Re: rower
No cóż każdy ma swoje preferencje jeżeli chodzi np o opony. Ja na rajdy preferuję semi slicki bo mniejsze opory (śmigam na góralu). Gorzej jak dużo błotka jest, ale zawsze na asfalcie nadrobisz. Z resztą dużo ubitych szutrów trzeba pokonać i tam też wolę semi slicki. Jeżeli chodzi o przygotowanie roweru. Przede wszystkim musisz zaopatrzyć się w zapasowe gumy i jakiś niewielki zestaw narzędzi. Przydaje się wyciskacz do łańcucha i podstawowe klucze imbusowe. W rowerze musisz sprawdzić hamulce, skasować wszystkie luzy, wyregulować napęd i przede wszystkim wyczyścić i naoliwić łańcuch. Ponieważ aura jest dość wilgotna proponuję coś w stylu cross country tzn bardziej gęsty. Zadbaj o wygodę, to w końcu ok 200KM. Prawidłowe ustawienie siodełka, kierownicy mają bardzo duże znaczenie. Jeżeli będzie zapowiadało się na deszcz pomyśl o błotnikach (nieprzyjemnie się jedzie z mokrą dupą i kropkami na twarzy). Na pewno trzeba zabrać ze sobą bagaż. Przemyśl czy lepiej wieść przez 200 kilosów plecak czy załadować w torbę lub sakwę na bagażniku. Niektórzy stosują bardzo praktyczne przednie torby wraz z mapnikiem. Ja się przekonałem, że mapa przed oczami to bardzo praktyczny pomysł. Warto mieć kompas.... no ale pytałeś o rower (to już nic nie mówię) ;-)
Pozdrawiam i miłego rajdowego rowerowania. Jak masz pytania to pisz.
Robert
0
0