sakwy

Jakie sakwy polecacie i gdzie je kupić w Gdyni?
pozdrawiam
Kriss
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: sakwy

Kriss napisał(a):

> Jakie sakwy polecacie i gdzie je kupić w Gdyni?

a do czego mają służyć i ile $$$ jesteś skłonny na tę przyjemność przeznaczyć?

pozdr

no jak najmniej... ideał dla mnie to crosso dry, za 160 pln, ale bym chciał za coś rozsądnego wydać około połowę.
mam upatrzone na allegro takie coś
http://tiny.pl/w3j9
ale chiałem od gościa więcej zdjęć, systemu nośnego i "widoku z profilu" na rowererze, bo boję się że będę zaczepiał piętami. Sprzedawca na razie milczy jak grób.
pozdrawiam
Kriss

ksnar napisał(a):

> no jak najmniej... ideał dla mnie to crosso dry, za 160 pln,
> ale bym chciał za coś rozsądnego wydać około połowę.
> mam upatrzone na allegro takie coś
> http://tiny.pl/w3j9
> ale chiałem od gościa więcej zdjęć, systemu nośnego i "widoku z
> profilu" na rowererze, bo boję się że będę zaczepiał piętami.

nie wiem jak z zaczepianiem piętami, ale z dużym prawdopodobieństwem:
- będziesz zakładał/zdejmował sakwy dłuuuuugo (w przypadku np. przesiadek z/do pociągu -> makabrrra
- mocowanie może być mało stabilne (pewnie haki + paski) - na równy asfalt pewnie ok, ale po mniej równyc drogach i offroadowo - może być dramat
- prędzej czy później problem rozwalających się w najmniej sprzyjających okolicznościach zamków zamków błyskawicznych bedzie cię kosztował dużo nerwów
- mało sztywne ściany boczne mogą sprzyjać wkręcaniu się w szprychy (bagażnik z 3-cią rurką będzie pomocny)

Ja bym jednak co najmniej do Crosso dołożył... nie pożałujesz - nieprzemakalność to fajna sprawa (problem przecierających się szybko worków foliowych odpada), rolowane zapięcie jest prawie bezawaryjne i daje dużą swobodę przy pakowaniu bambetli, a mocowanie pozwala na błyskawiczne za/wypięcie sakw, jest proste jak konstrukcja cepa, ale skuteczne.
Pomacać Crosso możesz np w Cyklo.
Jeszcze Duo robiło kiedyś całkiem znośnie wyglądające sakwy za umiarkowaną cenę, ale nie miałem okazji pomacać w naturze.

pozdr

akurat w cyklo crosso nie mają, żuchla też. w ogóle lipa teraz, co to , nie sezon czy co?
pozdrawiam

Te z allegro to sobie daruj. koszmar jakiś. Najlepsze są Crosso.
Możesz kupić je bezpośrednio z ich sklepu internetowego. Mają własnie jakąś wyprzedaż. Zresztą mozna sie troche potargować. Dali mi nawet jakiś mały upust.
Dobre sakwy to podstawa. Ja miałam crosso expert.

No dobra, w zasadzie jestem przekonany do crosso. Terza zastanawiam się pomiędzy twistem a dry.
Twist wytrzymalszy, bo z cordury, ale nie 100% nieprzemakalny.
Dry zupełnie nieprzemakalny, ale materiał słabszy.

Co polecacie? Szlajać się z rowerem będę od 1 doby do tygodnia, 10 dni. Ze wszystkim, czyli namiot, śpiwór i takie tam. Zresztą, ruszam już w pierwszą trasę za około tydzień :)
pozdrawiam
Krszyssztof

ksnar napisał(a):

> No dobra, w zasadzie jestem przekonany do crosso. Terza
> zastanawiam się pomiędzy twistem a dry.
> Twist wytrzymalszy, bo z cordury, ale nie 100% nieprzemakalny.
> Dry zupełnie nieprzemakalny, ale materiał słabszy.
>
> Co polecacie? Szlajać się z rowerem będę od 1 doby do tygodnia,
> 10 dni. Ze wszystkim, czyli namiot, śpiwór i takie tam.
> Zresztą, ruszam już w pierwszą trasę za około tydzień :)

jak dla mnie ideałem byłyby sakwy w kroju Expert (bardzo funkcjonalne) zrobione z plandeki takiej, jak DRY (Experty nie są jednak 100% nieprzemakalne) - może kiedyś Sebastian da się namówić i uszyje na zamówienie ;-)

sugerowałbym dry - 100% nieprzemakalne (w przypadku cordury o nieprzemakalności nie ma co mówić), a jak tak patrzę na mające już ładnych parę lat sakwy znajomych - materiał jest naprawdę wytrzymały. Jeśli wolisz cordurę - to chyba już lepiej wtedy brać model Classic - klapa i druga kieszeń są bardzo praktyczne.

pozdr

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...