spadek

witam, dostalem w testamencie spadek od babci (kamienica w Gdyni) i co mam teraz robić? Moja siostra twierdzi ze mi się spadek nie należy, ze mnie wydziedziczy coś takiego... czy ma do tego prawo?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: spadek

Ona nie może ciebie wydziedziczyć, ale stracić spadek możesz.
Na przykład jeśli za życia babcia podarowała majątek siostrze w zamian za dożywotnią opiekę, w takiej sytuacji przepada ci jakikolwiek zachowek.
Czy majątek został już przekazany siostrze sprawdzić możesz w urzędzie miasta - jeśli masz numer księgi wieczystej. Jeśli nie masz, to musisz zdobyć. W ksiedze zapisane jest kto jest właścicielem kamienicy.

Jeśli natomiast był spisany testament, to ty jako rodzina musisz się o tym dowiedzieć, bo takie jest prawo, zostaniesz poinformowany listownie i masz 5 lat na odwołanie się.

To tak mniej więcej, bo wczoraj z notariuszem rozmawiałem o podobnej sprawie.

Najlepiej idź teraz do notariusza, przedstaw mu szczegółowo informacje a on podpowie co i jak.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

chyba ma ale musiałaby wnieść pozew do sadu

i co wtedy? Ja nie chce isc do sadu, a nie wystarczy mi wniosek o stwierdzenie nabycia spadku?

Inne tematy z forum

alimenty (16 odpowiedzi)

Hej. Mój były mąż płaci mi bardzo niskie alimenty, nieadekwatne do jego wypłaty. Brakuje mi...

Najem długoterminowy samochodu. Czy ktoś korzysta? (16 odpowiedzi)

Temat jak powyżej. Czy któraś z Was korzysta? Teoretycznie plusy i minusy to mniej więcej znam,...