Re: przesuniecie proboszcza do innej parafii
Jestem mieszkanką Banina od 9 lat i do ks. Romana nie mam nic. Przeciwnie, doceniam w nim to, że dzieci za nim przepadają i przede wszystkim nie męczy przesadnie dzieci komunijnych przygotowaniami. Doceniam również to, że zna swoich parafian nawet tych "świeżych" (często z imienia i nazwiska), pamięta gdzie pracują i nawet czym się interesują. Jednocześnie przychylam się do zdania, że zmiana w naszej parafii jest konieczna i powinna raczej dotyczyć zmiany wikarego. Wielokrotnie rozmawiałam z sąsiadami o kontrowersyjnym zachowaniu ks. Leszka i niejednokrotnie ludzie poruszali ten temat u proboszcza. Jego błędem było to, iż nie chciał ingerować i odsyłał ich do ks. Leszka. Nie potrafi tez przywrócić porządku na mszach świętych. Mam dziecko w wieku przedszkolnym i bardzo mnie denerwuje niedzielna msza św. dla przedszkolaków na godz. 12. Nie musze dodawać, że jest to najbardziej oblegana msza św. i praktycznie dla przedszkolaków nie ma w kościele już miejsca. Plączą się gdzies pod nogami, bo w łąwkach siedzą sami dorośli i to w dodatku Ci którzy nie maja w wieku przedszkolnym ani dzieci, ani wnuków. Poruszyłam ten temat przy okazji ostatniej kolędy i poddałam 2 pomysły. 1) Upomnieć parafian i wyprosić ich z kilku pierwszych ławek, 2) skoro tyle ludzi przychodzi na 12 to zmienić tę właśnie mszę na sumę parafialną. Ksiądz przyznał mi rację i jednocześnie powiedział, że do tej pory nikt nie zwracał na to uwagi.
Oczywiście nic się nie wydarzyło, bo na mszy o 12 dalej jest brak miejsca dla przedszkolaków. Sama forma mszy dla przedszkolaków nie odbiega zbytnio od innych mszy. Proponuję, przejść się do innej parafii na mszę dla dzieci. U nas dzieciaki nie chcą wejść do kościoła - u innych dzieciaki nie chcą wychodzić z kościoła.
Nie jestem za tym aby przenosić ks. Romana do innej parafii a szczególnie do Mierzeszyna, chciałabym aby tu został do emerytury ale potrzeba nam "świeżej krwi". Błędem poprzednich hierarchów kościoła było pozostawienie na tak długo proboszcza w jednej parafii. Wg proboszcza powinno się zmieniać co 5 lat.
4
3