sedziowie rugby w polsce

Czy w polsce nad sedziami czuwa ktos czy sedziuja sobie jak chca chodzi mi o to czy ktos ocenia prace sedziow . Czy klub moze wyslac skarge na sedziego ( pewnie tak ale oni wszyscy (sedziowie)to jedna banda i jak na kogos zakapujesz to pojada po tobie zrobmy ranking sedziow i opisujmy ich prace po rozegranych meczach moze niektorzy czytaja to i zobacza ze kibice rugby na nich patrza i ze nie sedziuja dla siebie tylko dla zawodnikow bo co jest fajnego w tym ze trenujesz grasz a tu taki jeden z drugim sedziuje stronniczo i po co tyle pracy . Wypowiadam im wojne ............................................................ Prosze piszcie o sedziowaniu w waszych miastach ja napewno napisze !!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: sedziowie rugby w polsce

jaki ranking chyba pseudo ranking sedziow

1 Bracia ksero Pietraki nie nadaja sie do sedziownia nawet mlodziezy bo przynich mlodzi niczego by sie dobrego nie nauczyli
2 Janeczko bez komentarza jak na nim siadzie jakis zespol to juz nie wie co ma robic
3 Zorawski jak chce sedziowac dobrze to potrafi jak chce wydrukowac wynik to tez potrafi
4 Szostek nic nie potrafi

sa i byli dobrzy sedziowie np niedzwiecki byl super sedzia wszystko mowil nigdy nie wydrukowl zadnego wyniku ja wiem ze sedziowie nie wszystko widza ale po co maja sedziow na liniach

sędziowie jacy są tacy są i nie mamy na to wpływu.
to mój ranking pseudo :
pietrak - każdy braki kompetencji
kościelniak - korupcja
janeczko - strach

dobrzy sędziowie :
żórawski - full profesjonalizm
hoduń - olbrzymie możliwości przyszłość
piotrowicz - towarzysko git

Co do wszystkich rankingów to nie za bardzo się z nimi zgadzam i uważam, że patrzenie na sędziów okiem kibica czy zawodnika jest nie do końca obiektywne bo nierzadko z małego błędu sędziego, po którym wasz zespół przegrywa, robi się afera korupcyjna itd. itp. Co do sędziów to nie rozumiem stwierdzenia, że sędzia Szostek nic nie potrafi (wg siłownika) bo widziałem jak sędziuje i uważam, że bardzo dobrze czuje grę i wie co robi. Co do sędziego (zachwalanego przez "jeszcze zawodnika") Chodunia to nigdy nie widziałem go jako głównego, ale jako liniowy jest bardzo aktywny i pożyteczny. Kto jest najlepszy w Polsce? Chyba jednak sędzia Piotrowicz, przepisy zna najlepiej w Polsce (max w teście) do tego jeszcze posiada rzadką zdolność do interpretacji przepisów i kwalifikowania przewinineń, która w sędziowaniu rugby potrzebna jest chyba bardziej niż w innych sportach, a do tego dochodzi jeszcze umiejętność odpowiedniego ustawienia się, która jest wynikiem dużego doświadczenia. A co do reszty? Jakoś nie szczególnie podzielam opinie co do korupcji, czy drukowania i za bardzo też nie wierzę w złą wolę sędziów, za to w słabe nerwy, czy brak wiedzy poniektórych sprawiedliwych jak najbardziej. Cieszy w takim razie pojawienie się nowych twarzy w świadku sędziowskim, szczególnie zwróciłbym uwagę na Jakuba Szczepańskiego i Marcina Zeszutka, mają duży potencjał i już niedługo to oni będą nadawali ton sędziowaniu w Polsce. Pozdrawiam wszystkich sędziów i tych, którzyn sędziowaniem się interesują, jak i tych co na nich tylko psioczą, ktoś musi.

Sędzia nr. jeden w Polsce to tylko Żuraw, wszystko widzi i tłumaczy, a komentarze ze strony zawodników wynikają tylko i wyłącznie z nieznajomości przepisów wśród zawodników.

Zeszutek M. i Szczepański J. to nic więcej jak błazenada, oni może i moga być sedziami , jednak nie widzę ich w roli arbitra rugby, niech sędziują szachy, mądralińskie japy jeszcze nie raz im skróci jakiś zawodnik, niech idą na filoaofię ale nie do rugby, proszę, nie do rugby.

dzieki za kilka szczerych slow. jesli chcesz to mozemy sie zmierzyc kto zna lepiej przepisy albo jak wolisz stan chociaz na linii. krytykowac jest latwo, ale jakos chetnych do zostania sedziami na ostatnim szkoleniu nie widzialem

Popieram,choć nie znam się na przepisach.Sędzia ma zawsze prze......ne!
Pomimo wszystko łatwo jest stać z boku, trudniej znaleźć się na boisku. Oglądam mecze rugby i stwierdzam że ze względu na zawiłość przepisów (bo przecież wydawałoby się że Rugby to sport dla mało inteligentnych, a przecież jest inaczej...) to wielu kibicom wydaje się że są mądrzejsi od sędziów, którzy (chyba!) aby sędziować mecz rugby-znać na przepisach się muszą, bo inaczej nie byli by dopuszczeni do weryfikowania takich zawodów.
Ale zawsze jest "mądrzejszy" od sędziego.... z tym, że nie zawsze ma rację,... a z reguły nigdy!
Ale to domena każdego sportu.

SZANOWNY WIELKI PTAKU MASZ DUŻO RACJI ,ALE DZIŚ TO ZNACZY W NIEDZIELĘ BYŁEM NA MECZU AZS W-WA - AZS GDAŃSK I TO CO WIDZIAŁEM JEST ADEKWATNE DO MOJEJ LISTY .
TO CO WYPRAWIAŁA TRÓJKA SĘDZIÓW Z SOCHACZEWA TO TRAGEDIA, LUDZIE CI NIE ZNAJĄ PODSTAWOWYCH PRZEPISÓW ALE KTOS IM DAJE SĘDZIOWAĆ . WYNIKU MECZU NIE WYPACZYLI, ALE POZWALALI NA KOPANIE LEŻĄCYCH ZAWODNIKÓW, NIE ZNAJĄ PRZEPISU O ZAWALANIU MAULA , NIE PANOWALI NAD PRZEBIEGIEM MECZU . SĘDZIA GŁOWNY I.P. NIE NADĄŻA ZA AKCJĄ , ALE PRZECIEŻ SĄ TESTY PRAWDA .
NIE MÓWIĘ JUŻ O NAJNOWSZYM PRZEPISIE DOTYCZĄCYM PIŁKI W PRZEGRUPOWANIU
LUDZIE KTÓRZY SĘDZIUJĄ BIORĄ ZA TO PIENIĄDZE I TO WCALE NIE TAKIE MAŁE , ALE MAJĄ TO W D****- JAK WKOMUNIE .
SĘDZIA MUSI ŻYĆ RUGBY INTERESOWAĆ SIĘ. A W POLSCE ZAWODNICY I TRENERZY ZNAJĄ PRZEPISY LEPIEJ NIŻ NIE KTÓRZY SĘDZIOWIE - TO SKANDAL .
ŻÓRAW - TO DLA MNIE OSOBIŚCIE PRZYKŁAD PROFESJONALISTY .
KIEDYS EXTRA SĘDZIOWAŁ MACIEK NIEDŻWIEDZKI - SZKODA ŻE JUŻ NIE SĘDZIUJE, ALE NA TLE PIETRAKÓW JEST DLA MNIE BOGIEM .
NIE PODAJE SWOJEGO PRAWDZIWEGO PSEUDO BO OBAWIAM SIĘ ZEMSTY ZE STRONY PIETRAKÓW- I MAFII SĘDZIOWSKIEJ
PIETRAKI PROSZĘ WAS DAJCIE SPOKÓJ Z SĘDZIOWANIEM .
Z FOLCEM NIE SYMPATYZUJĘ ALE BRAWA ZA MECZE Z POZNANIEM I AZS GDAŃSK - WARSZAWA NIE JEST TAKA NAJGORSZA .

Jestem zwiazany z jednym z trójmiejskich klubów i mam dowody ze istnieje korupcja w kregu polskich sędziów rugby.Jednak nie ma sensu tego ujawniac poniewaz nasz klub bylby juz skonczony...W polsce sedziowie sa nietykalni-przynajmniej na razie.Pozdrawiam pana Koscielniaka...

i widzisz chłopie lekko nie jest co . byle k**** z gwizdkiem jest bogiem .
kibice często znają przepisy lepiej niz sędziowie - komedia

Zgadzam sie co do osoby sedziego Hodunia z Lublina jest poczatkujacym sedzia a naprawde dobrze sobie radzi moze nie jest jeszcze w mafii sedziowskiej i mam nadzieje ze nie bedzie!!!!!!! Życze powodzenia na boiskach panie Hoduń. A co do osoby pana Kościelniaka nie moge sie zgodzic poniewaz uwazam go za dobrego sedziego ale moze o wszystkim nie wiem a wiec nie bede sie wypowiadal na jego temat . Piszcie o sedziowaniu na meczach. Czy sedziowie radzili sobie na pomozu w meczach Arka - Budowlani Lechia - Ogniwo Budowlani - Orkan Folc - Azs Posnania - Juvenia . Z gory dzieki wszystkim sympatykom rugby.

ano właśnie,jak było w sob i niedz...w Poznaniu ,Piotr Choduń( a nie jak piszecie Hoduń , miał słaby ( mam nadzieję, że jeden )dzień.
Przy wyklarowanym wyniku ( bo przez ostatnie 20 min nie uległ on zmianie ) , dopuścił do niepotrzebnych przepychanek.
Piotrkowi , przy całej wiedzy i boiskowemu doświadczeniu , brak najzwyczjniej w świecie ENERGICZNOŚCI I ZDECYDOWANIA. Gdy sedziują młodzi( stażem ) sędziowie , powinien być na meczu kwalifikator z PZR. To nie moja opinia , ale w pełni się z nią zgadzam. Weryfikacja umiejętności radzenia sobie w warunkach "bojowych" jest w wypadku "nowej fali" KONIECZNA...Tylko kto , oprócz p.Leszka Zabłockiego ma to robic ???

Niegdyś najlepszym sędzią był p. Marek Kurdelski, niestety zrezygnował z sędziowania. Obecnie najlepszym arbitrem zdaje się być p. Żórawski z Łodzi, chociaż i jemu czasami zdażają się wpadki. Co do reszty sędziów bez komentarza. Trzeba poszukać nowych arbitrów, ale warunek sędzia powinien mnieć jakikolwiek staż jako gracz, nie koniecznie jako senior, w końcu w juniorach panują te same zasady (no może z małymi różnicami).
Nie wiem jak często są organizowane szkolenia (kursy) sędziowskie, ale chyba przydałoby się to robić częściej. Na takim szkoleniu powinny być omawiane nowości w regulaminie, ale przedewszystkim ocena sędziowania bo to co teraz wyprawiają sędziowie to się przecież w pa... nie mieści.
Pozdrowienia dla wszystkich kibiców rugby

Marek Kurdelski the best

> Niegdyś najlepszym sędzią był p. Marek Kurdelski, niestety
> zrezygnował z sędziowania. Obecnie najlepszym arbitrem zdaje
> się być p. Żórawski z Łodzi, chociaż i jemu czasami zdażają się
> wpadki. Co do reszty sędziów bez komentarza. Trzeba poszukać
> nowych arbitrów, ale warunek sędzia powinien mnieć jakikolwiek
> staż jako gracz, nie koniecznie jako senior, w końcu w
> juniorach panują te same zasady (no może z małymi różnicami).
> Nie wiem jak często są organizowane szkolenia (kursy)
> sędziowskie, ale chyba przydałoby się to robić częściej. Na
> takim szkoleniu powinny być omawiane nowości w regulaminie, ale
> przedewszystkim ocena sędziowania bo to co teraz wyprawiają
> sędziowie to się przecież w pa... nie mieści.
> Pozdrowienia dla wszystkich kibiców rugby

Jesli chodzi o pana Chodunia, to jak narazie dobrze sie spisuje jedynie na linii, jako sedzia glowny powienien jeszcze poczekac. przykladem moze byc ostatni mecz, na ktorym troche nie zapanowal.Coz dopiero jest poczatkujacy....

Podejrzenia o sędziowską mafię idą w jedną stronę a niekompetencja sędziów w drugą, a że wszystkie drogi prowadzą do Rzymu to na mecze finałowe I ligi mają być ściągnięci sędziowie z zagranicy. Nie wiadomo jeszcze dokładnie skąd (byle nie z Ukrainy bo się zawodnicy zakopią na śmierć) ale tak czy siak jest to jakiś cios dla całego środowiska sędziowskiego. Co do sędziów to jak zawsze wchodzimy w personalia a tu atak goni atak. Jak chodzi o mecz w Poznaniu to słyszałem bardzo wiele uwag pod adresem Ireneusza Pietraka. Prawda jest taka, że to już chyba jego ostatni sezon w karierze, a jak chodzi o jego testy sprawnościowe to należy zgłosić się do pana Zabłockiego i się go w tej kwestii poradzić. A co do wypowiedzi niejakiego zuzu w sprawie Kuby i Marcina to sorry ale szkoda nawet takie bzdety komentować. Co do Anonima to polecam Ci anonimowo te dowody przesłać do okręgowego związku, bo oni z chęcią się tym zajmą (wiadomo - nie wszyscy kochają centralę). Co do weryfikacji narybka sędziowskiego to popieram, ale czemu nie weryfikować przy okzaji pracy pozostałych arbitrów skoro już taki obserwator (kwalifikator) byłby na meczu obecny? A co do szkoleń i karier zawodniczych sędziów to szkolenia są za rzadko i znam osobiście tylko 1, który nigdy nie grał w rugby. Pozdrawiam wszystkich i życzę Wesołych Świąt.

Przepraszam za bład w nazwisku pana Chodunia i obiecuje poprawe . A pomysl z obserwatorami na meczach i tak nie przejdzie bo skąd zwiazek wezmie na to pieniądze a pozatym kto by sie tym zajął ????????????/

Wpisujcie się na Forum Jacy to naprawdę lepsze niż wpisywanie się w miejscu gdzie może wejść byle kibic kopanej.

Inne tematy z forum

Bieganie zimą (19 odpowiedzi)

Witam szukam chętnych na wspólne bieganie raczej amatorów :-). Najlepiej z okolic Nałkowskiej,...

Jak przygotować swoje buty do biegania zimą ?. (3 odpowiedzi)

Jak przygotować swoje buty do biegania zimą ?. Ja stosuję " oddychające " powłoki hydrofobowe...

Suplementy sportowe (6 odpowiedzi)

Dzień dobry. Mój partner i ja planujemy nabrać czystej masy, a następnie zająć się rzeźbieniem...