przerzutka alivio

witam ponownie!

musze kupic pzrerzutke na tył. i zastanawiam sie:
alivio czy acera? wiem ze alivio jest klasa wyzej ale cena acery to 50zl a alivio 110zl? czy warto tyle wylozycz czy moze kiedys przy okazji? (dodam ze kupuje inne rzeczy wiec kasa jest dosc wazna w tej chwili dla mnie:)

poza tym czasami bywa ze ktorys rocznik danej przerzutki shimano potrafi byc 'zly" (tak czytalem)

dzięki!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: przerzutka alivio

przepraszam - nie napisalem ze o tył chodzi :(

Tez mialem taki dylemat. Wybralem Acere bo sporo tansza poza tym i tak zmieniam (jak zarobie :P ) caly rower w wakacje wiec nie chcialem tyle kasy wydawac. Slychac glosy "nie pakuj sie w Acere" ale sadze ze spoko wyregulowana Acera ci starczy ( jeszcze zalezy jak jezdzisz). Moja acera wytrzymala ze 4 tysiace, 4 razy wgiela sie w szprychy, dwa razy walnela mocno o glebe ze sie zgial wozek i hak. Musze powiedziec ze wytrzymalem to jest :) Jezdzilem przez pol roku z rozwalonym gornym ogranicznikiem (nie moglem wchodzic na najwieksza zebatke z tylu) lecz dalej dzialala jak zloto. I w koncu sie doigralem znow wpadla w szprychy i tak sie zawinela ze sie przekrecila :/
Jesli zamierzasz sie wywalac to nie kupuj Alivio bo i tak zaraz bedziesz musial kupic nastepne. :)
Powiem jedno: moja Acera dzialala wszedzie : w sniegu, blocie w sloncu i w deszczu. Oszczedzana nie byla i dzialala... ale nowy rower bedzie na Alivio :D

:)
tez wlasnie sie zastanawiam, jezdzic moze na poczatek tak ostro nie bede ale moge sie rozkrecic :)

proste - wybierz s**** centera - cena acery, a jakość co najmniej alivio

centera?
Sam plastik... tez chcialem kupic ale stwierdzilem co metal to metal.. Centera po pierwszym pierwszym walnieciu sie rozleci w drobny mak (chyba bo nie jezdzilem nigdy )
pozdro;)

kello napisał(a):

> centera?
> Sam plastik... tez chcialem kupic ale stwierdzilem co metal to
> metal.. Centera po pierwszym pierwszym walnieciu sie rozleci w
> drobny mak (chyba bo nie jezdzilem nigdy )

co do uderzeń - masz rację. Ale o ile nie glebisz - to jakość pracy Centery przewyższa wszystkie tylne przerzutki SHI**** do 500 zł ;P

> centera?
> Sam plastik... tez chcialem kupic ale stwierdzilem co metal to
> metal..

co do uderzeń masz rację - ponoć mniej wytrzymała, co do pracy - nie znajdziesz lepszej w tym zakresie cenowym (a i w wielu wyższych zakresach konkurentów niewiele) - pytanie jest proste - czy przy jeździe XC można połamać tę przerzutkę inaczej niż przy nieszczęśliwym wypadku?

ogólnie to ja bym się na Twoim miejscu tak do metalu nie przywiązywał - tworzywa sztuczne to przyszłość.

Co do jakosci, to jednak Alivio, to inna liga, ja osobiscie uzywam zestawu Alivio na tyl i przod,i smiga super, a tu kolega wczesniej pisala ze jak masz sie zamiar wywalac, to bierze acera, a co to za argument, to tak jakby ktos mial kase na samochod sportowy a kupilby malucha bo i tak sie rozbije. Poczytaj opinie na necie o Alivio a sie przekonasz ze ludzie bardzo chwala ten osprzet, ba nawet czesto jest opinia o wyzszosci tylnej przezutki Alivio nad Deore.

DarekH napisał(a):
a tu kolega
> wczesniej pisala ze jak masz sie zamiar wywalac, to bierze
> acera, a co to za argument, to tak jakby ktos mial kase na
> samochod sportowy a kupilby malucha bo i tak sie rozbije.

to nie mialo tak zabrzmiec :P

ogolnie to ja tez doradzam Alivio chyba ze nie masz kasy to acera w ZUPELNOSCI starczy.

a co powiecie na cos takiego??? http://allegro.pl/show_item.php?item=54274598
tansze od alivio/ta sama cena - 100-109 zl - a to w sumie deore jest. nowe, gwarancja, pwna osoba na allegro. tylko czy lepsze od alivio

no i alivio kupilem :) 104zl ladna czarna hehe. za kilka dni zobaczymy co jest warta

dzięki!