sprężyna u-turn

witam bardziej doswiadczonych posiadaczy amortyzatorów. mam pytanie dotyczace sprezyny u-turn , która daje mozliwosc zmiany skoku.
no i pytanie, czy :
1. wybierajac mniejszy skok skracam z załozenia amorka a w związku z tym uzyskuje inna geometrie a wybierajac wiekszy "podnosze" kierownice
2. zmiana skoku dzieki temu patentowi nie wpływa na zmiane geometrii roweru a powoduje efekt taki, ze w przypadku krótszego skoku amorek po prostu mniej sie ugnie .

prosze o info która wersja jest prawdziwa? a moze w ogóle ani jedna ani druga nie jest trafna?

pozdrawiam, S.i.T.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: sprężyna u-turn

nr.1

skok 100 mm :
podnosi mostek i tym samym rurę główną (czyli tak jakby rośnie wysokość roweru).
bardziej dociąża tylne koło. (bezpieczniej ale też i mniej komfortowo o ile nie jest to full).

skok 80 mm :
spada ta wysokość o ok. 2 cm (większy prześwit nad ramą).
teoretycznie ten skok jest bardziej czuły przy tej geometrii (nie polecam przy osobie cięższej - bezpośrednie dobicie bliżej pionu no i ten mały skok ;)

Teoretycznie nie wpływa to na zmianę twardości.

bardziej zauważalna różnica to pewnie już przy skoku 120 - 140 mm. ;)

ZTCP w przypadku systemu U-turn bez względu na ustawienie wysokości charakterystyka ugięcia pozostaje ta sama.

Niemniej faktycznie lepiej sprawdzić jakie amorki pakuje do danej ramy producent aby potem nie być niemile zaskoczonym ze rower nie chce skręcac.

TJ napisał(a):

> ZTCP w przypadku systemu U-turn bez względu na ustawienie
> wysokości charakterystyka ugięcia pozostaje ta sama.

pewnie myślałeś o all-travel, gdzie skok reguluje się podkładkami i same sprężyny pozostają nienaruszone. U-turn zmienia twardość i to dość znacznie (chyba o 25%) - w starszych manualach RS był nawet ładny wykresik zmiany charakterystyki twardości w funkcji skoku. Jak dla mnie akurat zmiana idzie w ciut niewłaściwą stronę - przy jeździe 'xc' i obniżonym skoku wolałbym, aby amor lepiej wybierał korzenie i inne nierówności, a przy zjeździe był twardszy i nie dobijał - ale taka już uroda sprężynowców, że się nie da :-)
pzodr

Eloł
używałem 2 sezony RS Duke XC z U-Turn.

> pytanie, czy :
> 1. wybierajac mniejszy skok skracam z załozenia amorka a w
> związku z tym uzyskuje inna geometrie a wybierajac wiekszy "podnosze" kierownice

Tak. Dodam: wysokosc skoku wpływa na twardość. Mialem zakres 63-108. Przy 63-65 b. twardy, skręcałem go tak do szosy i podjazdów. Przy 108 fantastycznie miękki - na zjazdy, trudne (np. kamieniste) i ostre.
średnio używałem 75-80 - idealny na TPK i większość maratonów.

Pzdr.
T.

zmiana skoku skraca widelec niezaleznie czy uturn czy all travel
zmiana twardosci w wypadku uturna wystepuje tylko przy samym koncu (przy skoku skreconym na najmniejszy ) i wplywa na nia fragment elastoera ktory tkwi zazwyczaj w sprezynie ma zapobiec dobijaniu w extremalnych sytuacjach)

Witam,
dzieki za odpowiedzi, chociaz nie sa dla mnie na 100% oczywiste.
rozumiem jednakze ze w tej sytuacji prawdziwa jest jednak wersja pierwsza - tzn skrócenie deklarowanego skoku w amorku wpływa na geometrie, im mniejszy skok tym bardziej pochyona sylwetka

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...