segregowanie śmieci... mokre/suche

w mojej klatce wisi ogłoszenie, że od 1 kwietnia chełm przystępuje do segregacji odpadów na mokre i suche.

Wszystko byłoby cudownie, gdyby nie to, ze opłata w Szadółkach za śmieci niesegregowane jest wyższa niż opłata za śmieci posegregowane. OK, to rozumiem.

I jakież było moje zdziwienie, jak dostałam rozliczenie nowego czynszu ze Spółdzielni Chełm z podwyżką za wywóz nieczystości!!!!

Gdzie sens, gdzie logika?

No i po co segregować, trzymać w domu dwa pojemniki?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: segregowanie śmieci... mokre/suche

o tym samym pomyślałem-sens ekonomiczny żaden.chyba że chodzi o ekologię.
A druga sprawa to kwestia samej segregacji-w domkach jednorodzinnych i blokach o niskiej zabudowie gdzie się ze śmieciami schodzi na dwór taka segregacja może i ma sens bo faktycznie będą stały dwa pojemniki,ale np.w 10-cio piętrowych blokach jak można segregować śmieci?nawet jak wrzuce 2 worki do zsypu to lecąc z 10-ego piętra zdążą się rozp..ić a a jak nawet nie to i tak wpadną do wspólengo pojemnika,no chyba że zamkną zsypy i będziemy zjeżdząć przed blok co byłoby całkowitą paranoją,mając zsypy.Jeżeli byłaby faktycznie jakaś obniżka za wywóz posegregowanych śmieci ,to nawet bym mógł wyrzucać na dworze przy okazji wyjścia na dwór czy to z psem czy po zakupy,ale tak?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Spółdzielnia już rozwiesiła kartki o zamknięciu zsypów w 11piętrowych blokach!!!Po komentarzach osób teraz się dopiero zacznie-albo zaczną się rozwalania zamków w drzwiach do zsypów albo ludzie będą worki ze śmieciami na klatkach zostawiać tudzież niektórzy pewnie odważą się wyrzucać z balkonów.W najgorszym razie będą wyrzucać na dworze do tych pojemników na suche mokre,ale w związku z podwyżką za wywóz zamiast obniżenia kosztów przy segregacji jak zapewniano wątpie żeby ktokolwiek(choć nie uogólniam)zaczął segregować śmieci i dalej będzie szło do jednego pojemnika ,bo kto komu udowodni na 80mieszkań ,że nie segreguje?
Chyba,że posadzą kogoś w śmietniku do kontroli...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

zsypów nie zamknięto,ale zaspawano włazy:-)w śmietniku przed blokiem postawiono natomiast dodatkowy kosz na mokre odpady(takiej wielkości jak mają domki jednorodzinne)na blok 80 mieszkań!po obserwacjach ludzi nikt i tak nie segreguje,kosze pełne.Wychodzi na to ,że ta segregacja to pic na wodę,tylko znosić trzeba przed blok tym się różni
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Otoz to, mnie tez to intruguje.... Najpierw kilka tygodni przed kwietniem robia wielka "kampanie informacyjna" o potrzebie segregacji, potem zaczyna sie kwiecien 2012 i dopiero po dwoch (!) tygodnia stawia sie na terenie smietnika dwa niewielkie kontenery na "mokre". ;o To ma niby byc na 3-4 bloki obok ?!? :(

Co do pojemnika, to ogloszono, dawno temu, konkurs na pojemnik "dualny" dla domu i dworu:
http://www.gdansk.pl/nasze-miasto,512,14159.html
... i nastapila wielka cisza.
Co za debilizm! :(
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

PO CO TA SEGREGACJA JAK I TAK WYSTPUJĄ WSZYSTKO W JEDNĄ ŚMIECIARKĘ, SZADUŁKI NIE SĄ ODPOWIEDNIO PRZYGOTOWANE DO TEJ AKCJI
KTOŚ POPROSTU ZGARNĄ ZA TĘ AKCJĘ KASIURE I TYLE W TEMACIE
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Kurczak z rożna - gdzie w okolicach Ujeściska? (8 odpowiedzi)

Czy jest gdzieś w okolicach (tak do kilku km) ulicy Płockiej jakiś punkt gdzie można kupić...

Galeria Chełm (3 odpowiedzi)

Czy to potwierdzone że galeria Chełm działa tylko do 31.12?