Re: s**** 3.0 czy 4.0 2003 ???
kello napisał(a):
> No wlasnie jak w temacie chce kupic jedna z nich bo 4.0 (03) sa
> w mk-biku za cene nizsza od 3.0 i sie zastanawiam co jest
> lepsze :)
> myslalem tez o alivio ale mam akurat lancuch s****a pc-38 to
> s**** chyba bedzie lepszy... poza tym podobno (bo nie jezdzilem
> jeszcze na s****ach) sa wytrzymalsze na trudne warunki bloto
> itp. Mam gripy s****a (2-gie w ciagu 7 lat ) i sa super:)
> I jeszcze jedno czy mozna kupic albo dopasowac koleczka do
> powyzszych s****ow na lozyskach?
Jak masz gripy s****a to albo masz w nich system s****(1:1) i wtedy tylko przerzutka s****a będzie pracować poprawnie z tymi manetkami, albo masz w nich system Shimano(2:1) i wtedy przerzutki s****a z grup 3.0, 4.0, 5.0, itd. nie będą pracować z tymi manetkami. Jeżeli natomiast chodzi o przerzutki s****a i ich pracę w błocie to faktycznie jest nieco lepsza niż w Shimano, gdyż s**** stosuje system D.I.R.T eliminujący tarcie linki na ostatnim fragmencie pancerza. Za to jeżeli chodzi o wytrzymałość przerzutek s****a na np. wkręcenie w koło patyka to tutaj Shimano ma przewagę(przynajmniej nad starszymi s****ami), gdyż starsze s****y wykonane z grilonu były bardzo słabo wytrzymałe na takie wypadki. Nie wiem jak jest z nowszymi s****ami, bo podobno od 2004 roku mają chyba korpus z aluminium(mowa o niższych grupach, bo X-7 i wyższych to nie dotyczy, bo one są wytrzymałe), ale widziałem już nie jednego starszego s****a strawionego po wkręceniu patyka w koło(sam tak zmieliłem s**** Centerę, która jest chyba z tych samych materiałów co starsze s****y).
A odnośnie tego jakiej firmy masz łancuch to się nie przejmuj, bo to że masz łańcuch czy także nawet i kasete s****a nie zobowiązuje do używania przerzutek s****a. Sam mam z przerzutkę tylną Deore i używam łańcuchów s****a(wcześniej PC-10, PC-38, obecnie PC-48) i nie mam najmniejszych z tym problemów.
0
0