spręzyny do amortyzatora

Nie orientuje sie moze ktoś przypadkiem gdzie w naszej pięknej okolicy można dorobic spręzyny do amortyzatora pod zadany wymiar i twardość ? Ewentualnie zakupić takowe nieoryginalne ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: spręzyny do amortyzatora

chodzi Ci do nyski czy do syrenki?

toc sie pytam o dorobienie na wymiar, wiec model winien być bez znaczenia :) Ale jesli bardzo chcesz wiedziec chodzi o manitou south super.

kiedyś dorabiałem sprężyne w takim zakładze z pogranicza mechaniki i kowalstwa, było to w okolicy Pruszcza Gdańskiego, wiocha chyba sie Cieplewo nazywała ale nie jestem pewny, ni pamiętam... wejdz na www.pf.pl, wpisz srężyny i miasto lub wojewodztwo. Napewno znajdziesz, wystarczy obdzwonić i popytać.

"Prohamar" Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Zakład Wyrobu Sprężyn :)
I dobra ta sprężyna ? W jaki sposób sie dobiera w takim zakładzie twardość ? Jaki jest koszt ?

mi pekla negatywna sprezyna w bomberze (taka krótka ledwo 4 zwoje). Zabrałem szczątki żeby facet oblukał jakaśrednica i gestość zwojów. Twardość sie dobiera średnicą drutu. Koleś ma taką wielką maszyne i to nawija na walcu zwoje, potem obcina to, szlifuje końce na płasko, studzi w oleju czy jakoś tak i gotowe.

Jak masz orginalną to musisz sie z gościem dogadać co do twardości nowej, nie wiem czy im współczesne oznaczenia twardości rowerowej coś powiedzą ;)

Zapłaciłem za to chyba 10 zeta. W zasadzie sprężyna to sprężyna i pracowało jak trzeba, ważne tylko żeby zakończenia zrobili porządnie. Ostatni zwój prostopadle do osi i zeszlifowany zeby sie opierała na całum obwodzie.

Jam masz fantazje to moze dorobią sprężyne o zmiennej gęstości zwojów to bedzie bardziej progresywna ;)

powodzenia w przedsięwzięciu i napisz potem czy sie udalo coś konkretnego dorobić :)

tez w tym zakładzie robiłem sprężyny ... 7 lat temu do RST Mozo Pro, bo mi elastomery zamarzały zimą ;)