniałe, wschody a zwłaszcza zachody słońca bejeczne, sa też sarny i całe lato wrzeszczą żurawie. Sielanka. So komu w duszy gra....
Pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

jesli chodzi o miejscowosc to polecam, ogólnie bojano jest nazywane potocznie 'sypialnia gdyni' rdzennych mieszkanców jest coraz wiecej a ludzie zamieszkali to wiekszosc trójmiasto. jesli chodzi o prace to wiekszosc dojeżdża do trójmiasta i tam pracuje. Jesli chodzi o zone nauczycielke to by przydał sie ktos nowy aby zasilic nasze bojanskie grono pedagogiczne gimnazjalne jak i podstawówka bo to co teraz jest to jest czysta kpina. Jedyni nauczyciele, którzy prezentuja jakikolwiek poziom to wf-isci, i to oni powinni dostac medal za to ze potrafia prowadzic zajecia bez sprzetu miejsca i wgl wszystkiego. Jednym słowem są to cudotwórcy. oczywiscie jesli pieniadze sa to na wszystko tylko nie na sprzet sprotowy. Jednym słowem poziom nauczania jest słaby i mozna w prosty sposób to zauwazyc bo juz zdarza sie ze dzieci z podstawówki dojeżdżaja do szkoł a gimnazjum to w 50% jak nie wiecej jeździ do szkoł poza bojanem , a reszta nie została ze wzgledu na albo brak funduszy na dojazdy badź nie zalezy im na jakiejkolwiek wiedzy.
zachecam aby mimo wszystkich mozliwosci mogła druga połówka zasilic grono nauczycieli szkoły dla dobra naszej wsi i przyszłosci kolejnych pokolen

to nie jest takie proste. obecnie mieszkamy jakieś 600 km. na południe.
temat przeprowadzki maglujemy jakiś czas ale zawsze jest podgórkę
mieszkanie, praca , szkoła młodego, a wiadomo, że z jedmej pęsji rady nie damy bo do NOWOBOGACKICH się nie zaliczmy. Będziemy na święta w Bojanie to rozejżymy sie za pracą. ale zaczynam mieć mieszane uczucia
-szkoła do bani
-praca ?
-brak rozwoju infrastruktury
-itp. co wyczytałem na forach
PLUSY TEŻ SĄ ale jest ich mniej
MYŚLIMY DALEJ.

wydaje mi się że @koks nieco przesadza z niskim poziomem nauczania w szkole. Kilka lat temu, gdy moje dziecko wychodziło z bojańskiego Gimnazjum i poszło do dobrego Liceum w Sopocie, to nie dało się odczuć, że poziom nauczania tutaj był niższy. Wprost przeciwnie. Wprawdzie nie wiem co teraz dzieje się z tą szkołą, ale trudno uwierzyć żeby zmieniło się aż tak na gorsze w tak krótkim czasie.

Jeśli chodzi o pracę to myślę, że dojeżdżanie do większych miejscowości jest standardem i raczej nie można tego uznać za wadę. Wiadomo, że w niedużej miejscowości nie wystarczy dla wszystkich miejsc pracy. Autobus do Gdyni jest. Zawsze można zainwestować w oszczędny samochód i dojeżdżać, nie jest daleko do miasta.

Decyzja nie jest łatwa. Trzeba zdecydować: życie w mieście (duży wybór szkół dla dziecka, blisko do pracy), czy spokojne życie na wsi (nieduży wybór szkół, dalej do pracy, do miasta). Kwestia priorytetów, gustu i stylu życia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

@zainteresowany sorry, nie chciałem Was przestraszyć. Tak naprawdę to nie jest tu źle.

Szkoła nie jest zła. No chyba, że porównujesz (chcesz porównać) ją np. do jakiejś super dobrej szkoły w Krakowie (pewnie gdzieś tamte okolice?), no to Bojano jest na przegranej. Nie ma tu zmian popołudniowych, gimnazjum oddzielone os SP, czysto i hala się buduje ! Po za tym nie odbiega od przeciętnej polskiej szkoły.

Praca. Jest i moim zdaniem tylko człowiek, który nie ma chęci nie będzie pracował. Może nie ta pierwsza stanie się pracą marzeń, ale szybko znajdziecie taką co Was zatrzyma na dłużej na pomorzu.

Infrastruktura się robi. fakt - powoli, ale się robi. Największym problemem są drogi. Oczywiście nie te, które łączą Bojano z Gdynią, ale te "wewnątrzwiejskie" - może kiedyś zrobią?

A teraz ja zapytam. Czemu właśnie Bojano? I skoro już wasza decyzja powoli dojrzewa (bo nawet wioskę wybraliście) to chyba już wcześniej sprawdzaliście warunki tu panujące. Począwszy od władz po cenę metra u rolnika. Ale to tak z ciekawości.

Kończąc - jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

już Ci odpowiadam Tom.
kuzynka mojej żonki tam mieszka i ciągnie nas do siebie, więc parę razy mieliśmy zaszczyt u WAS bywać. FAKT okolica cudo!!!! te Zurawie i sarenki.
metraż - 2-lata temu domek murowany nie szkieletowy kosztował 600-700 tyś teraz poniżej 500 juz się kupi (ważne bo w kredyt ok 130-150m2)
bywaliśmy turystycznie więc nikt nie myślał o pracy, szkole dla młodego.
powroty zawsze mijał w dyskusji "A MOŻE WARTO ZARYZYKOWAĆ'
i tak czas mija, a my potrzebujemy solidnego kopa. fakt na wasze drogi to potrzeba terenówki. duży problem to mały i szkoła stąd moje pytanie o pracę na miejscu. dojazdy do pracy w Gdyni są czasochłonne, a dziecko samo?
pozdrowienia z południa

@zainteresowany, no teraz już wszystko jasne.

No tak jak napisałeś - IMPULS jest potrzebny. Mniejszy lub większy, ale zawsze.
Będąc w Bojanie, porozmawiajcie na poważnie z rodziną o tym jak tu się żyje. My Wam niestety obiektywnie nie odpowiemy. Poruszcie z nimi temat pracy dla Was, szkoły dla małego, jego zaprowadzania, przyprowadzania itd. Dziecko nie musi, a wręcz nie może być samo. Wspomniałeś o kuzynce - może na początku może pomóc, jest ewentualnie świetlica, zamiast pracy może własna działalność (a co, jak zmieniać życie to na całego), może jedna dobra pensja na początek wystarczy? Musicie solidnie rozważyć wszystkie za i przeciw, no i wersję pesymistyczną jak i optymistyczną. Musicie być przygotowani na wszystko. Poczujcie się przez chwilę, jakbyście już tu mieszkali i musieli radzić sobie z codziennością. Może to Wam coś naświetli?

Co do dojazdów z Gdyni. Ja sam pracuję w Gdyni, a nawet na drugim jej końcu patrząc z Bojana. Nie jeżdżę samochodem tylko autobusem. Nie mam większych problemów z wydostaniem się, czy powrotem do Bojana. W najgorszym czasie (przebudowa drogi krajowej 218) byłem w 1h40' w domu. Nie jest źle. Praca jest też po za 3miastem.

Drogi. Odwieczny problem mieszkańców. Może i najlepsza terenówka, ale ja jeździłem 4 lata Passatem na niskoprofilówkach i przeżyłem. Teraz też poruszam się zwykłą osobówką. Daje radę i jeszcze jeździ.
Kiedyś musi być lepiej.
Powodzenia i pozdrowienia.

popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zainteresowany - ja tez pochodze z poludnia, konkretnie z okolic Krakowa Nie bedziecie sami :-) Mieszkam z rodzina w Bojanie prawie 9 lat. jak masz glowe na karku - dasz rade :-))) Pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja tak naprawdę pochodzę z zachodu kraju, a nie z Pomorza. I tez dałem radę. Więc jak widzisz - poradzisz sobie @zainteresowny. ;-)

Inne tematy z forum

Jechowi przy ul. Św. Józefa (83 odpowiedzi)

Słyszałam że znajduje się tam jakaś sekta jechowych którzy notorycznie śpiewają na pół bojana co...

Dyżur radnych Bojano 16.05.24 biblioteka w Bojanie godz.17 (11 odpowiedzi)

#Światłowód w Bojanie! Jak już wiemy, firma Strzyżowski.Net, działająca pod marką Pomorski...

Smieci (14 odpowiedzi)

Dlaczego Bojano ma drozszy wywoz smieci niz gdynia i do tego w gdyni czesciej odbieraja