seks przed czy po slubie?

j.w. ja uwazam ze przed :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: seks przed czy po slubie?

różnica jest prosta - npr akceptuje człowieka (kobietę) taką, jaką jest ze wszystkimi fazami, cyklami hormonalnymi itp.
Tabletki upośledzają naturalne procesy.

tez sie zastanawiam jak jest roznica dla koscila w tabletkach a naturalnych metodach tak czy siak zapobiegam ciazy. ja mysle tak, ze skoro Bog dal nam rozum a rozumni ludzie wymyslili antykoncepcje tabletki, wkladki itd wiec sa ok. juz od wiekow ludzie stosowali antykoncepcje i wtedy nikt nie robil im z tym problemow.a w dzisiejszych czasach kosciol powymyslal czego nam wolno a czego nie

nie jestesmy zasciankowym, tylko jeszcze kocsiol w polsce nie zastosowal postanowiem synodu watykanskiego II. a kosciol katolicki w anglii nie jest wcale o wiele bardziej "liberalny", to wszystko zalezy od indywidualnych ksiazy a nie kraju. teraz przynajmej tu duzo sie slyszy o tym zeby "pozwolic" katolikom uzywac prezerwatywy w Afryce ze wzgledu na HIV, ciekawe jak to sie skonczy. a wogle to najwicej katolikow jest w ameryce poludniowej, filipinach i oni sa jeszcze bardziej konserwatywni niz polacy i raczej beda przeciw jakiejkolwiek zmianom. a co do antykoncepcji naturalnej i tabletkom to dalej tlumaczenie kosciola mi nie do konca wyjasnia roznice i dlaczego jedno jest zle a drugie ok.

jestesmy zasciankowym krajem z radiem maryja na czele. nic nie robi sie zeby moldych ludzi zblizyc do kosciola a wrecz odstrasza sie ich

Niestety prawda jest taka, że katolicyzm na zachodzie różni się bardzo od tego naszego, a przecież to jedna religia i zauważ mw że Watykan jest także na zachodzie...

jak chcesz jakis wyjatek to mozemy sie umowic na kawe :P

ahaaaaaaaaa :)

to wiele wyjasnia ! i to mi daje wszystkie odpowiedzi na pytania :)

tak naprawdę jestem ateistką i piszę pracę magisterską na temat religii katolickiej i badam zachowania nadgorliwych katoliczek, które dużo krzyczą o tym jak czytają pismo święte i jak przestrzegają jego zasad a tak naprawde są przepełnione obłudą, zazdrością, ninawiścią do bliźnich...a to forum jest najlepszym miejscem żeby prowadzić badania na ten temat :)

a ktore zasady Ci sie podobaja, i stosujesz je, ze mowisz ze jestes katoliczka?

niezapominajka napisał(a):

> a jezeli chodzi o liberalny katolicyzm to cos takiego istnieje
> ( oczywiscie jest to przenosnia jesli wiesz o co chodzi) jest
> to juz bardzo powszechne na zachodzie tylko w naszym chorym
> kraju jeszcze nie za bardzo ludzie wiedza o co w tym
> chodzi...ale u nas to nie za bardzo chodzi o sama religie tylko
> o ogólną instytucje koscioła

no tak, w naszym chorym, zacofanym kraju jeszcze sie wierzy w Boga,
a trzeba dazyc do wielkiego, wspanialego Zachodu..

ja tam nie chce:P

no własnie ostatnie zdanie nie napisałam ze cała religia jest smieszna tylko że katolicyzm w niektórych kwestiach a niektóre kwestie nie oznaczają całosci no w moim rouzmieniu oczywiście:)

Autor: niezapominajka 03-09-2008 13:22 wyślij odpowiedź

to nie żarty tylko poważna sprawa...:) dodam jeszcze kilka katolickich zasad:
-brak imprez-brak papierosów-brak alkoholu i innych uzywek :) np. kawy- brak mieszkania przed slubem- nie dość ze brak seksu to jeszcze brak namiętnych pocałunków bo one są fuj ble i prowadzą do podniecenia tak nam katechetka mówiła w szkole...nie urażając katoliczek to naprawde w niektórych kwestiach katolicyzm jest aż smiesznie konserwatywną religią

ostatnie zdanie

a jezeli chodzi o liberalny katolicyzm to cos takiego istnieje ( oczywiscie jest to przenosnia jesli wiesz o co chodzi) jest to juz bardzo powszechne na zachodzie tylko w naszym chorym kraju jeszcze nie za bardzo ludzie wiedza o co w tym chodzi...ale u nas to nie za bardzo chodzi o sama religie tylko o ogólną instytucje koscioła

czy ja Cie atakuje? kazdy ma wolna wole..
juz pisalam ze nie chce Cie atakowac..
i myslalam ze wyjasnilam po co pytam o takie rzeczy...
nie mam zadnej przyjemnosci w tym, chcialam po prostu zebys pomyslala po co to wszystko robisz?

bo ja wiem z jakiego powodu biore slub koscielny...

ja po prostu lubie drazyc:)

i najchetniej zapytalabym Cie o jaki brak konsekwencji w moich wypowiedziach Ci chodzi.. ?

i nie napisałam nigdzie ze katalicyzm to śmiesznie konserwatywna religia...tylko odniosłam sie do niektórych treści katolicyzmu ze szczególnym wskazaniem na to, że antykoncepcja jest grzechem...ale nie chche mi sie dalej kontynuować dyskusji z Tobą

bez komentarza...poczytaj sobie swoje wypowiedzi to Twój brak konsekwencji w nich aż razi w oczy...widze że atakowanie innych sprawia Ci przyjemność a skoro jesteś taka gorliwą katoliczką to popełniasz grzech...

po prostu zastanawiam sie po co.. zabobon? Rodzice kaza? Nie chcesz się wyłamywać z kultury?

Mam podstawy, żeby pytac, bo mowiac pewne prawdy rzekomo katolickie mowisz o tym jaka ja jestem.. a czuje, ze pod wzgledem moralnym sie roznimy..

twoje slowa:
„o wsyztsko zależy od księdza jak nam sie trafi liberalny to jest luzik”
„a również nie zgadzam się z niektórymi "prawdami" głodzonymi przez kościół…”

'liberalna katoliczka' - A co to jest w ogole cos takiego? Co to oznacza? Ze wybierasz sobie prawdy, w które chcesz Wierzyc, a o reszcie mowisz: bee ?

'smiesznie konserwatywna religia'
Czy jest cos oprocz slubu, w bialej sukni z welonem symbolizującym czystość przedmalzenska, z czym się zgadzasz w katolickim Kosciele?
„wg kościoła najlepiej być ascetą...żadnych przyjemności...ziemianka, suchy chleb i woda do tego jeszcze pokora to najlepsze życie...przecież obżeranie się słodyczami- co uwielbiam :) ”
„dodam jeszcze kilka katolickich zasad:
-brak imprez-brak papierosów-brak alkoholu i innych uzywek :) np. kawy- brak mieszkania przed slubem- nie dość ze brak seksu to jeszcze brak namiętnych pocałunków bo one są fuj ble i prowadzą do podniecenia tak nam katechetka mówiła w szkole...”
„Ladycomp wg religii katolickiej to grzech! Uprawianie sexu tylko dla przyjemności a nie z powodu chęci posiadania dziecka jest grzechem!”
Przekręcasz katolicyzm (chyba po prostu nie do konca wiesz, w Kogo i co my wierzymy)..

I nie dziw się czemu pytam..

każdy robi to co uważa, jedni mogą przyjmować inni nie. Ja przyjmuję ze wzgledów osobistych...

Zakochana - dostalas maila?

olimpia20111 napisał(a):

> a ja daej drąże temat LadyCompa.....to w końcu to grzech czy
> nie ?:)
>

nie

Inne tematy z forum

Czy slub cywilny to wogole slub??? (209 odpowiedzi)

Przeciez tam nikt nic nikomu nie slubuje!

dobry...i nie drogi dentysta (55 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

Dj Waldzior (7 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś zamawiał na wesele Dj waldziora? Jakie opinie? Wiem, ze kiedys był jednym z...