siodełko

Witam
U mnie wlasnie nadeszla pora by wymienic w mojej szosówce siodełko i w związku z tym mam 2 pytania :

Czy skóra naturalna jest duzo lepsza od syntetykow ( wiem ze jest lepsza ale czy warto za to placic )?

I czy dziurki albo rowki sa rzeczywiście skuteczne obnizajac nacisk czy tez sa niewygodne podczas jazdy ?

najlepiej jak ludzie ktorzy mnóstwo czasu spedzaja na rowerze napisali o jakis konkretnych sprawdzonych modelach siodełek ( chcialbym wydac do 300 PLN )
Z góry dziękuję za odpowiedzi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: siodełko

Sóra jest najlepsza . Miałem już siodełko z dziurą , owszem nacisk na wrażliwe miejsca jest mniejszy ale ważniejsze jest żeby prawidłowo były podparte kości kulszowe . Co do rekomendowanych modeli - mnie np . bardzo odpowiada Flite i Turbomatic ale sidełko to tak indywidualna sprawa że trudno coś przesądzać . Nowego Flite możesz mieć przez Allegro za 200 + pln , nowe SLR będzie droższe , ok. 300 . Jest mnóstwo innych możliwości ale to trzeba samemu wypróbować .

Dałem sie namowić na nowego SLR TT 135g. Piękna skórka, a i na wygode nie nażekam. Fakt jest taki że każdemu po 100 km zaczyna być średnio wygodnie i wstaje co jakiś czas. To siodełko mam w szosie, natomiast do górala chyba mimo wszystko kupił bym SLR gel flow. Dla mnie liczy sie wygodna, dopiero w 2 parze idzie koszt i waga.

Miałem już wiele w życiu siodełek, jednak skórzanemu chyba żadne siodło nie dorówna.
Ostatnio chyba przez 10lat miałem właśnie skórzane a gdy już poszło na emeryturę nie mogłem dobrać coś zastępczego z syntetyku.

a tak patrze ,że ,,zawodowcy jezdza w roznych siodelkach ale w zadnym nie widzialem ,, dziurki ,, czy jest jakies wyjaśnienie

dzieki za poprzednie pomocne porady , ta wiedza na pewno mi sie przyda

Są tacy profi którzy używają siodeł z dziurą np. Ivan Basso .

Ja używam slr xc gel flow z kanałem do jazdy po asfalcie.

Tak, Ivan Basso używa siodełka z dziurą do... reklamowania siodełka z dziurą. :)

Właśnie mam dylemat - czy nabyć siodełko z dziurą, czy bez dziury. Co o tym sądzicie?

jestem w takim wieku i stanie psychicznym , że każde podjęcie decyzji wzrasta u mnie do problemu życiowego wiec .. troche tolerancji i zrozumienia tu prosze , bo na razie tu byly mile konkretne i pomocne odpowiedzi

Zastanawiam się najzupełniej poważnie:

SLR TT - 135 g czy SLR Gel Flow - 180 g?

Nie tylko I. Basso , będzie niedługo VaE więc będziemy mogli sobie wyrobić opinię . Zwiedziłem rok temu " park Maszyn " na TdP i widziałem "siodełeka z dziurą " zamontowane na Maszynach ale przewage miały siodła bez dziury - Flite , Turbomatic , Arione , SLR i chyba Concor .

pisze do kazdego!: jesli chcesz kupic SLR to tylko w wersji 135g na tytanowych pretach! zele, dziurki, vanoxy i sroxy to jedno wielkie zawracanie dupy! :) jezdzielm na wersji 135g 6h w gorach, na szosie, na maratonie i jest bezapelacyjnie z*******e, wielu profi ma wlasnie ten model, lub legendarnego Flite'a w wersji TT. Aktualnie w MTB mam SLR'a i napewno nic innego nie kupie. W szsie z kolei mam San Marco Aspide FX 140g tez swoje wysiedzialem i zmieniac nie bede, no ale ze kazda dupa cierpi inaczej to tez cza sie samemu przekonac co dla kogo.

Dzięki za tę garść fachowej wiedzy wprost spod doświadczonej dupy! Nie ma to jak prosta dyrektywa - bez żelu, dziur i vanoxu. TT135 znowu nadaje!

Pozdro,
Yary

W sumie to żeby dokładnie wiedzieć na czym jezdzi sie najwygodniej trzeba spróbować różnych siodełek. Ja akurat mam slr z dziurą i jest ok, natomiast napewno kupie sobie slr 135g jako drugie.

Slr 135 g - to jest to !!!

T.I. napisał(a):

> Czy skóra naturalna jest duzo lepsza od syntetykow ( wiem ze
> jest lepsza ale czy warto za to placic )?

tak naprawdwe to zależy co lubisz. Skóra jest fajna i wygodna ale ma tez swoje wady - jest śliska. Mi osobiscie dupsko za bardzo po siodle jezdziło i jednak ze skórzanego siodła zrezygnowałem jako iż wtedy moje "normanle" siodło również było bardzo wygodne.

A mi akurwt SLR TT nie pasuje do tyłka, chciałem je kupić, przymierzałem sie i po prostu nie pasuje do mnie. Nigdy bym na nim nie wysiedział 5h :) W szosie uzywan san marco SKN, a w góralu Velo titan pro lite.

bo masz amatorski tylek to nie pasuje :)

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...