przerzut tyylnego koła

Więc tak: widziałem kiedyś jak jakiś gość jadąc zachamował przednim hamulcem tak. że podniosło się tylne koło, i w tym locie obócił się o 180. No i jak to właśnie zrobić?? Z góry dzięki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: przerzut tyylnego koła

w zasadzie to sam sbie już odpowiedziałeś :-)
musisz pamiętać o tym, żeby przenieść ciężar ciała delikatnie do przodu, mieć dobrze ustawiony przedni hamulec, proste koło i kask na głowicy:)

trening czyni mistrzem
powodzenia

heh.... ale w którym momencie zacząć balansować ciałem na którąś z stron ??

No właśnie, bo bez tego podnosisz się i spadasz w tym samym miejscu, a przecież nie o to chodzi...

po pierwsze primo trzeba troche powalczyc z przyzwyczajeniami i roznymi odruchami - tyl musisz miec podniesiony _calkiem_ wysoko co nie wydaje sie(i wlasciwie nie jest :P) z poczatku bezpieczna pozycja. jak tyl masz juz w gorze, skrecajac _minimalnie_ kierownice w lewo, tyl zacznie opadac ci wlasnie na ta strone. reszte musisz "zrobic" biodrami przesuwajac dupsko w odpowiednia strone. nie wiem wlasciwie czy to jest najlepszy sposob.. anyway, ja tak robie obrot o 90 stopni - a do 180 to chyba nie dojde w zyciu..

mnie czasem wyjdzie 180 ale to tylko jak mam zwykłe pedalce, bo SPD nie mam odwagi tego zrobić :)

jak kończy się "proces" hamowania należy skręcić kierownicę np. w lewo.Przenosimy ciężar ciała do przodu i staramy się przesunąć bika będącego w powietrzu w prawo

powodzenia

Inne tematy z forum

Jaki rower dla wysokiej kobiety? (129 odpowiedzi)

Przymierzam się do zakupu roweru, ale nie mam pojęcia jaki wybrać. Czy ktoś bardziej obeznany w...

Skradziono rowery Habenda ul. Wielkopolska (20 odpowiedzi)

skradziono 2 rowery MTB, proszę o kontakt w razie znalezienia lub widzenia takowych na...

trening interwałowy (24 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...