s**** QUARTZ + kaseta 32 zęby

Słuchajcie mam taki problem, czy przerzutka s**** QUARTZ będzie dobrze działać z kasetą 32 zęby. Miałem dotychczas kasetę 28 zębów i jest ok, ale raz próbowałem 32 zębów i górne kółko przerzutki dociskało już łąńcuch do największej zębatki. Czy można zrobić coś, żeby to dobrze działało??

Bardzo mi zależy na tym, żeby mieć z tyłu 32 zęby (28 to czasem na stromych podjazdach za mało - kręcę z dość dużą kadencją). Kasetę będę kupował s**** 5.0.

Pomóżcie, proszę, bo muszę podjąć decyzję do czwartku - rower musi być gotowy na maraton w Gdyni!!

Pzrd i do zobaczenia na maratonie!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: s**** QUARTZ + kaseta 32 zęby

Jakiś czas temu jeździlem na s**** Centerze (wkręciło mi ją w koło i już nei jeżdże), było to jakiś rok temu. Z tego co pamiętam to na tej przerzutce pisało:

max 34T

total 40T

Więc skoro Centera obsługuje 32 zęby to Quartz który jest wyższym modelem powinien bez problemu. Acha jak chcesz to zobacz czy na twojej nie pisze jaka może byc największa zębatka. Pisze to na końu wózka, od strony kasety(koła).

Acha nie jeździłem z kasetą co miała zębatke 32 zęby, największa moja miała wtedy 28.

pozdROWER

żYwY napisał(a):

> Jakiś czas temu jeździlem na s**** Centerze (wkręciło mi ją w

> koło i już nei jeżdże), było to jakiś rok temu. Z tego co

> pamiętam to na tej przerzutce pisało:

> max 34T

> total 40T

Mam centerę i 32 zęby. obsługuje bez problemu

Cholera, ja już kupiłem 28 zębów. Szkoda, że nie dostałem tej info wcześniej. Rzeczywiście Centera to ta sama konstrukcja co Quartz, tyle że Quartz jest lżejszy. Więc jeśli mówicie, że idzie to z Centerą, to i z Quartzem pójdzie. No cóż, zakup dokonany, może za następne 5.000 km to zmienię. Nie mam przy sobie roweru, ale dzisiaj sprawdzę, czy jest coś napisane.

Wielkie dzięki.

Pocieszam się, że mając 28 nie będę mógł odpuszczać, ale niestety na maratonie w Gdyni pewne podjazdy dla mnie będą z tego powodu podejściami. Chociaż słyszałem też opinię, że s**** 5.0 (a tylko ta kaseta wchodziła w grę - cena/jakość) na 32 zęby (8 zębatego) ma bardzo kiepsko zestopniowane zębatki i są duże skoki między zębatkami, co trochę utrudnia jazdę.

Re: SRAM QUARTZ + kaseta 32 zęby

żYwY napisał(a):

> Acha jak chcesz to
> zobacz czy na twojej nie pisze jaka może byc największa
> zębatka. Pisze to na końu wózka, od strony kasety(koła).

Zgadza się, jest napisane: max: 32T, a zaraz poniżej: total 40T.
No i czy wiecie, co ten total znaczy?? Może o blat z przodu?? Nie mam pojęcia.

total teoretycznie oznacza ilość żebów obejmowanych przez przzerztkę w ogóle - czyli blat plus kaseta - co jest o tyle dziwne że tą metodą nie obejmuje 42 blatu i 11 na kasecie... aż sprawdzę swoją...

mam też 32/40 (centera)... to może się mylę bo blat i jedenastkę obejmuje swobodnie;)

> total teoretycznie oznacza ilość żebów obejmowanych przez
> przzerztkę w ogóle - czyli blat plus kaseta

co Ty za teorie Waść tworzysz??? Co ma do tego blat?? Może wprowadzisz dlugość korby do wzoru ? :)

no tworzę z logiki.. może błednie, nigdy jakoś mnie to nie dotyczyło i się nie zastanawiałem co dokładnie znaczy to total, ale skoro max32 t (teeth) oznacza zasięg przerzutki na kasecie, to sobie wykombinowałem że total 40t będzie zasięgiem ogółem - choć już podczas tworzenia tej teorii dopadły mnie wątpliwości jak widać ;)

uwaga uwaga - kolejna teoria - suma zębów na kółkach wózka i zębów na kasecie? ;)

Powinno działać. Może za bardzo łańcuch skróciłeś ? Pokręć śrubą przy przerzutce, może odciągnie trochę przerzutkę od kasety

Przejechałem dzisiaj trasę maratonu w Gdyni (nigdzie nie musiałem pchać, choć niektóre podjazdy dość strome), więc wybór kasety 28 nie był w sumie błędem. Ale następna kaseta na pewno będzie miała 32 zęby.
Dzięki za odpowiedzi. Jakby ktoś wiedział co to total, to proszę jeszcze o to info - tak z ciekawości, bo teorie Griszy nie są zbyt przekonujące ;-). A tak a propos, to Grisza masz niezłą fantazję w tworzeniu teorii - może w końcu coś stworzysz, więc podrzuć coś jeszcze, bo ta suma największej zębatki kasety i zębów na kółkach wózku przerzutki jest mało przekonywująca.
Pozdrower.

tak bardzo nieśmiało już, ale rozwinę te kółka na wózku ;)

40t total to: suma zębów na kasecie (gdzie tak naprawdę ważny jest obwód zębatki, a nie ilość zębów pracujących) i aktualnie pracujących zębów na kółkach wózka (im bardziej naciągnięty łańcuch tym mniej zębów pracuje tzn. wchodzi w interakcję z łańcuchem)

znowuż - zupełnie z głowy i chwilowego olśnienia ;) ale tak serio mówiąc to jak się pojawił ten temat to próbowałem znaleźć coś a' propos w sieci i nie znalazłem... jako że researching w sieci to spora część mojej pracy to nieskromnie twierdzę, że jestem w tym niezły to odpowiedź jest albo baaaardzo oczywista choć mojej logice niedostępna, albo takiej odpowiedzi nie ma - przylączam się zatem do prośby - co to jest to total?

tym razem już nie teoria - oto co piszą u zbooja:

Wymaganą pojemność tylnej przerzutki liczy się według następującego wzoru:

(max. zębatka - min. zębatka) + (max. tryb kasety - min. tryb kasety).

zabijta mnie, ale czy to jednak nie korby chodzi? z tymi zębatkami?bo tu już moja logika twardo obstawać będzie przy:

(największy blat minus najmniejszy) plus (największy tryb kasety minus najmniejszy)....

a total to właśnie pojemność, czyli przerzutka nie obejmie pełnego zakresu przełożeń o ile napęd ma tryby, które po zsumowaniu według wzoru przekraczają total... logicza żelazna - nikt nie zaprzeczy

> jako że researching w
> sieci to spora część mojej pracy to nieskromnie twierdzę, że
> jestem w tym niezły to...

słaby jestes w data-miningu. Znalazłem to w niecałe 30 sekund za pierwszym podejściem wpisując 3 słowa .

zerknij tu: http://www.cyclingforums.com/archive/index.php/t-4419.html

Jest wytłumaczona objętość przedniej, tylnej i total.

Jakbyś chciał lekcje szukania w sieci to się polecam ;)

do tego trzeba wiedzieć, że szuka się "capacity" tudzież "pojemność" TJ - uczyć mnie nie musisz - raczej chciałbym popatrzeć jak to znajdujesz mając do dyspozycji: 32T max 40T total, rear deralieur, cassete i kilka innych mniej lub bardziej związanych z tematem ;)

ale tak czy inaczej - z Twojego linka wynika to samo co napisałem powyżej, a co znalazłem na stronie zbooja

pozdrawiam

> do tego trzeba wiedzieć, że szuka się "capacity" tudzież
> "pojemność" TJ - uczyć mnie nie musisz - raczej chciałbym
> popatrzeć jak to znajdujesz mając do dyspozycji: 32T max 40T
> total, rear deralieur, cassete i kilka innych mniej lub
> bardziej związanych z tematem ;)

nie napisałem słów podanych przez CIebie bo uważam je za niejednoznaczne. Poza tym - wybór słów należy do szukającego. Im bardziej zaawansowany szukający tym trafniejsze słowa dobiera. Ja wpisałem tylko trzy i za pierwszym podejściem uzyskałem wynik, ktory podałem jako pierwszy z listy.

Wpisałem: total teeth derailleur . To że wybierałeś inne słowa i nie znajdywałeś... cóż.. to nie moja wina.

Keep on trying ;P

ok - chylę czoła - akurat tego zestawu nie uzyłem (a raczej użyłem, tylko niepotrzebnie wzbogaciłem o cyferki)

TJ / rowery.trojmiasto.pl napisał(a):

> zerknij tu:
> http://www.cyclingforums.com/archive/index.php/t-4419.html
>
> Jest wytłumaczona objętość przedniej, tylnej i total.

Wielkie dzięki TJ za tego linka - rzeczywiście kawa na ławę.
Z tego co wyczytałem, to mój zakup okazał się trafny. Korbę - dopiero co kupioną LX'a mam 44-32-22. W tej sytuacji, gdybym kupił kasetę 11-32, to total wyszedłby 43, a na Quartz'u jest napisane, że dopuszczalny to 40.
W przyszłości chciałbym jednak wymienić przedni blat na mniejszy - 42, a najchętniej 40 zębów. Wtedy mógłbym zamontować z tyłu 32. Ale to już przy kolejnej zmianie napędu - pewnie w przyszłym roku. Acha, jeszcze jedno pytanko. Czy ktoś się orientuje gdzie można kupić blaty aluminiowe Shimano 4 ramienne 42, a najlepiej 40 zębów??
Pozdrower

Inne tematy z forum

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...