przerobić górski na szosowy...

generalnie chce zmienic sobie przednie kola zebate na wieksze.takie od szosowych. moje teraz maja 46 zebow.jakie sa jeszcze dostepne rozmiary? i w ogole co myslicie o takim pomysle?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: przerobić górski na szosowy...

Jak dla mnie to nie ma sensu, bo zawsze będziesz miał geometrie ramy MTB. Nie lepiej kupić oponki szosowe do górala? Albo kupić używaną kolarzówkę.

Kup uzywana kolarzowke lub komplet kol z oponkami superslick do 1,5...

Zebatke z przodu mozesz miec taka jak mialem, czyli 48 - ktorej uzywalem w "nornalnym goralu". Teraz zmienilem na 44 bo wiecej jezdze w ciezkim terenie z duzo iloscia kamieni, pofaldowanym tak, ze potrzebny mi wiekszy przeswit...

pozdrower
Peter

no bo widzisz mi chodzi o to ze ja glownie jezdze po asfalcie i staram sie malymi nakladami zwiekszyc predkosci.nie chce szosowego bo jest za delikatny na moje trasy.a w tym po prostu nizszych biegow nie uzywam.

yacek napisał(a):

> no bo widzisz mi chodzi o to ze ja glownie jezdze po asfalcie i

> staram sie malymi nakladami zwiekszyc predkosci.nie chce

> szosowego bo jest za delikatny na moje trasy.a w tym po prostu

> nizszych biegow nie uzywam.

powiem co ja zrobilem 2 lata temu. Tez nie mialem kasy, ale sporo części się walało i tak: rama od górala (Anlen Neutron 19'' cr-mo, rurki Tange), lekki widelec Gianta cr-mo, tylko jeden hamulec - z przodu v-brake s**** 7.0, korby Exage/Biopace 42/52, łapy hamulców Shimano 105, mostek DH/FR Pazza wycinany CNC :)), tylne kółko: obręcz szosowa na szprychach DT 1.8/1.5 z nyplami alu zaplecione na piaście górskiej XT, przód odwrotnie: piasta Dura-Ace z lat poprzednich na feldze MTB i slicku 1.5, pedały górskie, siodło SelleItalia Nitrox, za zmianę biegów odpowiadają rapidfire'y Deore LX . Fotka tej pokraki http://rowery.trojmiasto.pl/tj/fot/H2314.jpg

Różnica poziomu pomiędzy siodłem i kierownicą była straszna i pozycja górna byłą właściwie pozycją dolną. Z dolnej korzystałem sporadycznie przy jakichś zjazdach czy wietrze w plecy. A poza tym - pełna funkcjonalnośc.

Jak kiedys pojechalem z tym rowerem w góry to przekonalem sie ze jeden hamulec jest "be" ;) a poza tym - OK.

Jeżeli miałbym coś radzic to poszukaj do Twojej korby zębatki 48, kup sobie lemondkę, wstaw slicki 1,25 lub 1/5 i będziesz śmigał. A jak siętrafi - kup kółko tylne 28'' i będzie jeszcze lepiej.

yacek co to za trasy ze na szose za delikatne?

jezdze [po asfalcie ale po bocznych drogach.one sa niesamowicie polatane.znajomi ktorzy maja kolazowki nie nadazaja z wymiana kol! ale o oponach faktycznie pomysle...

yacku, moim zdaniem - tak jak pisze tj - pomyśl o ostrym kole lub singlespeedzie najlepiej.

no i faktycznie - gdzie Ty jeździsz, że szosówka dla Ciebie za słaba? może lepiej pomyśl o używanej szosówce i wzmocnij jej koła?

grisza napisał(a):

> yacku, moim zdaniem - tak jak pisze tj - pomyśl o ostrym kole
> lub singlespeedzie najlepiej.

Grisza. Ja nigdzie nie napisałem o singlu ani o ostrym kole!

ups - widzisz - o innym rowerze pomyslałem - o tym, który opisałeś dla bikeworld'u - przepraszam, nie wszedłem na zdjęcie, żeby się upewnić. w takim razie to ja pierwszy wystąpiłem z pomysłem na takowy rower!!!

tamta konstrukcja (czarnuch)jest miejska. a to opisane wyżej to "coś" co złożyłem gdy nie stac mnie było na kolarkę 2 lata temu. Nie mam juz tego bika.

no kumię - wystarczy dokładnie przeczytać co napisałeś - automatem stwierdziłem, że chodzi o tamten, przepraszam raz jeszcze.

tak czy inaczej, wydaje mi się, że skoro pytantowi chodzi o szybki, a bardzo mocny rower to ostre koło z niskim przełożeniem na ramie od górala i z ze slickami 1,5 jest opcją wartą rozważenia. singlespeed jak w Twoim czarnuchu nie, bo nie wymusza kadencji, chociaż z drugiej strony przy odpowiednim przełożeniu i tak zmusza do deptania po pedałach.

pytant jednak moim zdaniem zdecydowanie przesadza mówiąc o stanie dróg - w końcu przecież wszyscy jeździmy po mniej więcej tych samych bocznych drogach i jakoś da się żyć.

ewentualnie mozna jezdzic na szerszych oponach, z wiekszymi oporami trenujac sile i nie zalatwiajac felg... jakby nie patrzec mozna to robic tez na oponkach 2,1 i dawac rade nawet z szosowcami :-) na "zwyklym" goralu .. :)
pozdrower