przesuniecie proboszcza do innej parafii

dwa lata przed emerytura, to skandal, nawet w zakladzie pracy sa trzy miesiace wypowiedzenia, a nie dwa tygodnie, po 28-latach
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: przesuniecie proboszcza do innej parafii

Parafianie w Baninie jeszcze w sobotę nic nie wiedzieli o nominacji swojego proboszcza, a ks. Andrzej na naszej klasie juz miał zdjęcie banińskiego kościoła z bardzo niestosownym podpisem! Ciekawe dlaczego wczoraj to zdjęcie wyrzucił ze swojej galerii i zmienił opis na stronie głównej?!
Bardzo podejrzane są Jego przyjazdy do Banina i " wywiady".
Czy tak robi ktoś, kto nie żeruje na cudzym nieszczęściu? Czy naprawdę ma się z czego cieszyc?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

to jest wieka prawda
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie łapcie za słówka bo to wstyd
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

pójdą na barykady i to jeszcze jakie za szybko się cieszy nową parafią aż żal było tego czytać i oglądać niech lepiej w Osowie dalej niańczy swojego kotka co za wstyd
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zgadzam się. Pozostanie po nim wielki żal i smutek! Oby do tego nie doszło!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przyznaję świętą rację - tak było! Szczerze zgadzam się z miom poprzednikiem.Ksiądz Roman wszędzie jeździł, załatwiał, a wiemy, że czasy były wtedy bardzo trudne. Sam kasał rękawy i pracował! Należy tu dodac, że wtedy mało kto miał telefon stacjonarny /o komórkowym nie wspomnę/. Żeby coś zalatwic trzeba było jeździc i jeździc! To my rdzenni parafianie "od zawsze, od początku" pomagaliśmy w finansowaniu wszystkiego . Cieszyliśmy się z tego, jak widzieliśmy jaki wspaniały kościół rośnie, albo że w kościele będzie coś nowego! Tyle dobrego ksiądz proboszcz zrobił dla naszej parafii, a teraz ma ją opuścic?! Niesprawiedliwe! Te niektóre komentarze to można sądzic, że są od osób bardzo mało związanych z naszym kościołem! Zanim się coś napisze może warto wcześniej to przemyślec.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

bzdura

super a ja mieszkam od 45 i pamiętam jak obecny proboszcz gonił za transportami już nie chodzi o bidną parafię ale niczego nie było bardzo ciężko się budowało
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

ale się wysiliłaś

Ks. Roman Janczak uczył mnie religii, jeszcze wtedy nie było jej w szkołach. Był wymagający, ale dzieci go lubiły. Żal mi go bardzo, jeśli odejdzie Banino straci dobrego człowieka i księdza
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

To jest tzn. polityka kościelna.Czy kościół zyska na takich decyzjach! .Nawet jeżeli były powody przeniesienia ks.proboszcza do innej prarafii to nie 2 lata przed emeryturą. To jest "Świństwo".Ksiądz jest przede wszystkim człowiekiem i nie popełnia błędów tylko ten co nic nie robi. A ks.Leszka też przeniesie kwestia czasu.Fajni księża rzadko takich się spotyka!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mieliśmy świetnego organiste i co ks proboszcz z powodów osobistych pozbyl sie Go A Jaśień zyskal
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jestem mieszkanką Banina od 9 lat i do ks. Romana nie mam nic. Przeciwnie, doceniam w nim to, że dzieci za nim przepadają i przede wszystkim nie męczy przesadnie dzieci komunijnych przygotowaniami. Doceniam również to, że zna swoich parafian nawet tych "świeżych" (często z imienia i nazwiska), pamięta gdzie pracują i nawet czym się interesują. Jednocześnie przychylam się do zdania, że zmiana w naszej parafii jest konieczna i powinna raczej dotyczyć zmiany wikarego. Wielokrotnie rozmawiałam z sąsiadami o kontrowersyjnym zachowaniu ks. Leszka i niejednokrotnie ludzie poruszali ten temat u proboszcza. Jego błędem było to, iż nie chciał ingerować i odsyłał ich do ks. Leszka. Nie potrafi tez przywrócić porządku na mszach świętych. Mam dziecko w wieku przedszkolnym i bardzo mnie denerwuje niedzielna msza św. dla przedszkolaków na godz. 12. Nie musze dodawać, że jest to najbardziej oblegana msza św. i praktycznie dla przedszkolaków nie ma w kościele już miejsca. Plączą się gdzies pod nogami, bo w łąwkach siedzą sami dorośli i to w dodatku Ci którzy nie maja w wieku przedszkolnym ani dzieci, ani wnuków. Poruszyłam ten temat przy okazji ostatniej kolędy i poddałam 2 pomysły. 1) Upomnieć parafian i wyprosić ich z kilku pierwszych ławek, 2) skoro tyle ludzi przychodzi na 12 to zmienić tę właśnie mszę na sumę parafialną. Ksiądz przyznał mi rację i jednocześnie powiedział, że do tej pory nikt nie zwracał na to uwagi.
Oczywiście nic się nie wydarzyło, bo na mszy o 12 dalej jest brak miejsca dla przedszkolaków. Sama forma mszy dla przedszkolaków nie odbiega zbytnio od innych mszy. Proponuję, przejść się do innej parafii na mszę dla dzieci. U nas dzieciaki nie chcą wejść do kościoła - u innych dzieciaki nie chcą wychodzić z kościoła.
Nie jestem za tym aby przenosić ks. Romana do innej parafii a szczególnie do Mierzeszyna, chciałabym aby tu został do emerytury ale potrzeba nam "świeżej krwi". Błędem poprzednich hierarchów kościoła było pozostawienie na tak długo proboszcza w jednej parafii. Wg proboszcza powinno się zmieniać co 5 lat.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

BRAWO .BRAWO ,BRAWO I JESZCZE RAZ BRAWO!!!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czepiasz się chłopie organisty? Może sam byś lepiej zaśpiewał, co?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Panowie , tu nie ma niesprawiedliwości tu jest decyzja przełożonego i trzeba ją uszanować!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

trochę przesady w tym co pan/pani napisał pp1978. Jesli 1978 to rocznik to jestem trochę starszy więc przepraszam za starcze gadanie, ale
skąd taka wiedza na temat grzechów arcybiskupa?
wykonywanie władzy nie zawsze jest pychą.
nie słyszalem aby biskup żądal pieniędzy za bierzmowanie ale niektorzy nie powinni być bierzmowanie tylko że to księża w parafiach dopuszczają do tego sakramentu i chwalą sie frekwencją a powinni jakością. Widzial pan tych palących i przeklinających chlopakow i niestety także dziewczyn ktorzy czekaja na imoprę tkj na mszę z biskupem i bierzmowani.
jakim samochodem jeździ Abp. Glódź bo ja nie wiem jak też nie wiem jakim jeżdżą inni biskupi . jak jeżdż dobrymi to dobrze o nich świadczy bo to jest bepieczniejsze i bardziej komfortowo. biskup to najczęściej starszy czlowiek więc szybko się męczy a wierni czasami , być może nieslusznie ale lubią jak ich duchowni mają dobre fury bo to ma świaqdczyć o nich tj wiernych
A jak bylo w naszej parafi czy tak super.
ks. proboszcz raczej nie mial dużej wiedzy teologicznej bo msze odprawial bez katechezy teologicznej, a celebrowal najbardziej co ? zbieranie na tacę. Po za tym nie patrzył na ludzi tylko na to kim są a to burmistrz a to
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zamiast wypisywac takie rzeczy i bolączki lepiej weź "Słownik ortograficzny" i solidnie, i to bardzo solidnie powtórz ortografię! To się przyda na przyszłośc /może jak będzie nowy ksiądz np!????///
mój przez "u"- skandal i analfabetyzm! Do powtórki ortografia!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja uważam tak:
-żal mi proboszcza ale biskupowi ślubował posłuszeństwo więc niech ks. Olek.. pardon Leszek nie krzyczy przy św. oltarzu non posumus bo chyba nie rozumie co czyni,
ponadto biskup chce oczyścić parafie w celu wyeliminowania prywatnych folwarków.
może nowy proboszcz zmieni tego grajka, który nie umie śpiewać i wnerwia wiernych, którzy chętnie by pośpiewali,
nie denerwuje mnie politykowanie księdza tylko jego brak, tylko ksiądz powinien politykować zgodnie z ewangelią, np nie powinien popierać lewaków. A zapytam parafian jak im sie podoba kolęda na ktorą przychodzi ksiądz z organistą, jak mam spokojnie z księdzem porozmawiać przy osobie świeckiej nie z mojej rodziny?
proboszcz jak by przeszedł na emeryture to i tak musialby sie wyprowadzić bo jego miejsce zajmie nowy proboszcz więc co za rożnica w jakiej parafii to będzie a kościół w mierzeszynie jest piękny i zabytkowy, a parafia typowo wiejska w odróżnieniu od zamieszkalłj przez mieszczuchow parafi w baninie. po za tym pytam czy wszyscy ktorzy się oburzają znaja powody jakie mial biskup. może on wiedzialcoś co my nie wiemy i wiedzieć nie musimy. kościolm nto nie demokracja i dzieki temu trwa 2000lat . ludzie kościopla popel niają blędy ale trudno a za księży należy się modlić muj znajomy prawy ksiądz powiedzial takich macie księ,ży jakich sobie wymodliście więc modlmy się za księży
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Szkoda, że Biskupowi zabrakło taktu w działaniu. Można było zrobić TO w bardziej cywilizowany sposób. Gdyby przygotował Proboszcza i Parafian na to co miał zamiar zrobić może nie byłoby tej dyskusji... W parafii do której odejdzie Ks Roman nie ma wikarego więc szczerze mu współczuję... choćby dlatego należą się Biskupowi te wszystkie zajadłości... Znam kilka parafii w sąsiedztwie gdzie brak zaradnego gospodarza a do mszy zamiast ministrantów służy kościelny. Pytam dlaczego tam nie "zajrzy" Nasz Szanowny Sławoj?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Poszukuję dobrego mechanika (59 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś z Was może polecić solidny warsztat w okolicy Banina? Chodzi mi o jakiś...

Terma Sp. z o.o. (8 odpowiedzi)

Witam :) Przyjmę każdą opinię na temat pracy w Terma Sp. z o.o. (producent m.in grzejników) na...

Internet LTE (58 odpowiedzi)

Witam. Czy ktoś tutaj obecnych używa internetu LTE od Play albo Cyfrowego Polsatu i mógłby się...